Philips Savvy Vogue: vibrátor pro pravé muže (test)

Philips Savvy Vogue je celkem povedeným nástupcem starého „dobrého“ Savvyho. Má spoustu nových funkcí, patří mezi nejlevnější na trhu, ale hlavně silně vibruje.
Philips Savvy Vogue je celkem povedeným nástupcem starého „dobrého“ Savvyho. Má spoustu nových funkcí, je dokonce i krapet hezčí a stojí jen 3995 korun.

Nemohu si pomoci, ale když používám mobily společnosti Philips, mám pocit, že se Philips měl raději dál věnovat výrobě špičkové hifi techniky a další elektroniky. I nový Vogue mne tyto rozporuplné pocity vyvolává – na jednu stranu dobré funkce, na druhou stranu podivný vzhled a nepříliš kvalitní zpracování. Vogue spíše než mobil připomíná trochu plastovou hračku.

Mladá generace zajásá?

Zdálky vypadá Vogue ještě celkem solidně, ovšem jakmile ho vezmete do ruky a zkusíte si cvičně promačkat klávesnici, přijdete o iluze. Právě klávesnice a malý displej s neproporcionálním písmem kazí celkem dobrý dojem z tohoto mobilu. Vězte, že na obrázcích vypadá lépe než jaký ve skutečnosti je.

Každopádně je Vogue mobil jednoznačně pro mladé lidi, které chtěl Philips už jednou oslovit modelem Savvy. Savvy jako jeden z prvních umožňoval komunikovat pomocí obrázkových smajlíků v textových zprávách. Příliš se však neuchytil, a tak není divu, že jeho cena v předplacené sadě Go Star poměrně rychle klesla z původních sedmi tisíc na 2995 Kč, za které se prodával před Vánoci. Navíc byl nabízen se slevou tisíc korun, pokud jste měli speciální kupon – EuroTel se s největší pravděpodobností chtěl zbavit zásob.

Celkový pohled   Vydělaná baterie   Na stojačku 1  

Elegantnější, ale jen z dálky

Savvy Vogue je oproti staršímu bráškovi hezčí a elegantnější. Má stejně zakulacenou vrchní část a ovládá se také velkou kurzorovou klávesou. Displej, jehož velikost zůstala zachována, je umístěn v kolečku, který připomíná jakési okénko. Každý má samozřejmě jiný vkus, já ovšem nepovažuji toto kolečko za nějak extra líbivé, ostatně sami si udělejte názor z obrázků.

Zatímco Savvy byl k dostání pouze ve žluté a tmavě šedé, Vogue si budete moci pořídit v daleko větší škále jasných barev: námořnická modř/stříbrná, stříbrná/světle modrá, průsvitná žlutá/světle zelenomodrá a zlatavá/korálově bronzová. Za lomítkem je uvedena vždy barva okolí displeje. Model, který jsme testovali my, byl vybarven v první kombinaci. Nutno poznamenat, že tyto dvě barvy docela ladí, takže náš Vogue vypadal zdálky docela k světu.

Horší je to už s velikostí mobilu a jeho hmotností. 130 x 48 x 24 mm a 144 gramů živé váhy asi nikoho neomráčí. Zatímco ostatní výrobci přistoupili na snižování hmotnosti a velikosti, Savvy Vogue zůstává stále poměrně velký macek. V ruce ho prostě ucítíte a neschováte – je to prostě cvalík.

Ovládání naruby

Stejně jako u starého „Savíka“ dominuje klávesnici čtyřsměrová kurzorová klávesa, ovšem její ovládání je postaveno na hlavu. Položky menu běžného mobilu se přepínají shora dolů a kurzorová klávesa má většinou tentýž směr (snad kromě Siemensů). Zde položky v menu rolují (opravdu rolování, nikoliv přepínání) zleva doprava a kurzorovou klávesu mačkáte tímtéž směrem. Stisk dolů potvrdí výběr (OK), stisk nahoru vyskakuje o položku výše, popř. do pohotovostního stavu. Vogue má tedy celé ovládání „otočeno“ o 90 stupňů! Nejprve jsem byl ovládáním dost zmaten a nemohl jsem si zvyknout, ale nakonec to šlo.

