Philips 855: vyrovnané véčko (test)

Líbí se vám véčkové mobily, ale máte rádi displej a klávesnici v jedné rovině? Pak je Philips 855 určený právě pro vás. S ním si, mimo jiné, můžete obrázky pořízené integrovaným fotoaparátem prohlížet v televizi.
Kapitoly článku

Dokolečka dokola

Pokud jste již měli v ruce některý z novějších mobilů Philipsu, zvyknete si na nabídku i celé ovládání nového modelu 855 velmi rychle. Stejně jako u ostatních modelů i zde ikony rotují po pomyslné kružnici sem a tam, všechno je barevné a samozřejmě animované. Osobně se mi grafika nabídky celkem zamlouvala, dokáže totiž využít plochu velkého displeje – vše je přehledné a snadno zapamatovatelné. Ikonami kroužíte pomocí kurzorového tlačítka. Ve srovnání se staršími modely je procházení nabídky o několik řádů rychlejší.

 
Na pozadí hlavní nabídky se zobrazuje lehce zastíněná tapeta • při vypnutí animací je procházení o trochu rychlejší

Tip: Chcete-li rychle přeskočit několik ikon (položek nabídky), podržte příslušnou šipku kurzorového tlačítka trochu déle. Ikony tak začnou rotovat rychleji, než kdybyste tlačítko opakovaně mačkali. Ve správnou chvíli pak musíte pouze stisk uvolnit.

Rychlé menu zobrazené na displeji v pohotovostním režimu je u telefonů Philips novinkou. Jednotlivé položky jsou však pevně nadefinovány výrobcem a nelze jejich funkci měnit. Náplastí na tuto bolístku je možnost nastavit funkce jednotlivým alfanumerickáým klávesám.

   
Funkce přiřazené navigační klávese mohou být zobrazené na hlavním displeji • zrychlená volba funkcí

S rozdvojenou osobností

S Philipsem 855 se velmi pohodlně telefonuje. Dobře se drží, reprodukce hlasu je dostatečně kvalitní bez zbytečných ruchů či přeslechů, jen hlasitost by mohla být o chloupek vyšší. Citelné je to především při použití vestavěného hlasitého handsfree, při kterém musíte ve spoustě případů protistraně doslova odezírat. Vnitřní telefonní seznam pojme až tisíc vícepoložkových záznamů. Každý z nich může obsahovat příjmení, jméno, telefonní čísla, e-mailovou adresu i krátkou textovou poznámku. Zamrzí, že telefon neumí zobrazit v jediném seznamu položky z vnitřní paměti s položkami uloženými na kartě SIM. Proč, když s touto funkcí nemají problém ani mnohé levnější telefony konkurenčních výrobců? V kontaktech je možné vyhledávat pouze podle prvního písmene.

  
Listování v seznamu • náhled na kontakt • možnosti záznamu

Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterým lze přiřadit různé vyzváněcí melodie či obrázek nebo fotografii, což u samostatných kontaktů není možné. Skupin volajících může být až dvacet.


Musíte si vybrat... • ke jménu lze přiřadit několik položek • kontakty lze třídit do skupin

Zvonění a jiná cingrlátka

Vícehlasé vyzváněcí melodie jsou u Philipsu 855 dvaatřicetihlasé a skutečně kvalitní, ale při jejich výběru neměl výrobce příliš šťastnou ruku, nemohl jsem najít žádnou, která by mě uchvátila. Můžete si ale stáhnout nové melodie prostřednictvím wapového prohlížeče nebo e-mailového klienta. A pokud patříte mezi šťastlivce políbené hudební múzou, můžete si vlastní melodie složit prostřednictvím povedené aplikace BeDJ známé z jiných mobilů tohoto výrobce.

  
Profily jsou samozřejmostí • zvuk si můžete upravit

Píši světu, píši také vám

Editor textových zpráv pracuje podobně jako například na Nokii 3200. Přestože obsahuje český slovník T9 a zprávy tvoří včetně diakritiky, před jejím odesláním ji odebere. Díky tomu není omezena velikost textové zprávy. Toto nastavení však nelze změnit tak, aby bylo možné odesílat i zprávy s diakritikou, přijímat takové zprávy však telefon umí. Problémem nejsou doručenky ani nepříliš rozšířený automatický podpis.

Díky velikosti displeje je při psaní i čtení zprávy k dispozici hned sedm řádků textu. Editor není bohužel příliš propracován, nezobrazuje například počet již napsaných znaků ani kolikátou textovku právě píšete. Do vnitřní paměti telefonu se vejde až sto zpráv. Pokud k Philipsu přecházíte z mobilního telefonu jiné značky, zřejmě vás zarazí nutnost nejdříve vybrat nebo zadat telefonní číslo příjemce a teprve poté můžete psát samotnou zprávu.

 
Psaní textovky • tvorba multimedální zprávy • správa e-mailu

Editor multimediálních zpráv je poměrně rychlý i při editaci delších zpráv nebo ememesek obsahujících více vložených obrázků. Velikost jedné zprávy je omezena přibližně padesáti kilobajty, což je pro běžné potřeby dostatečná velikost. Pokud chcete do zprávy přiložit fotografii, musíte ji mít již uloženou – vyvolat fotoaplikaci přímo z editoru bohužel nelze.

E-mailový klient je velmi jednoduchý a je stejný jako u jiných mobilů této značky. Dokáže pracovat pouze se starším protokolem POP3 (ano, na IMAP rovnou zapomeňte), odesílat zprávy lze prostřednictvím běžných SMTP serverů. Bohužel klient nedokáže spolupracovat se zabezpečenými SMTP servery. Pracovat můžete až se dvěma na sobě nezávislými e-mailovými účty, což je pro potřeby mobilního zařízení více než dostatečný počet. E-mailový klient umí také přijímat přílohy zpráv elektronické pošty. Pokud je takovou přílohou například obrázek ve formátu JPG, umí jej nejen uložit do vnitřní paměti o velikosti přibližně 7 MB, ale lze jej také prohlédnout vestavěným prohlížečem či použít jako pozadí displeje.

Vyletí ptáček?

Nad vnějším displejem Philipsu 855 najdete čočku vestavěného fotoaparátu. Ten nabízí běžné VGA rozlišení, tedy maximálně 640 × 480 bodů. V jejich kvalitě není Philips 855 žádným přeborníkem. Obrázky nejsou nejhorší, ale mnohé konkurenční telefony stejné kategorie fotí o poznání lépe.

Klepněte pro větší obrázek 
Čočka fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Jako hledáček můžete použít vnitřní nebo vnější displej, který vám při troše dobré vůle poslouží i při focení autoportrétů. Fotografovat můžete s telefonem otočeným vertikálně i horizontálně, přepínat mezi jednotlivými módy lze prostřednictvím klávesy s křížkem. Tato klávesa přepíná také rozlišení výsledné fotografie. K dispozici je čtyřnásobný digitální zoom pro zvětšení fotografované scény, na kterou můžete také aplikovat základní efekty: černobílý, sépie, digitální, reliéf, negativ a hrana. K fotkám můžete přiřadit některý z předpřipravených rámečků.


Možnosti nastavení fotoaparátu a hledáček

 
Hledáček se při VGA rozlišení přepne do režimu naležato


V další kapitole prozkoumáme ostatní funkce telefonu včetně možnosti promítání obrázků v televizi. Telefon zhodnotíme a podíváme se také na obsah krabice, ve které telefon dostanete.

Témata článku: Philips, , , Philips 855, Rozevřený telefon, Phil, Špatná hodnota, Test, Dobrý obraz,