Philips 639: levné véčkové zrcátko (test)

Nový Philips 639 se vyznačuje střídmým, ovšem nikterak nudným designem. Vyspělými funkcemi sice neoplývá, ale přesto možná Ježíškovi při vybírání dárků zamotal na poslední chvíli hlavu.

Philips 639 je stylový telefon, který bude nejspíš slušet mladým slečnám, které si mohou dokonce vybrat ze čtyř barevných provedení – šedé, zelené, červené a perlové. Stačí tedy jen nakouknout do šatníku a vybrat oblíbenou barvu. Svým vzhledem ale Philips míří i do mnohem širší skupiny uživatelů. Při pohledu na jeho vyvážený design bez zbytečných okrasných drobností zaplesá srdce nejednoho muže. Jak už to však u stylových telefonů bývá, výbavou nás moc nenadchne.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • parametry v katalogu mobilů
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips 639 - design je jednou z jeho předností

Klíčové vlastnosti

  • kompaktní rozměry, nízká hmotnost
  • vnitřní aktivní displej s 65 tisíci barvami
  • vnější jednobarevný OLED displej
  • velká zrcadlová plocha na předním krytu

Hlavní nedostatky

  • anténa není integrovaná
  • dlouhé odezvy
  • chybí Java
  • při psaní zprávy se neodpočítávají znaky

Čaj o páté

Philips 639 mě potěšil hned při prvním seznámení. Možná proto, že jsem ho uchopil za hadřík, který je k němu připevněn místo šňůrky na krk. S úsměvem jsem si v duchu představil, jak telefon nořím do šálku s horkou vodou, protože mi ihned připomněl pytlíkový čaj. Hadřík má ale samozřejmě jinou úlohu, díky velké zrcadlové ploše displeje byste se bez něj obešli jen těžko. S podobným řešením jsme se mohli setkat třeba u Sony Ericssonu T610, k němuž byl dodáván hadřík v základním balení. Philips však chápe hadřík rovnou jako módní doplněk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zrcátko se snadno umaže a hadřík přijde vhod

Telefon svými tvary nijak nepřekvapí, jedná se o jednoduchý kvádřík se zaoblenými hranami, který se může pochlubit rozměry 79 × 43 × 21 mm a hmotností 82 g. Jeho přesný tvar narušuje jen shora vystupující kulatá anténa, díky níž se však telefon velmi dobře vytahuje z kapsy. Špička antény je efektně pochromovaná, stejně jako boční kolébková klávesa a zámek krytu baterie. Nejvíc chromu ale skrývá lem, který při rozevření zasahuje i na vnitřní plochu mobilu. Podobných stylových detailů nalezneme na přístroji mnohem víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je příjemně malý • zrcátko využijí hlavně ženy

Vespod najdete systémový konektor a konektor pro připojení handsfree pak na pravém boku. Je ukryt pod gumovou záslepkou, která je přichycena k tělu telefonu – nemusíte se tedy bát, že ji ztratíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • skrytý konektor handsfree • kolébkové tlačítko pro zesilování

Jde to ztuha

Při rozevírání telefonu jsem narazil na malý problém, čímž je nedostatečně profilovaný přechod mezi horní a dolní částí telefonu. Jedním prstem lze telefon rozevřít jen velmi těžko, ale stačí trochu tréninku. Kloub snese i nešetrné zacházení, jelikož si svou kvalitou nezadá s žádným asijským konkurentem. Philips 639 je zřejmě nejkvalitněji zpracované evropské véčko, které jsem měl zatím v ruce. Kvalitní plasty, velmi pevné tělo a přesné slícování si zaslouží jen kladné hodnocení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kouzelné zrcátko

Vnitřní displej moc nevyrostl a na horní části rozevřeného přístroje tak zůstává opravdu mnoho nevyužité plochy. Displej je ohraničen lesklým rámečkem a jeho rozměry jsou přibližně 28 × 28 mm. Je aktivní, pracuje v rozlišení 128 × 128 bodů a podporuje 65 tisíc barev. Nad ním najdete mřížku reproduktoru, pod ním malý výstupek určený k indikaci zavřeného telefonu. Po uzavření přístroje se tak automaticky rozsvítí vnější OLED displej. Ten je šikovně schován za čelním zrcátkem, a i když je právě aktivní, nejsou vidět jeho okraje. Toto řešení vypadá velmi efektně a k tomu si připočtěte ještě příjemnou zelenožlutou barvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na slunci si vnější displej nepřečtete • vnitřní displej by mohl být větší

Vnější monochromatický displej pracuje v rozlišení 80 × 48 bodů. V základním režimu zobrazuje všechny důležité informace jako čas, sílu signálu či stav nabití baterie. Samozřejmostí je upozornění na zmeškaný hovor či příchozí zprávu pomocí jednoduché ikonky. Po přibližně deseti vteřinách tento displej pohasne, ale lze ho znovu rozsvítit delším podržením spodní boční klávesy. Pokud se právě nudíte, můžete se obveselit jednou z pěti zábavných animací, které vyvoláte delším stiskem zmiňované klávesy směrem nahoru. Tuto funkci nazvanou Philipsem „Zoo“ lze v nabídce vypnout.

   
   
Vnější displej v pohotovostním režimu • symbol zmeškaného hovoru • vyzvánění • ukázka animací funkce Zoo


V druhé kapitole prozkoumáme klávesnici, podíváme se do nabídky a na možnosti telefoního seznamu a funkcí pro volání.

Témata článku: Philips, , , Philips 639, Malý problém, Podobný styl, Kladné hodnocení, Test, Výsledná velikost, Phil, Externí fotoaparát, Denní opakování, Zrcátko, Výchozí režim, Klasický reproduktor,