Philips 855: vyrovnané véčko (test)

Líbí se vám véčkové mobily, ale máte rádi displej a klávesnici v jedné rovině? Pak je Philips 855 určený právě pro vás. S ním si, mimo jiné, můžete obrázky pořízené integrovaným fotoaparátem prohlížet v televizi.

Vysílá studio Jezerka

Rychlé datové přenosy s využitím technologie GPRS již nepřekvapí ani v nejlevnějších mobilech – Philips 855 podporuje třídu 10 pro přenos dat i pro vestavěný wapový prohlížeč. S počítačem mobil propojíte pouze prostřednictvím infraportu. O snadné rozšíření funkcí telefonu se stará Java. Běh javových programů však subjektivně není příliš svižný a také doba spouštění aplikací je nepříjemně dlouhá. Navíc při prvním otevření nabídky Java v nabídce telefonu se mobil zdánlivě na několik desítek minut zamyslel a nereagoval na žádné klávesy. Další spuštění pak proběhlo běžným způsobem.

Skvělou funkcí telefonu je jeho schopnost zobrazit grafiku, obrázky i fotografie uložené ve vnitřní paměti telefonu na obrazovce běžného televizního přijímače vybaveného vstupem kompozitního videosignálu. Telefon se s televizí propojuje prostřednictvím dodávaného kabelu TVLink, který sdílí s handsfree sadou stejnou zdířkou. Snímky lze promítat buď manuálně, nebo jako slideshow s nastavitelnou prodlevou mezi jednotlivými fotografiemi. Zobrazení snímku je až překvapivě kvalitní a v ničem si nezadá s televizním výstupem běžných digitálních fotoaparátů. Za provedení TVLinku si Philips zaslouží pochvalu jako hrom.

 
Obrázky můžete listovat ručně nebo automaticky • nejen pro obrázky máte k dispozici dostatek paměti

Kalendář lze synchronizovat se stolním počítačem a disponuje všemi důležitými funkcemi. Můžete se na něj dívat v denním, týdenním či měsíčním náhledu. Seznam úkolů můžete třídit podle data nebo podle priorit, jednotlivé úkoly lze řadit do několika kategorií, nebo je prostřednictvím infraportu přeposlat do jiného mobilního telefonu.


Denní, týdenní a měsíční pohled na kalendář

Zajímavou položkou v nabídce je Extras – zde totiž naleznete drobnosti, které sice nevyužijete každý den, ale někdy se mohou hodit. Je zde například počítadlo hovorů, kalkulačka, graficky velmi dobře zpracovaný informátor o velikosti zbývající volné paměti, budík a hlasový záznamník.

  
Budík a kalkulačka

Stylový a šikovný

Philips 855 má místy sice trochu krkolomné ovládání, ale to je plně vyváženo unikátní možností propojení telefonu s televizním přijímačem. Další kladné body si zaslouží za originální vzhled, integrovanou anténu a kvalitní vnitřní displej. Cena kolem osmi tisíc je vhledem k funkční výbavě přiměřená.

Co se ukrývá v krabici?

V balení najdete telefon, baterii, nabíječku, návod, šikovně smotaný kabel pro připojení s televizí a CD se softwarem. Dojem vyjímečnosti podtrhuje lože, ve kterém je telefon umístěn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plusy a minusy

+ stylový vzhled
+ kvalitní displej
+ možnost propojení s televizí

- u psaní zpráv se neodpočítávají znaky
- otočná nabídka
- e-mailový klient nepodporuje IMAP a zabezpečené SMTP

Podrobné parametry brzy najdete v katalogu mobilů.


Druhý pohled

Zde je prostor pro ostatní členy redakce. Mohou zde vyjádřit svůj názor na testovaný telefon.

David Polesný

Philips 855 jde opačným směrem než konkurující véčka firmy LG, kterým je vytýkán příliš ostrý úhel při rozevření. Myslím, že je to dobře. Zcela rozevřený telefon nemusíte nijak nepřirozeně natáčet a ovládá se úplně stejně, jako telefon klasické konstrukce. Philipsu bych dále pochválil kvalitní displej a velmi povedenou ovládací část klávesnice, přičemž i numerická část je povedená. Na otáčecí nabídku si nemohu zvyknout a zbytečně mě zdržovala, telefon samotný se také občas někde pozapomněl, celkově je však velmi rychlý. Philips 855 to nebude mít na trhu jednoduché, ale má co nabídnout a tím poměrně vysokou šanci na prodejní úspěch. Ten se však zřejmě dostaví až později, jakmile cena telefonu trochu klesne.


V poslední kapitole je připravena obrázková galerie, ve které najdete mnoho doposud nepublikovaných snímků.

Témata článku: Philips, , , Philips 855, Test, Rozevřený telefon, Phil, Špatná hodnota, Dobrý obraz,