Philips 639: levné véčkové zrcátko (test)

Nový Philips 639 se vyznačuje střídmým, ovšem nikterak nudným designem. Vyspělými funkcemi sice neoplývá, ale přesto možná Ježíškovi při vybírání dárků zamotal na poslední chvíli hlavu.

Ach, ta klávesnice

Po zkušenostech s nedávno recenzovaným modelem 755 od téhož výrobce jsem se zaměřil především na ergonomii ovládání. Ta je u modelu 639 mnohem lepší, i když pár výtek také mám. Klávesnice je rozdělena do dvou bloků, přičemž horní je tvořen funkčními klávesami. Najdete zde především dostatečně velký kurzorový kříž, v jehož středu je potvrzovací tlačítko OK. Vlevo od něj je klávesa pro rychlý přístup k MMS a tlačítko pro uskutečnění hovoru. Podobné je to na opačné straně, kde najdete rychlý přístup k zábavní funkci BeDJ a klávesu pro ukončování hovoru. Blok uzavírá korekční klávesa C, která se line po spodním okraji kurzorového kříže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice je téměř zcela plochá a působí futuristicky

Druhou část tvoří alfanumerická klávesnice. Ta je celkem konzervativní, pouze prostřední sloupec je posunut trochu dolů. Toto řešení ale při práci téměř nepostřehnete, prsty se po klávesnici pohybují s naprostou jistotou. Každá řada je navíc rozdělena jemným výstupkem na spodní hraně kláves, díky němu je orientace snazší. Jednotlivé klávesy mají větší odpor, který je při dostatečném stisku nahrazen výrazným cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice je oranžové

Opět rotujeme

Máte-li rádi obrázkové menu, je pro vás Philips jako stvořený. Jeho nabídka je totiž až do nejhlouběji zanořených položek stále doprovázena jednoduchými animacemi. Jednotlivé položky hlavní nabídky, do níž se dostanete stiskem klávesy OK, rotují stále dokola, přičemž v nastavení si můžete vybrat, zda má být pohyb v nabídce animovaný či nikoli. K ovládání telefonu vám kromě kurzorového kříže postačí jen tři klávesy – OK pro potvrzení volby, korekční klávesa C k návratu o jeden krok zpět a případně klávesa s červeným telefonem, která vás katapultuje odkudkoli do pohotovostního stavu. Na kontextové klávesy můžete u Philipsu s klidem zapomenout.


 
Pohotovostní displej a hlavní nabídka bez tapety a s tapetou

V pohotovostním režimu se na displeji zobrazuje jedna z předvolených tapet, která prosvítá na pozadí i při procházení celé nabídky. V horní části najdete lištu skrývající jméno vašeho operátora, vpravo se pak nachází informace o stavu signálu a baterie, dozvědět se tu můžete i datum. Poslední samostatný celek tvoří hodiny, které mohou být analogové nebo digitální. Toto nastavení je platné i pro vnější displej. Barevné schéma nabídky bohužel měnit nelze, budete se muset smířit se základní modrou barvou.

Zapomenout nesmím ani na klávesové zkratky, které lze přiřadit klávesám 2–9. Jednoduše se tak dostanete až k devíti nejpoužívanějším funkcím telefonu.

 
Rychlá volba funkcí

Mnoho místa pro známé

Telefonní seznam nového Philipsu je vícepoložkový a pojme až 500 jmen. Ke každému z nich lze kromě přiřadit až šest telefonních čísel, e-mailovou adresu a krátkou poznámku. Z pohotovostního režimu do něj vstoupíte pomocí vertikálních směrů kurzorového kříže. Ačkoli se může zdát, že Philips vyhledává pouze podle prvního znaku, dlouhým podržením křížku vyvoláte vyhledávání dle řetězce. Položky jsou vybírány pouze ze zvoleného seznamu, který si vyberete v nastavení (telefon, SIM). K dispozici máte dvacet skupin volajících, do nichž si můžete jednotlivé kontakty jednoduše roztřídit. Každá skupina se dá přizpůsobit nejen názvem, ale také výběrem melodie nebo přiřazením fotografie. Pokud však nemáte dokoupený externí fotoaparát (není v základním balení), musíte se spokojit s bohatou nabídkou obrázků přímo v telefonu. Philips je znám rozsáhlou podporou hlasových funkcí, i zde naleznete třeba hlasové vytáčení kontaktů. Mobil je duální.

 

Telefonní seznam

Melodie nového Philipsu jsou kvalitní, jedná se o 32hlasou polyfonii. Na výběr jich máte dostatek. Pro hudebně nadané lidi nezapomněl Philips ani na aplikaci BeDJ, která umožní složení vlastní melodie. Díky kvalitnímu reproduktoru znějí velmi čistě, za malou bolístku považuji jen tři úrovně hlasitosti vyzvánění. Stejně kvalitní je i klasický reproduktor, jeho podání zvuku je čisté a bez znatelných šumů či jiných neřestí. Lze u něj pomocí jednoduchého ekvalizéru nastavit dokonce i podání basů či výšek. Na kvalitu reprodukce si nestěžovala ani druhá strana. Při samotném hovoru máte k dispozici všechny základní funkce telefonu, z nichž bych vyzdvihl především možnost vypnutí mikrofonu či nahrání hovoru. K dispozici je i šest jednoduchých profilů, které vám však nepomohou s filtrováním hovorů.

 
Profily vyzvánění • nastavení zvuku • aplikace BeDJ


V další kapitole se podíváme na práci se zprávami a ostatní doplňkové funkce.

Témata článku: Philips, , , Philips 639, Phil, Zrcátko, Externí fotoaparát, Podobný styl, Výsledná velikost, Denní opakování, Test, Kladné hodnocení, Klasický reproduktor, Výchozí režim, Malý problém,