Philips Fisio 620: nenápadnost je předností (test)

Mobilní telefon Philips Fisio 620 najdete v kategorii levnějších telefonů, přestože si rozhodně zaslouží vyšší ohodnocení. Jeho manažerské schopnosti nás příjemně překvapily.
Kapitoly článku

Rozpačité textovky

Práci s textovými zprávami zbytečně kazí pověst horší klávesnice. Jinak by se dala označit téměř za perfektní. Naštěstí vám bude k ruce český slovník T9, který odvede spoustu práce. Seznam přijatých textovek zaujme tím, že si nemusíte jednotlivé textovky otevírat, abyste si je přečetli. Rolují totiž v řádku. Pokud ale neodoláte a otevřete si je - budou rolovat po displeji na šesti řádcích směrem nahoru. Tento systém je velice pohodlný a rychle si na něj zvyknete. O něco málo řádků, přesněji čtyři, nabízí telefon při psaní textovek. Dole sice naleznete proužek zobrazující délku napsaného textu, ale odpočítávání alespoň na konci textovky by neškodilo.

Telefon podporuje dlouhé textovky, avšak jejich počet vám zůstane utajen až do samotného poslání. Spolu s textem můžete zasílat i obrázky nebo melodie. Nejedná se ovšem o žádný rozšířený standard a tak většinou uspějete jen na telefonech stejné značky. Pokud pošlete spolu s textovkou graficky vyvedeného smajlíka, na jiných telefonech se zobrazí pomocí závorek a dalších znamének. Dalším a to podstatným mínusem je paměť na textové zprávy. K dispozici je jen ta na kartě SIM a to je žalostně málo. Velmi často proto na displeji uvidíte ikonku zobrazující plnou paměť.

  
Rozepsaná textovka --- Obrázek --- WAP v akci

Hlavním tahounem jsou data

Datové služby jsou silnou stránkou tohoto telefonu. Kromě podpory GPRS v konfiguraci 4+1 bude největším tahákem asi klient elektronické pošty, který nabízí správu dvou emailových účtů. Nastavení jednotlivých účtů je přehledné a troufám si říct, že jednodušší to už nemohlo být. Podporován je nejběžnější protokol POP3, kterému sekunduje SMTP. Další protokoly typu IMAP4 snad nikdo nečekal. Email je jednou z cest, jak do telefonu dostat nový obrázek na pozadí. Můžete jej přijímat, ale i odesílat jako přílohu. Velikost i barevná hloubka obrázku je však pevně daná a s jinými nepochodíte. Obrázky můžete ukládat do sdílené paměti s kapacitou 277Kb. Délku emailu, kterou je telefon schopen přijmout, jsme netestovali. Krátké chodily v pořádku.

  
E-mail se v této kategorii jen tak nevidí

Wapový prohlížeč pocházel s dílny Philips a byl ve verzi 1.2.1. Díky technologii GPRS byl neobyčejně svižný, jen v kontextovém menu jsem se příliš neorientoval. Kdyby některý z našich operátorů nabízel sytém In-Fusio pro stahování her, byl  by WAP pohodlná cesta k získání nové hry. Avšak tato funkce je v našich končinách zcela zbytečná a spokojit se budete muset jen s jednou předinstalovanou hrou v telefonu.

V krabici s telefonem najdete kromě jiného i brožuru, která se detailně věnuje propojení telefonu s počítačem. Vysvětlen je postup u všech našich operátorů a to včetně nastavení jednotlivých parametrů. Před tímto počinem českého zastoupení značky Philips smekám klobouk. Nikdy jsme se nesetkal s tím, že by výrobce v tomto směru udělal pro uživatele více. Fisio 620 je tak ideální telefon pro připojení počítače k internetu pomocí mobilního telefonu – zejména pro uživatele, kteří se v tomto odvětví moc neorientují. Propojení s počítačem je uskutečněno pouze skrze datový USB kabel. IrDA by rozhodně pomohlo, ale u low-endového modelu je jeho absence omluvitelná. Kabel, který není součástí balení (pouze jako příslušenství v Data Kitu), využijete také pro synchronizaci položek v organizéru.

Tím jsme se dostali k další silné zbrani nového Fisia. Organizér je přehledný a disponuje vším, co bychom od něj očekávali. K přehlednosti pomáhají i tématické ikonky zobrazující jednotlivé události. Vhod přijde i diktafon s kapacitou 30 sekund. Dále zde nechybí ani praktický budík, který vás o víkendech nechá spát a tradiční kalkulačka.

  
Organizér je optimální a přehledný.

Je libo trochu poezie?

Výrobcem zdůrazňované polyfonní vyzvánění je na hony vzdáleno vyzvánění, jaké předvádějí například telefony značky Samsung a pokud byste o něm nevěděli, ani byste nepoznali, že se jedná o vícehlasé vyzvánění (v tomto případě asi dvojhlasé). Každopádně je uchu líbeznější než skřehotavé pazvuky, které vydávaly mobilní telefony ještě nedávno. Výrobce připravil celkem třicet melodií, které vám budou k dispozici. Multimediální stránku telefonu tak zachraňují maličkosti okolo displeje – obrázky a animace. Displej si můžete vyšperkovat jedním nebo několika obrázky, které se budou v nastavených intervalech střídat. Nastavování zmíněných legrácek v menu je trochu zmatené a určitě vám zabere dost času, než se zorientujete. Posledním zástupcem legrace v mobilu je osamocená hra – varianta na známý arkanoid. Cílem je, odrážením kuličky zneškodnit co nejvíce cihliček na ploše. 

Konečný verdikt

Philips Fisio je trochu kontroverzní telefon. Jednak vybočuje ze své kategorie bohatou nabídkou funkcí, ale naopak nenabízí lákadla v podobě nápaditého designu. Vhodný bude zejména pro praktičtěji smýšlející uživatele, kteří dávají přednost funkčnímu vybavení před líbivým pozlátkem. Jedinou slabinou zůstává průměrná klávesnice a paměť pro textové zprávy, kterou však bohatě vynahrazuje zejména práce s datovými přenosy. Z poslední věty je zřejmá i jeho cílová skupina. Hledáte-li levný telefon pro práci s internetem – jste na správném místě. Pokud však vyžadujete styl – musíte se poohlídnout jinde.

Témata článku: Philips, , Philips Fisio 120, Philips Fisio 620, Philips Fisio 820, Jednotlivý parametr, Nen, F +, Přednost, Phil, Test, Rozepsaná textovka, Zelené podsvícení, Pře, Nena, Velký rozestup