Předpověď počasí od Českého hydrometeorologického ústavu slibuje nejpřesnější data

  • Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už nedodává pouze data, má dvě aplikace pro Android
  • Těšte se na jednoduché rozhraní a dostatek informací
  • Chybí možnosti nastavení a postrádáme widgety

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dosud jen poskytoval data, teď má vlastní mobilní aplikaci s předpovědí počasí pro Android. Vlastně dvě: ČHMÚ a ČHMÚ+.  Aplikace je nová a očekávám, že informace budou na špičkové úrovni. Snaha se vývojářům nedá upřít, prostředí je přehedné, ale na nedostatky narazíte už po krátkém používání.

V základní aplikaci ČHMÚ vidíte předpověď počasí pro aktuální lokaci po hodinách – teplota, směr a síla větru, informace o srážkách. Doprava listujete mezi lokalitami. Efektní je zobrazení průběhu teploty a srážek formou Meteogramu, stačí přetočit telefon na šířku. Na další záložce je předpověď na následující dny, první dva mají podrobnosti, další bohužel nikoliv.

Animace srážek na další záložce ukazuje vývoj během posledních dvou hodin a výhled na hodinu příští. Vedlejší záložka animuje předpověď srážek pro následující dny. V obou případech vidíte celou ČR, ale dá se ručně přiblížit. Poslední záložka ukazuje výstrahy, např. silné bouřky. V nabídce v levém sloupci najdete také předpověď v textové podobě a informace o aktivitě klíšťat. Škoda, že tyto informace nejsou na kliknutí vidět hned v předpovědi.

Co navíc znamená Plus

Pokud chcete podrobnější informace, doporučuji nainstalovat ČHMÚ+. Ta sbírá data z jednotlivých stanic po celé republice, k dispozici jsou tedy velmi přesné údaje o teplotách, srážkách a větru. U každé stanice máte k dispozici podrobné údaje za posledních 24 hodin (škoda, že ne více). Navíc dostanete informace o kvalitě ovzduší, stavu vod nebo UV indexu. Mezi oběma aplikacemi je možné se přepínat z menu.

Dobrý start

Obě aplikace se mi líbí z pohledu grafiky (jednoduchost je příjemná), na stranu druhou si ale myslím, že hned několik věcí se dalo udělat jinak a lépe. Už jen samotná existence dvou aplikací mi nepřijde úplně šťastná, stačilo by v jedné aplikaci podrobnosti zobrazovat až na vyžádání.

Appky postrádají nastavení, individualizaci (s výjimkou správy lokalit). Už ale není možné nastavit výchozí zobrazení, vždy se vám nejprve ukáže aktuální počasí pro vaši aktuální polohu.

Bohužel chybí praktický widget, který by informace přinesl přímo na domovskou plochu. Takhle vždy musíte do aplikace. V základní aplikaci se přepínání mezi obrazovkami nachází ve spodní části displeje, v rozšířené verzi je nahoře. Proč?

Aplikace skvěle prezentují, co všechno Český hydrometeorologický ústav sleduje, ale na každodenní používání jako by se zapomnělo, chybí nastavení a widgety. Ale věřme, že není všem dnům konec a vývoj bude pokračovat.

Diskuze (9) Další článek: Výstaviště v Brně bude hostit listopadové mistrovství ČR v mobilních hrách

Témata článku: , , , Předpověď počasí, Podrobný údaj, Data, Záložka, Textová podoba, Aplikace, Podrobná informace, Hydro, Poslední záložka, Domovská plocha, UV index, Rozšířená verze, Pře, Srážka, Krátké používání, Spodní část, SLI, Špičková úroveň, Přesný údaj, Základní aplikace, Výchozí zobrazení, Celá republika,