Philips 350: s cenou proklatě nízko (test)

Philips 350 je malý a lehký telefon s barevným displejem, podporou vícehlasých melodií a MMS, umožňuje také připojit digitální fotoaparát. Philips navíc už od počátku nasadil velice výhodnou cenu.
Kapitoly článku

Polyfonní, ale tiché

Ačkoli je Philips 350 opravdu pěkná hračka i stylový módní doplněk, jeho hlavní funkcí je samozřejmě telefonování. Kvalita přenosu i zvuku je poměrně slušná, můžete si zavolat i v hromadných dopravních prostředcích. Telefon nemá hlasité handsfree. K dispozici je funkce minutového pípání a jednominutový záznamník hovoru.

Pomyslný elektronický orchestr má 32 hlasů, které dohromady vytvoří velmi kvalitní hudební produkci. Telefon samozřejmě umí do rytmu skladby i elegantně vibrovat. Ne každá skladba ovšem vibraci umožňuje, k některým melodiím telefon prostě nevibruje, asi se to nehodí do rytmu. Přístroj nabízí čtyři úrovně hlasitosti vyzvánění a režim postupného zesilování. I na nejvyšší stupeň je však vyzvánění příliš tiché a při běžném městském ruchu téměř neslyšitelné. Protože i vibrace je velmi slabá, je téměř nemožné zaregistrovat v rušném prostředí příchozí hovor, pokud máte telefon třeba v kapse.

Co by to bylo za telefon, kdyby neumožňoval využívat čísla v telefonním seznamu. Není to však tak jednoduché. Přístroj neumí najednou ovládat telefonní seznam na kartě SIM a v telefonu. Celý seznam z karty SIM je možné do mobilu přehrát, což nemusí být vždy šikovné, zvláště když střídáte různé telefony. Tato funkce se nabídne automaticky, jakmile vložíte do mobilu novou kartu. Zkopírovat najednou celý seznam z přístroje na kartu SIM nelze.

 Pohled na telefonní seznam

Do paměti mobilu se vejde až 299 strukturovaných záznamů. Záznamy můžete třídit do skupin, kterým pak přiřadíte specifickou vyzváněcí melodii či obrázek, který se zobrazí na displeji při příchozím hovoru z dané skupiny. Tato funkce se nazývá fotocall a je dostupná pouze pro čísla uložená v telefonu. Telefonnímu seznamu by také slušelo vyhledávání podle více písmen, zvláště s ohledem na rychlost přístroje.

Stýská se ti? Napiš!

Se zprávami Philips 350 nepracuje zrovna nejlépe. Příchozí SMS se ukládají na kartu SIM, u odchozích zpráv lze nastavit automatické ukládání do archivu v telefonu, který pojme až 100 SMS. Při psaní SMS je potřeba zadat nejprve adresáta, potom teprve text zprávy, ale na to si zvyknete. Telefon obsahuje slovník T9, ale vkládání čísel a dalších znaků je poměrně zdlouhavé. Slovník vkládá slova včetně diakritiky, a tu následně ořeže. K samotné textovce potom můžete připojit dvě přílohy různých typů, které se odešlou společně se zprávou.

 Píšeme textovou zprávu

Philips 350 podporuje také přijímání a odesílání zpráv MMS a e-mailů. MMS můžete tvořit v jednoduchém editoru multimediálních zpráv. Telefon umí také pracovat s vašimi vlastními melodiemi a obrázky, ty ale není jednoduché do mobilu dostat. Bluetooth, infraport ani datový kabel vám v tom nepomohou, a tak nezbývá, než si data nechat poslat jako MMS nebo je stahovat přes GPRS třídy 10 (4/2).

 Editor multimediálních zpráv

Obrázky můžete sami pořizovat pomocí přídavného fotoaparátu s rozlišením až 640 × 480 bodů. Ale ani bez foťáku nemusíte zoufat, protože Philips do uživatelské paměti nahrál více než sto nejrůznějších fotek z celého světa, takže máte rozhodně co posílat. Práci s melodiemi a obrázky vám usnadní Zvukové album a Album obrázků. Uživatelská paměť umožňuje uložit až 1,9 MB informací.

