Představujeme Honor 10 Lite: Je krásný, dělá skvělé selfie a nestojí moc

  • Honor představil pro český trh novinku střední třídy - Honor 10 Lite
  • Lákadly jsou třpytivý design, špičkové selfie a umělá inteligence
  • Telefon jsme stihli krátce otestovat, toto jsou první dojmy

Levný model 10 Lite jde stran designu osvědčenou cestou, kterou u Honoru prošlapaly vyšší modely. Sází na třpytivý design a záda s gradientovým efektem, zvláště námi testovaná modro-stříbrná kombinace působí skvěle. Radost kazí jen plastový materiál, který se bude snadno odírat. Na druhou stranu není tak křehký jako sklo, což oceníte, až vám telefon vyklouzne z ruky. Také rám je kovový jen na oko, i zde se jedná o zdařilou plastovou imitaci. I z tohoto důvodu k němu přibaluje průhledný silikonový kryt.

Na zádech rovněž najdeme nepatrně vystupující dvojici fotoaparátů, blesk a vhodně umístěnou čtečku otisků prstů. Při otoční na přední stranu vás čeká 6,21" FullHD+ displej se ztenčenými rámečky, který zabírá více než 90 % čelní strany. Chválíme zde zejména použití decentního kapkovitého výřezu s 24Mpx AI kamerkou, která slouží jak k focení, tak k odemykání telefonu skenem obličeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výkonnostně telefon spadá do vyšší střední třídy.

Telefon pohání osmijádrový procesor Kirin 710 doplněný o 3 GB RAM. Na výběr pak budete mít mezi variantami se 32 nebo 64 GB vnitřní paměti. V obou případech je možné paměť rozšířit až o 512 GB pomocí paměťové karty. Paměti a výkonu tedy bude určitě dostatek. Bonusem je pak podpora GPU Turbo 2.0, které má vylepšit grafický výkon v podporovaných hrách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka systému a některých předinstalovaných aplikací.

Uvnitř telefonu najdeme baterii s kapacitou 3 400 mAh, která dle předběžných odhadů vystačí na 2 dny používání. Stran konektivity Honor 10 Lite nabízí plnou podporu LTE, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2 a nechybí ani NFC či FM rádio. Nezapomnělo se ani na 3,5mm jack. Nejvíce nás tak mrzí použitý micro-USB konektor. 

Telefon se začne prodávat s předinstalovaným systémem Android 9.0 Pie doplněným o tradiční nadstavbu EMUI 9.0. Nemůžu si odpustit rýpanec do velkého množství předinstalovaných aplikací. Honor se snaží duplikovat aplikace od Googlu, ale přidává i zbytečné odkazy na weby jako je Ebay, Amazon a další. Jsou zde však i užitečné aplikace a systém se dočkal nových funkcí, jako je přehled využívání aplikací nebo chytrý asistent HiVision, který umožní identifikovat objekty nebo text.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky hlavní kamerky a čelní kamerky. Ta přední je kvalitou i detaily jednoznačně dál.

Duální fotoaparát nabídne rozlišení 13 + 2 Mpx při světelnosti f/1,8 respektive f/2,4. Druhá kamerka však slouží k portrétnímu režimu, ale rozmazání je (alespoň s aktuálním softwarem) nepřesné. Ani kvalita fotek není úchvatná, je zde patrný nedostatek detailů a slévání hran. Alespoň barevné zpracování působí líbivým dojmem. Přesný opakem je však 24Mpx přední kamerka, která pořizuje špičkové snímky. Pokud máte rádi selfie, tady jste na správné adrese. V obou případech nechybí umělá inteligence pro anylýzu scény a vylepšování snímků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Portrétní režim hlavní kamerky má nedostatky. Pro zdařilé rozmazání někdy nestačí ani více pokusů.

Telefon se na českém trhu začne prodávat 16. ledna u většiny velkých prodejců. K dispozici bude ve třech barevných variantách: nebesky modré, safírově modré nebo půlnočně černé. Cena za variantu se 64GB vnitřní pamětí činí 5 990 Kč. V e-shopech CZC.cz a Mall.cz bude k dostání i verze s polovičním úložištěm za 5 390 Kč.

Honor 10 Lite 64GB
rozměry a hmotnost: 155 × 74 × 8,0 mm, 162 g
displej: 6,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 340, 416 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 400 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 710 (8× Cortex-A73, 2 GHz, 12nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
52 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (25) Další článek: Řada Samsung Galaxy M půjde do prodeje již za 14 dní, k dostání bude jen online

Témata článku: Honor, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Honor 10 Lite, Honor 10 Lite 32GB, Čelní strana, Přesný opak, Settings,