Podepsáno: O2 a T-Mobile budou sdílet také LTE sítě

Dohoda je stvrzena podpisy. O2 a T-Mobile budou stejně jako u 3G sítí sdílet i vysílače pro LTE. Většina území má být pokryta do konce letošního roku.

O2 a T-Mobile budou sdílet LTE sítě. Jednání oznámená na konci února dospěla do zdárného konce, v pátek 2. května operátoři podepsali smlouvu. Sdílení sítí čtvrté generace má přinést LTE pokrytí na většinu našeho území ještě v letošním roce. Přitom platí, že sdílet se budou jen rádiové části sítě. Jinak budou obě společnosti nadále využívat vlastní síťovou infrastrukturu, povedou nezávislé obchodní strategie a dodrží rozvojová kritéria platná pro frekvenční pásma přidělená v podzimní aukci kmitočtů.

Klepněte pro větší obrázek
Plánované pokrytí 3G a LTE u T-Mobilu k 31. prosinci 2014

Pro obě strany jde o významný strategický tah, kterým získají výhodu nad Vodafonem. Ten také masivně investuje do výstavby LTE, na budování ale zůstal sám. To je také důvod, proč se obrátil se stížností k ČTÚ, na ÚOHS a také k Evropské komisi. Vodafonu se nelíbí, že konkurence sdílením ušetří náklady na provoz a údržbu vysílačů. Koordinované pokrývání podle O2 a T-Mobilu umožní dokončit práce v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce.

Klepněte pro větší obrázek
Plánované pokrytí 3G a LTE u O2 k 31. prosinci 2014

Operátoři si české území rozdělí podobně jako v případě sdílení 3G sítí. T-Mobile se postará o západ (většina oblasti Čech), O2 bude mít na starosti východ (východní Čechy, Morava a Slezsko). Ze smlouvy o sdílení jsou vyňata města Praha a Brno, která budou operátoři obsluhovat každý na vlastních vysílačích. Operátor O2 už oznámil, že většinu území obou měst pokryje 4G sítí v druhém pololetí. T-Mobile chce mít Prahu pokrytou do října.

Rychlost sdílené LTE sítě bude v první fázi dosahovat 75 Mbit/s pro stahování a maximálně 25 Mbit/s pro upload. Do budoucna se počítá s agregací pásem, což umožní navyšování rychlostí. První testy v rámci zkušebního provozu proběhnou v následujících týdnech. Mají za úkol prověřit funkčnost navrženého technického řešení. Po odladění všech procesů dojde ke spuštění komerčního provozu LTE v průběhu druhého pololetí letošního roku.

Diskuze (39) Další článek: Smart Tutor: vzdálené připojení pro technickou podporu Samsungu

Témata článku: , , , , , MOBI, Druhé pololetí, Část sítě, Sít, Morava, T - Mobil, Slezsko, Mobil, T Mobil