  
V telefonu je opravdu hodně obrázků

Co zvládne dál

BeDJ je multimediální prostředí pro tvorbu vícehlasých vyzvánění - můžete v něm kombinovat (mixovat) již existující melodie a vytvářet z nich zcela nová díla. Ovládání není příliš intuitivní, proto musíte chvíli studovat přiloženou příručku. Zkomponovanou skladbu si pak můžete nastavit jako vyzvánění, nebo ji třeba někomu poslat.  

 
Prostředí aplikace BeDJ • přehled vyzváněcích melodií 

Pomocí e-mailového klienta lze obsluhovat dva nezávislé e-mailové účty. Nastavení provádíte přímo v telefonu. Podporovány jsou jen protokoly SMTP a POP3 (způsob přenosu dat). Podrobnější informace o prohlížeči e-mailů najdete ve starší recenzi Philipsu 530. Prohlížeče jsou totiž stejné.

 Nastavit lze dva e-mailové účty

V nabídce telefonu je také několik jednoduchých aplikací pro každodenní použití. Kalkulačka zvládá čtyři základní operace a neumí upřednostňovat násobení a dělení před sčítáním a odčítáním. Budík má velmi jednoduché ovládání. Umí budit bzučením nebo melodií, a to třeba jen některé dny v týdnu.

  
Kalkulačka a nastavení budíku

Diář vestavěný v telefonu je použitelný, ale grafické zpracování moc krásy nepobralo.

  
Denní, týdenní a měsíční pohled na kalendář

Nenápadná hra Cihly (zjednodušená obdoba Arkanoidu) je velmi prostá, ale ne úplně jednoduchá. Pro případ, že vás tato jediná hra omrzí, nabízí Philips 350 podporu herní technologie In-Fusio, díky které do telefonu dostanete i další hry – resp. dostali byste, kdyby In-Fusio podporovali i mobilní operátoři. Rozšířenější Javu v Philipsu nenajdete.


Wapový prohlížeč 

Říkejme mu slušný telefon

Philips 350 hodnotím jako levný telefon bohatý na funkce. S pěkným barevným displejem a polyfonním vyzváněním může konkurovat nejednomu přístroji z vyšší cenové kategorie. Navíc vypadá docela zajímavě. Je relativně pomalý, ale za cenu 4 200 Kč přece nemůžeme chtít všechno.

Podrobné parametry Philipsu 350 najdete v katalogu mobilů. Doporučujeme také rozsáhlou recenzi funkčně velmi podobného telefonu Philips 530 


Největšími konkurenty Philipsu 350 jsou

  • Alcatel OT 535, OT 332
  • Motorola C450
  • Nokia 3510i
  • Philips 530 (kvalitnější displej, větší rychlost, lepší ergonomie)
  • Samsung SGH-C100, SGH-X100 
  • Siemens M55, C60, C62, S55
  • Sony Ericsson T230

Plusy a minusy

+ dobrý displej
+ kvalitní polyfonní melodie
+ příznivá cena
+ nadprůměrná výdrž
+ e-mailový prohlížeč

– velmi pomalý
– málo hlasité vyzvánění a nevýrazné vibrace
– hůře ovladatelný joystick a klávesnice
– chybí infraport


Zdroj: Philips
Telefon: 233 099 999
Web: www.philips.cz


V poslední kapitole najdete rozsáhlou fotogalerii obrázků Philipsu 350. Jsou zde i fotografie, které jsme nepoužili v článku

Témata článku: Philips, , Nokia 3510i, Philips 350, Philips 530, Siemens M55, Sony Ericsson T230, Test, Postupné zesilování, Phil, Pěkný bar, Pro +, Slušný telefon