Podzim u Samsungu: 11 nových smartphonů a tablet

Samsung nás brzy hodlá zavalit novými telefony a tabletem. Těšit se můžeme na sedm smartphonů s Androidem, včetně nové verze Ice Cream Sandwich.

V Samsungu po prodejním úspěchu Galaxy S II neusnuli na vavřínech a už teď pečlivě připravují portfolio novinek pro druhou polovinu roku 2011. A že se bude na co těšit! Pokud má ruský server Mobiletelefon správné informace, čeká nás nejméně 7 nových Androidů, dva tablety, první Samsung s WP7.5 Mango a alespoň tři smartphony s OS Bada. Mezi novinkami nebude chybět zástupce s podporou sítí 4G a očekávanou novou verzí Androidu Ice Cream Sandwich.

Smartphony s Androidem

Začneme nejpočetnější rodinou Androidů. Samsung používá úspěšně tuto platformu napříč celým spektrem portfolia, a tak se dočkáme novinek základní výbavy i funkcemi nejnabitějších trháků. Modely S5360 a S5610 (lépe zapamatovatelná kódová jména zatím neznáme) přijdou ještě s Androidem 2.3.3 Gingerbread a základním displejem s rozlišením QVGA (240 × 320 bodů). Lišit se budou úhlopříčky a rozlišení fotoaparátu (2,4" a 5Mpx, 3" a 2Mpx). Oba telefony budou patřit mezi androidový základ a v nabídce Samsungu postupně nahradí modely Mini a Gio.

Podzimní nabídka Samsungu by měla uspokojit i náročné textovkáře, pro ně bude určen model B5510. Půjde o nástupce nenápadného Galaxy Pro, bohužel jen s minimem inovací. Rychlost procesoru se z 800 MHz nezvýší, stejný zůstane 3Mpx fotoaparát, dotykový displej s úhlopříčkou 2,8" a dokonce i starší verze Androidu 2.2 Froyo. Základní výhodou tak zůstane mechanická QWERTY klávesnice umístěná pod displejem.

Zajímavější to začíná být v horních patrech produktové nabídky. Samsung i8150 nabídne kompromis mezi výbavou a provedením, konečně zde bude pořádný smartphone bez přerostlého displeje. Jeho úhlopříčka dosáhne délky 3,7" při rozlišení 480 × 800 bodů. Bohužel se nedostane na technologii Super AMOLED, displej bude TFT LCD. Telefon dále nabídne 5Mpx fotoaparát s natáčením HD videa 720p a svižný jednojádrový procesor taktovaný na 1,4 GHz. Uvnitř poběží současný Android 2.3.3 Gingerbread.

Devítková řada jasně napovídá, že teď už jsme v patrech opravdu nejvyšších. O Samsungu i9210 víme, že bude alternativou k současnému Galaxy S II. Nabídne o fous větší Super AMOLED Plus displej s úhlopříčkou 4,5" při stejném rozlišení 480 × 800 bodů. Přidanou hodnotou má být podpora sítí 4G. Je tedy pravděpodobné, že tento telefon se podívá primárně do Spojených států. Zbylé parametry jsou stejné jako u Galaxy S II, posílen bude pouze akumulátor na kapacitu 1 750 mAh.

Klepněte pro větší obrázek 
Takto by mohl vypadat nový Samsung i9210 s podporou LTE (foto SammyHub.com)

Samsung i9220 má zase proti aktuální vlajkové lodi nabídnout vůbec poprvé Super AMOLED HD displej s rozlišením 1 280 × 720. Úhlopříčka tentokrát zůstane na 4,3 palce, zrychlí se však chod dvoujádrového procesoru, který bude taktován na 1,4 GHz. Nejvýše postavený model i9250 pak už bude směřovat vstříc tabletům, displej se rozroste na velikost úhlopříčky 4,65". Opět dostane HD rozlišení 1 280 × 720 bodů a technologii Super AMOLED. Samsung i9250 s 5Mpx fotoaparátem by měl být zároveň prvním modelem značky, který se objeví s novou verzí Androidu Ice Cream Sandwich. Podle neověřených zpráv bude právě model i9250 novým Nexusem, který Samsung vyrobí pro společnost Google.

Tablet

Bude to skoro rok, co Samsung představil svůj první Galaxy Tab. Právě sedmipalcový tablet se dočká svého nástupce, a to už 1. září na veletrhu IFA v Berlíně. Proti svému předchůdci dostane P6200 Galaxy Tab 7.0 konečně tabletovský Android Honeycomb a Super AMOLED displej s rozlišením 1 024 × 600 bodů. Uvnitř zařízení by měl tepat dvoujádrový procesor zatím neznámé frekvence, výbavu doplní dvojice fotoaparátů (vzadu 3 Mpx, vpředu 2 Mpx). Samsung vyrobí opět dvě sady tabletů s vestavěným 3G modulem pro data a pouze s Wi-Fi. Odstupňovány budou tradičně podle velikosti vnitřní paměti.

Smartphony s Badou

Už jsme si zvykli, že vlastní platforma Samsungu zůstává proti Androidu v pozadí, výrobce to ale na konci roku napraví hned třemi novinkami. Všechny poběží na nové verzi systému Bada 2.0. S5380 s 3,2" displejem a 2Mpx fotoaparátem se stane nástupcem Wavu 525, S7250 (pravděpodobně s komerčním názvem Wave M) s 3,5" HVGA displejem (320 × 480 bodů) nabídne navíc NFC. Nejzajímavější je ale konečně právoplatný nástupce původního Wavu, model S8600 Wave III. Samsung jej představí opět v průběhu veletrhu IFA v Berlíně a těšit se můžeme na 4" Super AMOLED displej, 5Mpx fotoaparát nebo zvýšenou kapacitu vnitřní paměti na 3 GB.

Smartphone s Windows Phone

Ano, i Samsung počítá do budoucna s platformou Microsoftu. Před rokem si nacvičil použití Windows Phone na Omnii 7, letos se může vrhnout na ostro do novinky s aktualizací systému Mango. Model i8350 dostane podle nového systému značení Samsungu název Omnia W a vedle aktuálních Windows Phone 7.5 Mango nabídne 3,5" displej, 1GHz procesor, 5Mpx fotoaparát, Wi-Fi, GPS a Bluetooth. Podle očekávání Samsung po ohlášeném partnerství Nokie a Microsoftu zaujme na tomto poli zpočátku spíše strategickou vyčkávací pozici a další WP7 modely připraví případně až později. 

Diskuze (38) Další článek: Letní hitparáda mobilů: Android stále táhne

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Omnia W, Základní displej, Nov, Samsun, Právoplatný nástupce, SMA, Ruský server, OS Bada, Současný android, Současné galaxy, Tab, Podzimní nabídka, Podzim, Sam,