Point of View Mobii: 13“ Goliáš mezi Davidy [recenze]

U Point of View mají dojem, že když se mohly tablety z 10" zmenšovat, tak je možné je i zvětšit. Vyzkoušeli jsme 13" model Mobii 1325.

Už jen rozměrná krabice, do které by se v pohodě vešel notebook, dává znát, že budete mít co do činění s opravdovým obrem. Tablet má úhlopříčku 13,3“ a váží 1,35 kg; tyto hodnoty znamenají, že rozhodně nejde o mobilního pomocníka pro každodenní nošení. Těžko říci, pro koho je takto velký tablet určen, nicméně bohatá nabídka příslušenství vám může trochu napovědět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tento kousek dámy do kabelky asi neschovají. Kovový plát na zádech dodává tabletu potřebnou pevnost.

Plusy a mínusy

+ Výdrž
+ Čistý Android
+ Rychlost systému

- Chybějící GPS
- Necitlivá Wi-Fi
- Horší reakce na dotyky

Point of View Mobii 1325 ve zkratce

  • www.halshop.cz
  • cena: 7 599 Kč
  • operační systém: Android 4.1 (Jelly Bean)
  • displej: 13,3“, kapacitní TN, 1 280 × 800 px
  • konektivita: 2 ×microUSB, Wi-Fi b/g/n, miniHDMI, Bluetooth 4.0
  • paměť: uživatelská 16 GB (microSD), operační 1 024 MB RAM
  • baterie: 10 000 mAh
  • procesor: nespecifikovaný (2× Cortex-A9, 1 600 MHz)
  • fotoaparát: zadní 2 Mpx, přední 2 Mpx
  • příslušenství: kabel microUSB-USB, nabíječka, sluchátka, redukce microUSB na USB samice
  • rozměry: 338 × 230 × 12,5 mm
  • hmotnost: 1 350 g

Tablet jsme vyzkoušeli před kamerou

Pořiďte si batoh

Kromě velikosti nečekejte žádný jiný designérský exces, prakticky jde jen o nafouknutí stávajících tabletů. Přední stranu kryje chemicky tvrzené sklo, displej je bohužel nevalné kvality, protože panel používá technologii TN a pozorovací úhly jsou opravdu špatné. Také barvy a maximální jas nejsou zrovna přesvědčivé, zde je ohromný prostor pro zlepšení. Rozlišení činí 1 280 × 800 px, což je na tuto uhlopříčku poměrně málo a rastr uvidíte i bez nějakého hlubšího zkoumání. Kromě čočky přední 2Mpx kamery uprostřed delší strany nad displejem není na přední straně nic dalšího.

Zbytek těla tvoří tvrdé plastové šasi, které je v zadní části vyztuženo kovovým plátem s logem výrobce. To bohužel přidává na hmotnosti, ale zároveň dodává velké placce potřebnou pevnost – ani při takto velké úhlopříčce se nemusíte bát nějakého kroucení nebo vrzání. Poněkud netradičně rozmístil výrobce hlasité stereo reproduktory, ty našly své místo na levém boku zad a bohužel je při každém úchopu zakryjete rukou.

Zapínací/uspávací tlačítko najdete na horní straně a hned vedle uvidíte regulaci hlasitosti. Veškerá konektorová výbava je soustředěná na pravé straně, najdete zde resetovací tlačítko, 3,5mm jack na sluchátka, otvor pro nabíjecí trn, slot na microSD kartu, miniHDMI, dva porty microUSB a mikrofon. Čočku zadního fotoaparátu umístil výrobce do pravého horního rohu zad. V balení najdete samostatnou nabíječku s kulatým konektorem, klasický microUSB – USB kabel, pecková sluchátka a redukci z microUSB na samici USB, které slouží třeba pro připojení klávesnice nebo myši.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektorová výbava je nadstandardní, stejně jako velikost tabletu

Svižně, ale bez citu

Samotný operační systém nijak nepřekvapí, v tabletu na vás čeká Google Android ve verzi 4.1 s minimálními úpravami a několika předinstalovanými aplikacemi, jako je správce souborů nebo televizní přehrávač, který si rozumí s DVB-T tunerem od téhož výrobce, recenzi jste si mohli přečíst v čísle 11/13. Další aplikace je možné doinstalovat přes Google Play a protože výrobce vyladil vše potřebné, nenajdete nekompatibilní aplikaci, což se u některých méně známých značek často děje. K samotnému používání tabletu mám dvě výtky: Wi-Fi je méně citlivá a dotyková vrstva často nepříliš dobře reaguje, což vás bude trápit hlavně při snaze psát rychle na virtuální klávesnici.

O chod celého stroje se stará dvoujádrový procesor s taktem 1,6 GHz. Výrobce blíže nespecifikuje, o jaký konkrétní model se jedná, ze specifikace lze vyčíst pouze architektura Cortex-A9. Běh systému je plynulý a dobře optimalizovaný, k čemuž přispívá i 1 GB RAM a grafický čip Mali 400. Celková hodnota úložiště činí 16 GB, ale je opět nesmyslně rozdělena na část pro aplikace s necelým 1 GB a částí pro data, kde máte k dispozici přes 13 GB. Tablet postrádá GPS, ale může vás těšit přítomnost Bluetooth 4.0 a pochopitelně Wi-Fi na 2,4 GHz s podporovanými standardy b/g/n.

Chytrá televize na cesty

Tablet samotný rozhodně není určen k dennímu nošení, díky příslušenství od Point of View jej však můžete použít jako chytrý televizor na cesty. Stačí přikoupit stojan a DVB-T tuner, pak si dokážu toto zařízení představit jako ideálního společníka na letní dovolenou. Když vás přejde sledování televize, tak se můžete podívat na internet nebo vyřídit e-maily.

Klepněte pro větší obrázek
Příslušenství je, musíte však připlatit.

Verdikt:

Obrovský tablet s bohatým příslušenstvím a multimediálními ambicemi.

Výbava:   7/10
Ergonomie:   6/10
Výkon:   7/10
Výdrž:   9/10
Celkem:   7,2/10

Stran multimediálního vyžití není tabletu nic moc co vytknout, procesor si poradí i s Full HD videem a zahrajete si i náročnější hry, jako je třeba Real Racing 3. Hlasité reproduktory jsou dost výkonné na ozvučení menšího prostoru a zvukový výstup neurazí ani majitele dražších sluchátek. Oba fotoaparáty poslouží spíše na nouzové použití, žádný zázrak se nekoná a kvalita není nikterak valná.

Vzhledem k tomu, že tablet je opravdu obrovský, mohl výrobce použít i adekvátně velkou baterii, ta má velikost 10 000 mAh. Tablet se vybil až po sedmi hodinách přehrávání Full HD videa s plným jasem a zapnutou Wi-Fi. Při normálním používání budete nabíjet asi dvakrát týdně.

Diskuze (11) Další článek: Samsung Galaxy S4 Zoom: s půlročním internetem od Vodafonu zdarma

Témata článku: Point of View, , , Dav, Celková hodnota, View, Chytrá televize, Mez, David, Kovový plát, Nafouknutí, Goliáš, MOBI, Normální používání, Minimální úprava, Ideální společník, Point, Klasický microusb, Chytrý televizor,