Philips 650: na opravdu dlouhé tratě (test)

Chlubí se abnormálně dlouhou výdrží, upoutá stylovým designem v evropském stylu, nabídne bohatý adresář, všechny standardní funkce i něco navíc. Philips 650 je zkrátka atraktivní véčko, které vás může zaujmout i poměrně příznivou cenou.

Píšeme zprávy

Telefon si rozumí se zprávami textovými, multimediálními i e-maily. Pro textové zprávy je k dispozici 300 míst pro zběžné ukládání a 500 míst v archivu. Při psaní textovek můžete využít českého slovníku T9, zprávy přitom nebudou zkráceny. Zprávy lze obohatit o jednoduché obrázky a melodie a poslat jako EMS. Jedinými neduhy jsou absence odpočítávání znaků při psaní a fakt, že se zapnutým slovníkem T9 budete začínat psát každou zprávu, pokud si ho pokaždé nevypnete. Trochu nezvykle působí také zadávání, kdy nejprve vybíráte adresáta a teprve poté se dostanete do editoru zpráv.

Multimediální zprávy mohou obsahovat text, obrázek nebo melodii. S videem si telefon nerozumí. Maximální velikost odesílané zprávy je bohužel omezena na 50 kB. S tvorbou MMS zpráv pomáhá velmi přehledný editor. Rovněž jste nuceni nejprve zadat adresáta a teprve poté můžete začít zprávu tvořit.

E-mailový klient je jednoduchý, ale pro základní správu dvou e-mailových schránek postačí. E-mailové zprávy se stahují pouze celé a jedině prostřednictvím protokolu POP3. Přijatá zpráva se do telefonu neukládá, je možné ji pouze prohlédnout a odpovědět na ni. Klient si poradí i s textovými a obrazovými přílohami.

  
Psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy  • správa e-mailů

Organizace času a ostatní funkce

První ikony v hlavní nabídce je nazvaná „Pracovní“ a zpřístupňuje kalkulačku, budík, přepočet světového času, diktafon a diář. Budíků si můžete nastavit několik, opakování je samozřejmostí. Funkce mezinárodního času umožňuje zobrazit jako tapetu plochy dva zvolené časy.

 
Světový čas na pohotovostním displeji • budíky • kalkulačka •  hlasový záznamník

Pod funkcí Diář se skrývá klasický kalendář s možností zadání upomínek. Ty mohou být trojího druhu: dovolená, schůzka nebo úkol. U každé události lze zadat čas, datum, textovou poznámku, opakování nebo čas předstihu upozornění.

  
Seznam událostí • nastavení alarmu • nastavení opakování 

K dispozici je náhled měsíční, týdenní, denní nebo seznam všech událostí. V náhledech se zapsané události ukazují ve formě ikon. Měsíční pohled je přehledný a dny se záznamem jsou zvýrazněny oranžovou barvou. V denním pohledu je vidět pouze časový úsek od osmi do dvaceti hodin.

 
Denní, týdenní a měsíční náhled na kalendář

V sekci Zábava najdete připravené čtyři hry. Klasické cihly a tři javové hry – logickou Battlefield, závodní automobilovou Race a ve hře Helicopter si zalétáte s vrtulníkem. Chvályhodné je, že telefon podporuje Javu ve verzi 2.0.

 
Vestavěné hry

Další položkou nabídky jsou Multimédia. Zde najdeme shromaždiště multimediálních dat, pro které je k dispozici 7 MB paměťového prostoru. Při prohlížení obrázků si můžete vybrat ze zobrazení seznamu s názvy a velikostí souborů nebo může šipkou vpravo přejít do grafického prohlížení obrázků přes celý displej. Obrázky si můžete prohlížet také v televizi, pokud si dokoupíte příslušný kabel. K tomuto je určena funkce TV slideshow.

 
Informace o paměti • složka obrázků • složka melodií • nastavení funkce TV slideshow

K internetu se můžete připojit pomocí GPRS nejrychlejší třídy 10 nebo klasickými vytáčenými datovými přenosy. K surfování v telefonu poslouží Wap ve verzi 1.2.1, telefon však poslouží i jako hardwarový modem pro váš počítač. Za tímto účelem je možné telefon připojit s počítačem prostřednictvím infraportu nebo kabelu.

Pro styl i práci

Philips 650 je stylové véčko s nápaditým designem, který se odlišuje od rozšířené asijské konkurence. Telefon lze doporučit i pro práci - velkokapacitní adresář a organizační funkce s možností synchronizace jsou pro mnohé to nejdůležitější. E-mailový klient by však měl být propracovanější. Rovněž delší výdrž telefonu je v praxi velmi důležitý parametr.

Za největší slabinu však považuji pasivní vnitřní displej s dlouhou setrvačností a pomalejší reakce telefonu. Přes drobné nedostatky však telefon nabízí poměrně mnoho. Chybějící integrovaný fotoaparát mnozí dokonce ocení, ale k charakteru telefonu by se hodil. Je však možné připojit fotoaparát externí. Cena lehce přesahující šest tisíc korun je adekvátní.

Podrobné parametry testovaného telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ design
+ výdrž baterie
+ bohatý adresář

- pasivní displej
- pomalé reakce telefonu
- neodpočítavají se znaky při psaní zpráv


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Philips, , Philips 650, Battlefield, Phil, Závodní auto, Textový popisek, Test, Zapnutý telefon