Philips Fisio 120: mobil s nízkou cenou (test)

Malý Philips Fisio 120 je mobil nejnižší třídy. Má ty nejnutnější funkce, bez nichž se mobilista neobejde, a jeho cena v předplacených sadách by se měla pohybovat mezi třemi a čtyřmi tisíci. Je-li cena vaší hlavní prioritou, budete s Fisiem spokojeni.
Hned na začátku upozorňuji, že jsme testovali předfinální verzi mobilu. V prodejní verzi mohou být některé možnosti mobilu a jeho provedení upraveny.

Na skejt a brusle

Design mobilu je jasně zaměřený na mládež - v saku manažera by působil jako pěst na oko. Plasty a zvolená barevná kombinace testovaného mobilu přece jen budou působit v rukou juniora lépe než v kapse distingovaného seniora. Na první omak sice vypadá Fisio spíše jako hračka, nicméně jde o plnohodnotný mobil, který umí volat, posílat zprávy a budit.

Přední strana mobilu vypadá docela hezky, okolo displeje je stříbrný okraj, jinak je celý předek tmavě modrý. Zadní strana včetně antény je bílá, modrý je jen malý kryt na baterii ve spodní části. Právě kvůli baterii je zadní část mobilu vyboulená; baterie není placatá, jak bývá zvykem u běžných mobilů, ale „krabičkovitá“. Podobný tvar mají všechny novější mobily této značky.

 

 
Na zadní části mobilu je bobeček - pod ním je schovaná baterie.

Na tom by nebylo nic zvláštního. Prapodivný je až způsob vkládání baterie a koneckonců i karty SIM. V dolní části je malý kryt, který lze odsunout. Pod ním se skrývá část baterie, zbytek je zasunut až vzadu pod pevnou částí mobilu; proti vysunutí je pojištěna malým čudlíkem. Až pod ní se pak nachází šuplík na kartu SIM, která se docela dobře zasunuje. Celé toto řešení je velmi unikátní, opravdu jsem ho ještě před tím neviděl. Ale i přesto, že je zadní část mobilu z větší části pevná, mobil již nyní trošku vrže. Protože se však jedná o předfinální verzi, takže konstrukci nelze hodnotit.

 
Baterie se do mobilu vkládá velmi zvláštním způsobem.

Je to pryžovka

Klávesnice mobilu je z průhledné pryže a bohužel, v místě, kde se nachází, je mobil prohnutý dovnitř. Tím je znesnadněno mačkání kláves, které by si kvůli tomuto řešení zasloužily větší  zdvih. Jejich mačkání není jisté, protože se trochu viklají. Asi nejhůře je na tom kurzorové tlačítko uprostřed, zejména dolní část OK - pokud ji chcete zmáčknout, může se vám stát, že zároveň stisknete trojku. Vše je blízko u sebe a navíc v dolíku - to není příliš ideální kombinace a zde si musím vzpomenout na starší mobily Sagem řady 9xx, které byly řešeny podobně. 

Jak už jsem tedy naznačil, mobil se ovládá převážně kurzorovou klávesou, která má svůj prapůvod již u Azalisů či Vogue. Tlačítky doleva a doprava se pohybujete v menu či listujete seznamy, směr nahoru volby ruší a maže (C), směr dolů (OK) potvrzuje volby; zároveň jím vstupujete do menu. Pokud v pohotovostním stavu stisknete směrovou klávesu, dostanete se do nastavení hlasitosti zvonění a vibrací, pokud stisknete OK, jste v menu. Podržením céčka zamknete klávesnici.

 
Klávesnice je uprostřed prohnutá; detail na klávesnici.

Nepodsvítil a nepodsvítil

Displej je pro mne bohužel zklamáním. Ne velikostí, ale podsvícením. O něj se starají dvě diody, každé v jednom spodním rohu, jejich účinek je ale tak slabý, že displej je opravdu špatně čitelný. Nenapomáhá tomu ani volitelný kontrast, protože kvůli nedostatečnému podsvícení jsou použitelné pouze nejnižší dvě úrovně - ostatní proměňují displej v jednolitou čerň. Je mi to líto, ale právě displej kazí jinak docela dobrý dojem z tohoto mobilu. Doufejme tedy, že ve finální verzi bude podsvícení displeje vyřešeno lépe.

