Philips 755: má rád vaše dotyky (test)

Philips 755 má klasickou konstrukci, poměrně velké rozměry a docela nudný design. Přesto se nejedná o tak obyčejný telefon, jak by se mohlo na první pohled zdát. Model 755 totiž kombinuje ovládání pomocí klasické klávesnice a dotykového displeje. Svou nezvyklou koncepcí má šanci vytvořit novou třídu mobilních telefonů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips 755 na oficiálních fotografiích

Klíčové funkce

  • dotykový displej, aktivní TFT, 65 tisíc barev 
  • vestavěný VGA fotoaparát (držení naležato)
  • funkce Tag-It pro kreslení na fotografie
  • vnitřní paměť 7MB
  • možnost zobrazení fotografií na televizi

Hlavní nedostatky 

  • nepohodlná klávesnice
  • tuhý joystick
  • neodečítá znaky při psaní SMS zpráv
  • MMS zprávy omezeny na 50 kB

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips vsadil na hrany a vkusnou kombinaci barev

Philips 755 vyplnil mezeru na trhu, kde chyběl klasický mobilní telefon střední třídy s dotykovým displejem. Design telefonu zaujme snad jen starší nebo velmi konzervativní uživatele. Testovaný model byl v kombinaci šedých a černých odstínů, ale na trh by se měl dostat i v dalších dvou barevných provedeních.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero dává tušit, že displej nebude jen tak obyčejný • rozměry jsou lehce nadprůměrné, hmotnost je však nízká

Šedá myš

I když je mobil z větší části plastový, má poměrně kvalitní zpracování. Po promačkání některých částí přece jen trochu vrže. Zadní kryt má důmyslně vyřešené uchycení a na svém místě drží přesně a pevně. Najdete na něm také krytku fotoaparátu, která se ovládá pomocí jednoduchého jezdce. Toto řešení se mi velmi líbí a s jezdcem jsem si musel stále hrát. Objektiv fotoaparátu je dobře chráněn před mechanickým poškozením. K dispozici máte i malé zrcátko pro tvoření autoportrétů. Celý fotoaparát je na zadním krytu ohraničen pogumovanou plochou, v níž najdeme i tři otvory hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čocka fotoaparátu se zrcátkem je chráněna posuvnou krytkou • v černé oblasti naleznete také sluchátko hlasitého reproduktoru • zadní kryt

Co kde najdete

Tvar telefonu je jednoduchý obdélník s jemně zaoblenou horní a dolní stranou. Při pohledu z boku je viditelné zúžení na krajích. Rozměry Philipsu jsou 106 × 46 × 18 mm a hmotnost příjemných 89 g. Na pravém boku najdete gumovou krytku konektorů pro připojení handsfree a cestovní nabíječky – krytka je připevněna k tělu přístroje. Nad ní se nachází klávesa pro ovládání fotoaparátu, pod ní okénko infraportu. Protější strana ukrývá jednoduché dotykové pero, se kterým můžete telefon ovládat. Jedná se o plastový výlisek, který se jednoduchým systémem uchycuje za výstupek ve střední části. Špička pera přitom přesně zapadne do jakéhosi šuplíčku, takže neznalý uživatel pero nenajde. Na horní straně je otvor pro poutko a dole zámek zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvky na pravé straně...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a ovládací pero na levé

Na čelní straně nového Philipsu je dotykový displej, který se může chlubit rozlišením 128 × 160 bodů a rozměry 31 × 39 mm. Každý bod pak dokáže zobrazit více než 65 tisíc barevných odstínů, technologicky se jedná o aktivní TFT displej. Jen je škoda, že displej není větší – místa je v přední části dost a větší dotykový displej by se dal využít lépe. Je zřejmé, že displej není chráněn žádným sklíčkem a je na něm tedy vidět každý otisk prstu. Doporučil bych pořídit si ochrannou fólii známou z kapesních počítačů. Pod displejem se nachází logo výrobce, v horní části přístroje pak malá hvězdička reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je poměrně velký, pero se zde uplatní • klasická mřížka sluchátka • poutko pro uchycení šňůrky

