Platit půjde i nositelnostmi. Stačí žeton, brož nebo gesto

Visa ukazuje, jakým způsobem se dá využít bezkontaktní technologie k placení. Mobilní platby se neomezují pouze na „přilož a pípni“.

Karetní asociace Visa Europe se dlouhodobě zabývá možnostmi bezkontaktního placení pomocí mobilních zařízení. V Česku bude brzy spouštět mobilní cloudové HCE platby s Komerční bankou a později i s dalšími bankovními domy. Vedle mobilů se však na trhu zabydlují také nositelná zařízení, která jsou díky NFC schopná bezkontaktních plateb. Visa představuje několik konceptů, v nichž ukazuje, jak bychom mohli platit pomocí nositelností okolo roku 2020.

Klepněte pro větší obrázek
Studenti designových oborů navrhli nové způsoby bezkontaktních plateb pomocí nositelností

Karetní společnost do projektu přizvala designové studio Central Saint Martins a studenty i absolventy designových škol. Jejich úkolem bylo navrhnout bezkontaktní platby přes nositelná zařízení. Zadání se ale neomezovalo jen na klasické náramky a hodinky. Součástí kategorie nositelností je také chytré oblečení. Do pěti let tak bude naprosto běžné platit například pomocí kalhot nebo kabátu.

Nejzajímavější koncepty

Koncept Small Change ukazuje malý žeton zasazený do náramku, pomocí nejž může bezkontaktní platba probíhat buď klasicky přiložením k platebnímu NFC terminálu nebo přímo na jiný žeton pomocí „platebního tácku“. Tento model by mohl být využitelný například v restauracích. Žeton obsahuje e-inkový displej a je určen spíše pro platby menších hodnot jako náhrada mincí.

Koncept Budgeteer ukazuje zatím „neviditelné“ zařízení, které bude osazeno na zápěstí uživatele. Pomocí různých intuitivních gest bude možné přímo u terminálu rozlišit tři různé platby. V tomto konceptu nejde ani tak o samotné zařízení jako o způsob platby pomocí gest.

Koncept Thread spojuje reálný a digitální svět pomocí brože s Bluetooth připojením a aplikace pro rozšířenou realitu na mobilním telefonu. Brož snímá kamerou okolní svět, aplikace dodává virtuální vrstvu, pomocí které se například snadno dostanete do e-shopu nebo k nákupu vstupenek. Aplikace zároveň funguje jako sociální síť například pro hodnocení módy.

Ve všech případech jde pouze o koncepty, které se patrně nikdy nemusí dočkat realizace. Ukazují ale směr potenciálně mnohem širšího využití bezkontaktních platebních technologií, než je klasické „přilož a pípni“.

Diskuze (2) Další článek: T-Mobile zveřejnil ceny iPhonu. Prodej začne bez půlnoční šarády

Témata článku: , , , , Způsob platby, Digitální svět, Plát, NFC terminál, PLA, Visa Europe, Bezkontaktní platba, Nos, Gesto