Přechod iPhonu k OLED znamená problém pro výrobce LCD

Pouhá spekulace o tom, že Apple s příštím iPhonem přejde k technologii displeje OLED, znamená problém pro výrobce LCD a všechny dodavatele komponent.

Apple používá u iPhonů a dalších zařízení technologii LCD IPS, která vyžaduje spoustu částí a vrstev, mezi které patří i podsvícení nebo barevné filtry. Někteří konkurenční výrobci začali používat OLED, který nepotřebuje podsvícení a je konstrukčně jednodušší než IPS. Apple by se k tomuto kroku mohl odvážit nejdříve příští rok s uvedením iPhonu 7. Spíše se ale přechod očekává až v další generaci v roce 2017.

Podle dřívějších zpráv se totiž kvalita OLED dostala na úroveň IPS. Apple si navíc otestoval technologii AMOLED u prvního zařízení uvedeného tento rok – chytrých hodinek Watch.

Klepněte pro větší obrázek
Technologie OLED nevyžaduje podsvícení, černá je tak skutečně černá, což umožňuje velmi dobrý kontrast

Vzhledem k tomu, že se jedná o další neoficiální zprávu v tomto směru, který může do budoucna znamenat výrazné snížení poptávky po LCD panelech, propadly se akcie společnosti Minebea o 7,5 procenta, což je největší pokles za poslední dva roky.

Jak informoval web Bloomberg, pokles ceny akcií a hodnoty celé společnosti o 4,9 procent se dotkl i Nitto Denko. Další zpráva o přechodu na OLED, která se může postupně přenést i na MacBooky nebo iMacy, ale potěšila hlavního dodavatele pro Apple – LG Display, který bude v následujících třech letech investovat 8,7 miliardy dolarů právě do technologie OLED a výroby displejů postavených právě na OLED.

Klepněte pro větší obrázek

Dle několik měsíců staré analýzy KGI ale Foxconn, jeden z hlavních dodavatelů pro Apple, investuje do stavby továrny na LCD (LTPS-TFT) čtyři miliardy dolarů. To by mohlo znamenat, že Apple s technologií LCD ještě nějakou dobu zůstane. Jedním z možných kandidátů na dodávku AMOLED displejů je také Samsung, který je používá například u řady chytrých telefonů Galaxy, tabletů i dražších modelů televizí.

Diskuze (52) Další článek: Osmijádrový Samsung Galaxy A9 má být představen začátkem prosince

Témata článku: , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Pro +, Největší pokles, Hlavní dodavatel, Dobrý kontrast, Výrobce, Technologie OLED, LTPS TFT, IMac, Pře, Přechod,