Zaslouží si kritiku

Klávesnice Philipsu je originální, avšak ne moc povedená. U každého přístroje si hodnocení ovládacích prvků nechávám nakonec, jelikož se po chvíli užívání může subjektivní pocit změnit. Philips bohužel toto štěstí neměl a ke klávesnici mám výhrad opravdu mnoho. Jednotlivé klávesy jsou natěsnány na sebe, prostřední sloupec je tvořen z jakýchsi půlkruhů. Tvar tato prostřední tlačítka převzala od hlavní ovládací klávesy, kterou je v tomto případě joystick. Po jeho stranách najdete klávesy pro ovládání hovoru, korekční klávesu a klávesu Tag-It!. Klávesa má v pohotovostním stavu přiřazenu funkci pro spuštění fotoaparátu (dlouhým stiskem), čímž zdvojuje funkci tlačítka na boku přístroje. Jejím krátkým stiskem se dostanete do seznamu vlastních obrázků, které můžete ihned upravovat, ale o tom až dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je nejslabším místem telefonu

Klávesy v krajních sloupcích jsou zvýrazněny jemnými výstupky, které napomáhají k orientaci palce při psaní. Jednotlivá tlačítka mají příjemný malý zdvih a jistou odezvu. Psaní na nich je vcelku příjemné, lidé s většími prsty budou mít ale potíže si zvyknout. Dalším nepochopitelným krokem je volba joysticku místo kurzorové klávesy. Joystick je příliš tuhý na to, aby bylo ovládání telefonu příjemné. Pohyb do stran je ve většině případů nahrazen nechtěným potvrzením volby, tedy stiskem. Při něm se navíc ozve velmi hlasité cvaknutí. Po chvilce cviku si lze na jeho tuhost zvyknout a najít správný grif, stále to ale není ono. Proto jsem přístroj většinou ovládal pomocí dotykového displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je bílé a dostatečné • displej je velice kvalitní

Jeden stisk stačí

Logika ovládání Philipsu 755 je poněkud odlišná díky chybějícím kontextovým klávesám, které jsou z nabídky zcela vypuštěny. Pro potvrzení voleb slouží stisk joysticku, zrušení či návrat o úroveň výše v nabídce vám zajistí korekční klávesa C. Jejím dlouhým stiskem lze v pohotovostním stavu zamknout či odemknout klávesnici. Zapnout můžete i rychlé menu, které v pohotovostním režimu přiřadí jednotlivým směrům joysticku dané funkce. Jejich rozdělení se ukazuje na displeji podobně, jako to známe například z Motorol. Za výbornou vlastnost považuji možnost přiřazení funkcí jednotlivým klávesám. Jejich dlouhým stiskem se tak z pohotovostního stavu rychle dostanete k nejpoužívanějším funkcím. Toto nastavení lze měnit pro klávesy 2–9 pomocí dlouhého stisku křížku. Nule je pevně přiřazena funkce wap, jednička jako vždy slouží pro rychlé vytáčení hlasové schránky.

  
Hlavní displej s tapetou.. • ..a bez tapety, ale s navigačním křížem • přiřazení klávesových zkratek • v nabídce zrychlené voby funkcí je také možnost hlasové volby

Hlavní nabídka se oproti starším Philipsům změnila v matici, která je tvořena devíti animovanými ikonami. Z obrázků není moc jasné, co symbolizují, ale po označení jakékoli volby se v dolní části objeví krátký popisek, takže s orientací mít problémy nebudete. Stejný vzhled má i většina podnabídek. Zajímavě řešené jsou volné pozice matice, kde se nachází místo neobsazené položky pouze jednoduchá tečka. Zprvu to na mě působilo divně, dnes se mi toto řešení líbí. Na textovou nabídku narazíte až v nejhlouběji skrytých úrovních. V nastavení telefonu je možné si vybrat tapetu, která se kromě pohotovostního režimu zobrazuje i v celém menu.

 
Hlavní nabídka • tapeta se zobrazuje na pozadí i v nabídce • ikony jsou i ve vnořeném menu • šetřič promítá na displej vybrané obrázky


V druhé kapitole se dozvíte více o ovládání mobilu, zaměříme se na funkci Tag-It a na vestavěný fotoaparát. Dále se podíváme na funkce telefonování a tvorby zpráv.

Témata článku: Philips, , Philips 755, Špatná ergonomie, Nešťastné řešení, Pracovní život, Černý odstín, Dotyk, Výchozí režim, Požadovaný efekt, Malý výřez, Vaš, Dot, Phil, Neznalý uživatel, Nejlepší kvalita, Dostatečná paměť, Navigační kříž, Test