Philips 568: co s ním? (test)

Philips 568 je typický zástupcem nižší střední třídy mobilních telefonů. Je vybaven barevným displejem a nechybí ani fotoaparát s možností natáčet video. Mobil má slušnou cenu, poměrně dobrou výdrž – bude to stačit na úspěch?

Telefony s logem Philips na těle takřka vždy zaujaly svým neotřelým a originálním designem. Vzpomeňme například Philips 650 nebo Philips 355. Mobil ale musí být harmonickým celkem, vyrovnaným ve všech směrech a bez zbytečných chyb. A právě mobily značky Philips bohužel takové drobné a lehce napravitelné chyby mívají. Došlo v tomto směru u modelu 568 k pokroku?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips 568 na oficiálních fotografiích

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • neotřelý design
  • videosekvence s VGA rozlišením
  • slušná výdrž
  • možnost odesílání obrázků emailovým klientem

Hlavní nedostatky

  • žádná konektivita s PC
  • telefon je pomalý
  • málo vyzváněcích melodií
  • fotografie na displeji nevypadají nejlépe
Philips 568 je typický zástupce vyšší kategorie low-endových telefonů. Cílovými uživateli budou dospívající, kteří stále častěji kladou důraz na integrovaný fotoaparát. Předpoklady pro úspěch zde jsou: nechybí poměrně velký barevný displej, atraktivní vzhled ani solidní výdrž.


Ve stříbrné a černé

Philips 568 nemá výměnné kryty. Základní barvou je matně stříbrná, kterou doplňuje černá barva okolí displeje. Na bocích je použit ještě mírně odlišný odstín stříbrné. Úplně jiný materiál, zřejmě tvrzenou pryž, najdete v horní polovině zadní strany v okolí objektivu fotoaparátu. Položíte-li telefon na stůl a podíváte se ze shora, určitě vás Philips na první pohled ošálí svým tvarem. Okolo displeje vedou dvě tenké drážky, které v dolní polovině zužují klávesnici. Opticky pak telefon vypadá ve spodní části užší. Ve skutečnosti je ale ve všech místech stejně široký. Tento zrakový klam má na svědomí zmenšení tlačítek v krajních sloupcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips 568 ve srovnání s kartou

Horní polovina telefonu je rámována černou barvou, což opět opticky zvětšuje displej. Ten je ve skutečnosti ještě menší, jeho černé okraje jsou poměrně tlusté. Nad displejem je označení modelu a sluchátko s typickým tvarem.

Dolní polovina telefonu náleží ovládacím prvkům a klávesnici. Hlavním ovladačem je pětisměrný joystick, který je zapuštěn přesně na úroveň ostatních tlačítek. Jeho povrch je tvořen průhlednou gumovou čepičkou, která zamezuje klouzání prstu. Nutno podotknout, že se jí to daří skvěle, pokud ovšem nemáte mokrý prst. Chod joysticku je bezvadný, vychýlení do stran přesné a stisk velmi jistý. Zatím se mi nezdařil ani jeden překlik.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětisměrný ovladač: máte-li ruce suché, neklouže

Po stranách ovladače jsou dvě softwarová tlačítka a dvě tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru. Funkce softwarových tlačítek je třeba zpočátku sledovat, po několika hodinách vzájemného soužití si ale zvyknete. Pod částí s ovládacími prvky je klasická klávesnice. Tlačítka v krajních sloupcích se směrem dolů zužují, na ergonomii psaní ale nemá tato skutečnost takřka žádný vliv. Zdvih tlačítek je poměrně malý, stisk je jistý a k překlepům nedochází. Podsvícení má tmavě modrou barvu, je poměrně intenzivní a hlavně rovnoměrné.

Průzkum těla

Na levém boku je umístěn konektor pro připojení lehké handsfree. Pokud ji nemáte, můžete využít hlasitý odposlech. V horní hraně je umístěno poutko pro přichycení telefonu na šňůru. Dolní část je zakulacená a tak není možné telefon postavit. Navíc je zde umístěn konektor pro napájení, který je zakrytý velkou gumovou krytkou. Ta je přichycena k telefonu. Celkově mi však tento prvek neladí se zbytkem, krytka je až příliš veliká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní hraně je očko pro přichycení poutka

V zadní části se nachází reproduktor, zrcátko pro pořizování autoportrétů a čočka fotoaparátu. Ta není takřka vůbec zapuštěná pod úroveň okolí, pozor tedy na její poškrábání. Pod plastovou skořepinou se nachází akumulátor jištěný plastový háčkem. Žonglérům se SIM kartami se jej může podařit po čase zlomit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní straně dominuje čočka fotoaparátu a reproduktor

Dílenské zpracování je na dobré úrovni. Díky absenci výměnných krytů je konstrukce poměrně pevná, při promačkání se dočkáte jen jemného skřípotu.

Displej

Displej je vzhledem k proporcím telefonu vcelku rozměrný, jeho fyzické rozměry jsou 27 × 34 milimetrů. Rozlišení 128 × 160 obrazových bodů zajišťuje ostré písmo i jemné detaily, barevná hloubka 65 tisíc barev však zůstává nevyužita. Displej je pouze pasivní, má pomalejší odezvy a není tak kontrastní. Odděleně a v několika krocích lze nastavit jas i kontrast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je poměrně velký, avšak pouze pasivní


Druhou kapitolu začneme prohlídkou nabídky. Dále se zaměříme na funkce pro telefonování a práci se zprávami.

Témata článku: Philips, , Philips 355, Philips 568, Philips 650, Odlišný způsob, Test, Phil, Softwarové tlačítko, Dlouhá zpráva, Cílový uživatel, Odlišný odstín