Philips 535: fotoaparát mu sluší (malý test)

Philips prodává nástupce povedeného modelu 530. Na úkor rádia je nový telefon Philips 535 vybaven integrovaným fotoaparátem. Multimediálně laděný, stylový mobil zaujme také svojí cenou.
Na první pohled je patrné, že nový Philips 535 plně navazuje na svého předchůdce s označením 530. Změn na novém telefonu není mnoho, nejnápadnější je jen integrovaný fotoaparát, který staršímu modelu chyběl. Tato recenze je proto poměrně krátká, další informace najdete v megarecenzi staršího Philipsu 530.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mobil svým pojetím zřejmě nejvíce nadchne mladou generaci, jeho vzhled ale není nijak extravagantní, takže se může zalíbit i komukoli jinému. Philips 535 je dostupný ve čtyřech barvách – modré, červené, černé a stříbrné. K recenzi jsme měli zapůjčenu modrou variantu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zaoblená krabička

Tvar telefonu je poměrně klasický. Tvarově odpovídá kvádru o rozměrech 101 × 44 × 19 mm, čímž se řadí mezi malé přístroje. Spodní a horní hrany jsou zaobleny a obzvlášť z boku vynikne, jak může být toto řešení elegantní. Čelní straně dominuje displej se stříbrným rámečkem, v němž jsou zakomponována funkční tlačítka. Dvě jsou umístěna v nezvyklé poloze na vršku mobilu, další čtyři se nachází spolu s ovládacím joystickem pod displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do matně modrého krytu s kovovým vzhledem jsou vsazena stříbrná tlačítka alfanumerické klávesnice. Klávesa číslice pět má navíc rámeček, pod kterým se ukrývá reproduktor určený pro vyzvánění a hlasité handsfree. Na bocích telefonu zaujme stříbrný lem oválné hrany a modrý pás. Na levé straně se v něm nachází tlačítka regulace hlasitosti, na druhé straně nalezneme infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně je objektiv fotoaparátu a zrcátko pro snadnější tvorbu autoportrétů. Většinu plochy zadní části zakrývá modrý kovový kryt, ozdobený názvem výrobce a číslem modelu. Pryžová krytka ve spodní části ukrývá konektor pro připojení nabíječky a handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Philips 535 oproti svému předchůdci o deset gramů přibral. Přesto se svými 95 gramy stále řadí mezi lehké telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

První, druhá, třetí změna

Displej telefonu je aktivní a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Při rozměrech 28 × 28 mm nabízí rozlišení 128 × 128 bodů a nadprůměrně jasný a kontrastní obraz.

  

Rovněž klávesnice je kvalitní a pohodlná, včetně navigačního joysticku. Jediným rozdílným prvkem oproti předchůdci je změna funkce levého tlačítka nad displejem – rádio nahradil přímý přístup k MMS zprávám. Levému spodnímu funkčnímu tlačítku pak zůstala funkce pro aktivaci fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon je funkčně shodný s modelem 530, proto vás opět odkážu na jeho podrobnou recenzi, kde jsou všechny schopnosti podrobně popsány. V novince zůstala zachována zajímavá funkce pro komponování vlastních melodií BeDJ, ale jak již bylo na zmíněno, marně budete hledat rádio. K multimediální zprávě MMS však zato lze přiložit zvukovou nahrávku. Za bližší prozkoumání stojí nový fotoaparát, kterému se podíváme na zoubek v samostatné kapitole.

Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát pro MMS

S Philipsem 535 můžete pořizovat obrázky do maximálního rozlišení 640 × 480 bodů. Jak už bývá u mobilních foťáčků zvykem, jsou fotky kvalitativně dostačující jen pro zobrazení na displeji. Pro prezentaci na obrazovce monitoru jsou nevhodné nejen vinou malého množství zobrazovaných bodů, ale také nepříliš kvalitním zachycením scény. Pro snadnější přenos je možné pořizovat snímky i s nižším rozlišením, konkrétně 320 × 240, 160 × 120 a 128 × 128 bodů. Posledně jmenovaný formát je určen zejména pro tapety na displej. Velikost výsledného obrazového souboru můžete ve třech stupních ovlivnit také kvalitou komprese. Snímky jsou ukládány jako JPEG soubory do sdílené paměti telefonu, která má velikost 2 MB.

  

Pro fotografování v nepříznivých světelných podmínkách je k dispozici noční režim a pro uspokojení tvůrčích tužeb se nabízí tři nestandardní barevné režimy – černobílý, modrý, sépiový. Bohužel není obsažena funkce pro kompenzaci expozice nebo vyvážení bílé a rovněž chybí jakékoli funkce pro dodatečnou úpravu obrázků v telefonu. Co naopak telefon nabízí, je čtyřnásobný zoom, který ovšem pracuje na principu výřezů se zmenšeným rozlišením.

  

Vytvořené obrázky můžete poslat přes MMS, email nebo infraport. Fotografie svých přátel můžete přidružit k záznamu v adresáři a při vyzvánění hned uvidíte, kdo vám volá.

Ukázky snímku z vestavěného fotoaparátu Philipsu 535

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři stupně kvality: od nejvyšší k nejnižší

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menší formáty snímků

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné efekty

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Noční režim 

Možnost volby

Philips má nyní v nabídce dva velice podobné modely střední třídy. Takřka jako jediný z výrobců vám dává vybrat, jestli chcete model s vestavěným digitálním fotoaparátem nebo bez něj. Po této možnosti řada uživatelů volá, Philips by zde proto mohl zabodovat.

Nový model 535 se prodává u Eurotelu za cenu 6 495 Kč, starší Philips 530 bez fotoaparátu lze sehnat za 5 245 Kč. Při rozhodování je třeba také vzít v úvahu vestavěné rádio, které nabízí pouze starší – a levnější – telefon. Konkurenci novému Phlipsu 535 dělá například Sagem myX-6, Nokia 3200 nebo Alcatel One Touch 735i.

Philips 530 Sagem myX-6 Nokia 3200 Alcatel OT 735i

Kompletní parametry Philipsu 535 najdete v katalogu mobilů. Další podrobnosti o telefonu získáte v megarecenzi staršího modelu 530


Plusy a minusy

+ kvalitní displej
+ vestavěný fotoaparát
+ e-mailový prohlížeč

– pomalé odezvy
– nezvyklá otočná nabídka
– málo inovací

Diskuze (4) Další článek: Yamigo: mobily už umí ICQ

Témata článku: Philips, , , Alcatel One Touch 735i, Nokia 3200, Philips 530, Philips 535, Sagem myX-6, Foto, Test, Phil, F +