Daleko hůře je na tom ale displej. Má jen dva řádky (na třetím jsou ikony, které nejdou zrušit), přičemž vlevo se stále ukazují analogové hodiny, popř. ikony dané položky v menu. Samotné menu se nachází pouze na jednom řádku, protože na druhém je nápis „Menu“; je to tedy stejné jako u starých Alcatelů. Co z toho plyne? Menu a vůbec ovládání mobilu je docela nepřehledné a brání pohodlnému užívání.

Detail na klávesnici   Detail na displej a kolečko   Na stojačku 2  

Textovky tvrďovky

Velmi zvláštně se také píší textové zprávy. Nejprve zadáte číslo (lze vybrat i ze seznamu), teprve poté píšete zprávu. Psát na dvou řádcích o několika znacích ale není příliš pohodlné, navíc klávesy jsou z jakéhosi tvrdého plastu a jdou mačkat docela ztuha, takže o rychlém psaní nemůže být vůbec řeč. Líbí se mi však, že po napsání velkého písmene se automaticky zapíná režim malých písmen a po tečce (otazníku, vykřičníku) se napíše velké písmeno, podobně jako na Nokii 6210 nebo 7110.

Další funkce mobilu jsou už běžné, proto se omezím jen na jejich výčet:

  • SIM Toolkit;
  • analogové hodiny na displeji v pohotovostním stavu;
  • časové funkce, budík, stopky;
  • vibrace (extrémně silné!);
  • dvacet vyzváněních tónů a inteligentní vibrační vyzvánění;
  • kalkulačka a konvertor měn;
  • kalendář biorytmů;
  • 50 obrázkových emotikonů (smajlíky), které lze poslat i na jiné mobily Philips;
  • dvě hry: Total a Reflex;
  • hlasové vytáčení pro osm čísel.

Hry vyschly – na prameni sedí žába

Hry nejsou nijak poutavé – po displeji běhají jakási čísílka, což je, uznejte sami, oproti Space Invaders na Nokii 3310 dost suché. Zajímavý je biokalendář (měl ho i Savík) – zadáte datum narození a aktuální datum a dozvíte se, zda budete mít štěstí, lásku nebo energii. Docela užitečné, ale řídit se tím v životě asi nemůžete.

Co se výdrže týče, má Vogue baterií Ni-MH o kapacitě 700 mAh, která je označena jako „Slim“. Upřímně řečeno, mě tři tužkovky v černém obalu moc „slim“ nepřipadají. S touto baterií vydrží mobil na příjmu okolo 70 hodin, udává se však maximum 220 hodin. Osobně se přikláním k té nižší; mobil s minimálním voláním vydržel něco přes tři dny. Maximální doba hovoru se má pohybovat až na hranici 4 hodin. Kvalita příjmu i reproduktoru je velmi dobrá, stejně jako hlasitost sluchátka.

Dispelj v pohotovostním stavu   Menu   Psaní SMS  

Úkrok vzad, čelem ke zdi, podchodem vchod!

Osobně mi Vogue připadá spíše jako úkrok stranou. Philips by měl raději tlačit úplně nový model Azalis, který má velký displej a několik funkcí navíc. Místo toho vylepšuje nepříliš úspěšný model Savvy, který se u nás nijak zvlášť neuchytil. Sám Savvy Vogue příliš šancí nedávám – má sice všechny důležité funkce, ale jeho vzhled, provedení, ovládání a displej jej příliš „shazují“.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Philips Savvy Vogue
  • Cena: v sadě Go 3995 Kč (kredit 500 Kč)
  • Sítě: GSM 900 a 1800 MHz
  • Rozměry: 130 x 48 x 24 mm
  • Hmotnost: 144 g
  • Baterie: 700 mAh Ni-MH
  • Pohotovostní doba: 70 – 220 hodin
  • Doba hovoru: až 240 minut
  • Displej: 3 řádky (jeden ikony) po deseti znacích, grafický
  • Vyzvánění: 20 typů + vibrace
  • Další funkce: SIM Toolkit, časové funkce, budík, stopky, dvacet vyzváněních tónů a inteligentní vibrační vyzvánění, kalkulačka a konvertor měn, kalendář biorytmů, 50 obrázkových emotikonů (smajlíky), které lze poslat i na jiné mobily Philips, dvě hry, hlasové vytáčení pro osm čísel
Diskuze (7) Další článek: Siemens C35i v sadě EuroTel Komplet!

Témata článku: Philips, , Pohodlné užívání, Test, Pro +, VOGUE, Go Star, Vibrátor, Mladá generace, Phil, Mac Tim