Polovinu chytrých mobilních telefonů světa pohání Android

Pokud čtete MobilManii pravidelně, dozajista víte o tom, že každý den je na světě aktivováno přes 500 000 mobilních smartphonů s operačním systémem Google Android. Nová statistika společnosti Canalys jde však ještě dále. Hovoří totiž o tom, že v současnosti necelá polovina všech smartphonů na světě běží na Androidu. Pro úplnou přesnost dodejme, že necelou polovinou je myšlen 48% tržní podíl.


Android kam se podíváš. Taková je v současné době situace na trhu mobilních telefonů

Zelený mužíček od Googlu získal pomyslný královský titul po konci čtvrtého kvartálu roku 2010, po kterém začal jeho podíl na trhu raketově růst. Ve druhém kvartálu roku 2011 činil objem produkce smartphonů s Androidem neuvěřitelných 51,9 milionu kusů, přičemž prim samozřejmě hrály „známé firmy“ Samsung, HTC a LG. Tyto společnosti by mohly být brány pro Android jako víceméně domácí scéna, neboť v jejich domovinách, tedy Jižní Koreji a na Taiwanu, bylo ve druhém kvartálu 2011 prodáno takřka 108 milionu kusů Androidích smartphonů, což znamenalo velmi solidní 73% meziroční nárůst.

Trochu stranou tohoto mobilního „zázraku“ je Apple, který ale se svým operačním systémem iOS dokázal přeskočit velikána dob minulých, Nokii, a posunul se na druhou příčku objemu produkce s 20 miliony prodanými kusy iPhonu. V procentuálním vyjádření to znamená 19% podíl na trhu chytrých mobilních telefonů, což na firmu nabízející jeden jediný model není špatné, nemyslíte? S nadcházející novou generací populárního iPhonu lze očekávat, že si Apple v tomto ohledu ještě o něco polepší.

Přesně na opačném konci statistik stojí smartphony s operačním systémem Windows Phone 7 od Microsoftu. Objem jejich produkce byl opravdu skromných 1,5 milionu kusů. Jestli se tato nelichotivá situace začne obracet k lepším zítřkům, na to si budeme muset ještě chvíli počkat. Nadcházející aktualizace Mango ve spojení se sesazeným finským králem mobilních smartphonů by mohlo při troše štěstí rozčeřit stávající stojaté vody a zamíchat tak kartami na trhu chytrých mobilních telefonů.

Diskuze (187) Další článek: Týden mobilně 92: Huawei v předpremiéře

Témata článku: Apple, HTC, LG, Nokia, , , , , Mobilní telefon, Svět, #Android, Pol, MOBI, Chytrý, Chytrý mobil, Telefon, Mobil,