Philips 355: málo peněz a hodně muziky (malý test)

Philips 355 je jednoduchý telefon s barevným displejem a integrovaným fotoaparátem. Má poměrně atraktivní a stylový design, a přitom za sebe ani nechce tak moc zaplatit. Philips telefon cílí na mladší uživatele, neudělá ale ostudu ani ostatním.
Kapitoly článku

Philips 355 je duální telefon, který designově a funkčně vychází ze svého předchůdce, Philipsu 350. Na rozdíl od něj ale nabízí kvalitnější displej, integrovaný fotoaparát a také Javu. Nabídkou svých funkcí se pak snaží zaujmout především mladší uživatele. Nejenom oni si budou moci vybírat ze čtyř barevných kombinací, ve kterých se bude telefon prodávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý elegán se sportovním švihem...

Téměř všechno při starém

Philips 355 jako by z oka vypadl svému staršímu sourozenci, Philipsu 350. Kvůli přítomnosti integrovaného fotoaparátu se změnila jen zadní strana přístroje, na které je kromě očka foťáku i malé zrcátko pro pořizování autoportrétů. Pod zadním krytem najdeme baterii, která slibuje výdrž 400 hodin v pohotovostním režimu a čtyři hodiny hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Inovovaná zadní strana je podřízena integrovanému fotoaparátu

Z čelního pohledu nás nejprve zaujme klávesnice tvořená šestiuhelníhovými klávesami, není to ale nic, co bychom už neviděli dříve. Jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké pro pohodlné ovládání, mají ovšem trochu tužší stisk, více přitlačit budete muset i u kontextových tlačítek. S hlavním ovládacím prvkem telefonu, joysticku se kvůli jeho velkému zapuštění občasným překlepům nevyhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy jsou vyrobeny z tvrdého plastu, hmatově rozlišitelné jsou díky mírnému vyboulení

Oproti staršímu modelu prošel změnou k lepšímu displej. Zobrazí nyní šedesát pět tisíc barev a má rozlišení 128 x 128 bodů. Má uspokojivý pozorovací úhel, jeho čitelnost na přímém slunci by ale mohla být ještě o poznání lepší. Vyzdobit si ho můžete tapetou, která je viditelná i při práci v menu. To je tradičně philipsovské, zobrazuje se tedy v kruhu, který se otáčí jak procházíte jednotlivými položkami. Je to sice ze začátku trochu nezvyklé, ale Philips si jistě zaslouží body za originalitu. O úroveň níže se v menu dostanete stiskem klávesy C.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je pro danou třídu telefonu poměrně kvalitní • podsvícení klávesnice je bílé a velmi efektní 

  
Displej v pohotovostním režimu a hlavní nabídka bez pozadí.. • ..a s pozadím

Co v telefonu nesmí chybět

Philips 355 má kapacitu telefonního seznamu pro 300 kontaktů, které se zobrazují odděleně od seznamu na SIM kartě. Ke každému jménu jdou přiřadit čtyři telefonní čísla, číslo pageru, faxu, e-mailovou adresu a poznámku. V seznamu vyhledáváte pouze pomocí prvního znaku. Všechny kontakty si můžete rozdělit maximálně do dvaceti skupin, pro každou vybrat zvláštní melodii a také obrázek. Kromě skupin volajících Philips 355 podporuje i vyzváněcí profily a hlasové vytáčení.

  
Telefonní seznam • náhled na kontakt • záznamy lze rozdělit do skupin

U textových zpráv si můžete nastavit, zda se po přijetí mají zobrazovat okamžitě na displeji telefonu. Přijaté zprávy se ukládají na SIM kartu a z ní je pak můžete jednotlivě přesouvat do archivu v telefonu, nastavit si ovšem můžete i automatické přesouvání do archivu.

Při psaní textovky je vám k dispozici výborný slovník T9 píšící sice s diakritikou, ale zprávu odešle už bez ní. Při psaní bohužel nemáte žádný přehled o počtu napsaných znaků ani o tom kolikátou SMS právě píšete, to se dozvíte až těsně před odesláním, výhrady bych měl i k velmi pomalým reakcím telefonu při psaní zprávy. Do SMS můžete přidávat obrázky i zvuky. Tvorba multimediálních zpráv je velmi snadná díky přehlednému průvodci.


Psaní textovky • tvorba multimediální zprávy

Kalendář se v telefonu zobrazuje v denním, týdenním a měsíčním pohledu. Přidávat si do něj můžete tři typy událostí – dovolenou, schůzku nebo úkol. U úkolu zadáváte přesný čas upozornění, ale telefon vám nabídne i několik variant upozornění před stanoveným časem, nechybí ani volba opakovaného připomínání. Budík v telefonu najdete pouze jeden, vzbudí vás i při vypnutém telefonu. Můžete mu nastavit jestli chcete budit jen v jeden den, nebo pouze v pracovním dnech či každodenně.

   
Kalendář v různých náhledech a budík


V druhé kapitole prověříme fotoaparát, poslechneme si zvukové projevy telefonu a přes zbývající funkce se dobereme k závěrečnému hodnocení

Témata článku: Philips, , Philips 355, Phil, Pen, M Pen, Malá rychlost, Málo peněz, Málo, Test, Hod, Zbývající funkce