Pro psaní textovek jsou k vašim službám dva řádky, dva jsou pak využity pro systémové informace (seznam písmen na klávese, zapnutí T9 apod.), všechny čtyři pak pro čtení. V pohotovostním stavu se zobrazí operátor, datum a čas a stav signálu a baterie.

   
Displeje jsou poměrně tmavé, takže fotografie jsem musel pořádně „přepálit“, aby bylo vůbec něco vidět.

Zavolej mi, číslo je pořád stejný

Telefonní seznam je velice jednoduchý - neumí nic jiného než uložit nové číslo do paměti, případně na existující zavolat. Nemá vlastní paměť na čísla, lze tedy využít jen tu na SIM. Čísla se neukazují pod sebou, ale vidíte jen jedno na řádku; místo nahoru a dolů rolují zprava doleva. Pokud na jménu stisknete OK, zobrazí se číslo, další stisk vám pak nabídne možnost napsat dotyčnému textovku, případně ho smazat či editovat. Volá se klasicky zeleným sluchátkem. Do seznamu se dostanete dvojnásobným stiskem klávesy OK, položka seznam je totiž na prvním místě.

A tak štěkám jako pes, už mi pošli esemes

Kromě volání umí mobil posílat textovky - je to jeho druhá nejvýznačnější funkce, o které se má smysl zmiňovat. Posílání funguje přesně ve stylu Philips - vyberete číslo a teprve pak začnete psát SMS. Pokud nechcete začít psát novou textovku, můžete si vybrat z deseti šablon. V editoru zobrazí mobil jenom dva řádky, bohužel neodpočítává znaky. Po velkém písmenu napíše malé a po interpunkčním znaménku zase velké; alespoň to. Paměť na textovky se samozřejmě nekoná, to bychom chtěli po tomto drobkovi moc.

Další funkce jsou už spíše doplňkové - běžná kalkulačka, možnost nastavit datum, čas a budík, který může být i opakovaný; to je vše. Melodií je v mobilu celkem dvacet, chybí skladatel. Jsou docela povedené, snad jen, že by mohly být více hlasité, to mi docela vadí. Naštěstí má mobil velmi dobré vibrace, podobně jako Vogue nebo Azalis.

Jinak chybí snad úplně vše, od stopek až po WAP či datové přenosy; tyto funkce však bude mít dražší bratříček Fisio 121. Zdálo by se nemožné, že by dnes mohl přijít na svět takový mobil, ale je to tak. Ceně bylo podřízeno vše. Na druhou stranu máte vše, co potřebujete pro volání a posílání textovek, navíc mobil docela dlouho vydrží, což bývá u Philipsů zvykem; nebudete-li mobil vypínat na noc, poslouží vám i více než pět dní.

Zde se hraje na peníze

Philips Fisio 120 je lowendový mobil té nejnižší řady a na jako takový na něj musíme pohlížet. Funkcemi se zdá podobný Siemensu A35/36, přidává však datum, čas a budíček. Přitom podle Siemensu byla právě tato řada velmi úspěšná - hlavním důvodem je cena (u Oskara stojí A35 jen něco málo přes dva tisíce). Proto nelze pochybovat o tom, že stejný úspěch potká i Fisio, pokud se objeví v předplacenkách za příjemné tři tisíce. Nízká cena je prostě lepší tahák na potenciální zákazníky než přehršel funkcí.

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

Diskuze (12) Další článek: Paegas: co se změní s T-Mobile?

Témata článku: Philips, , Philips Fisio 120, Philips Fisio 121, Dvojnásobný stisk, Podobný tvar, Mobil, Test, MOBI, Phil, VOGUE, F +