Prestigio Grace: prestiž v ultratenkém těle [recenze]

Prestigio pořádně šláplo do světa luxusních smartphonů. Ne cenou, ne materiály, ale celkovým designem. Model Grace se povedl.
Kapitoly článku

Systémové aplikace

Adresář:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prestigio chválíme za abecední posuvník v telefonním seznamu i za pěkně graficky zpracovaný výpis hovorů. Grace navíc podle operátora zbarvuje ikonku signálu i lištu při vytáčení hovoru. T-Mobile měl modrou a Vodafone oranžovou.

Zprávy:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve zprávách si každý vybere z nepřeberné nabídky emotikon, případně z několika dodaných klávesnic. Zajímavé je, že i když Grace není dualSIM, zobrazuje název operátora u každé zprávy.

Kancelář:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kancelářský balík OfficeSuite 7 umí dokumenty nejen prohlížet, ale i vytvářet. U kalendáře mohlo Prestigio zapracovat a v měsíčním náhledu přidat okno s detailem.

Nástroje:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když v nastavení rádia bylo několik zaškrtávacích polí, co všechno má RDS zobrazovat, nezobrazuje nic.

Další aplikace (bloatware):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na NFC se nedostalo

Za cenu, za kterou se Prestigio Grace prodává, bychom však přítomnost NFC očekávali. Každopádně, z hlediska konektivity je přítomna Wi-Fi standardů b/g/n s funkcí Hotspot a Direct, Bluetooth ve verzi 4.0, GPS s podporou pro A-GPS, LTE bychom ale hledali marně. Zato senzorová výbava je kompletní: gyroskop, akcelerometr, senzor okolního světla, senzor přiblížení a elektronický kompas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vyzváněci profily na Prestigiu Grace.

Co je na Prestigiu Grace také překvapující, je přítomnost vyzváněcích profilů. A myslím tím opravdové profily, jako měl operační systém Symbian. Můžete si přidávat nové či konfigurovat stávající, a to poměrně do detailu. Příjemné vylepšení.

13 Mpx od Sony. Se vším všudy

Prestigio Grace je vybaveno 13 Mpx Exmor RS snímačem od japonského Sony a druhou 5 Mpx kamerkou s úhlem záběru 95°. U hlavního fotoaparátu je samozřejmostí LED blesk a autofocus, z dalšího potom HDR režim, nahrávání Full HD videa, elektronická stabilizace obrazu a další. Prostředí fotoaparátu není složité, ale mnohem více bych ocenil, kdyby jednotlivé piktogramy měly i nějaké popisky. Jinak totiž budete donekonečna zkoušet, co znamená co a kde co najdete. Stejně tak bych například u videa a možnosti nastavit rozlišení ocenil jiné popisky, než nízká, střední, vysoká a jemná kvalita.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spousta piktogramů, žádné popisky. Stejně tak některé popisky v nastavení mnoho neříkají.

Po shlédnutí výsledných fotografií se nemůžu ubránit dojmu, že si Prestigio od Sony neodkoupilo jenom snímač, ale převzalo také nechvalně známé algoritmy následného zpracování dat ze snímače. Fotografie totiž trpí tím stejným nedostatkem detailů, tím stejným sléváním stejně barevných ploch a vysokou mírou šumu i za jasného světla, jakým trpěly dřívější smartphony japonského výrobce. U nočních fotografií je to patrné nejvíce a co víc, lépe vycházejí v noci snímky bez blesku, než s bleskem. Použitá LED dioda má nízký dosah a co není do půl metru od čočky, to už není pořádně osvíceno. Dobře vychází denní i noční makro a fotografie budov, kde není třeba vykreslovat takové množství detailů. Navíc, mám pocit, že autofocus nepracuje úplně spolehlivě a touchfocus byl vždy lepším řešením. 

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek pořízený režimem Panorama ve výchozí fotoaplikaci.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení 13 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testovací fotografie v rozlišení 13 Mpx pořízené smartphonem Prestigio Grace.

Od natáčeného videa bych také čekal více. Vím, že Grace není top smartphone, ale má poměrně slušný snímač, který by na poli Full HD videa měl předvádět lepší výsledky. Elektronická stabilizace obrazu dělá video nekoukatelným, jelikož se video nepřirozeně houpe a zasekává, takže je lepší ji nechat vypnutou. Navíc, video zde neumí kontinuálně ostřit. Při změně snímané scény jsem musel přeostřovat dotykem, telefon sám nepřeostřil ani po minutě a v nastavení jsem žádnou volbu, žádný přepínač nenašel. Myslím, že bychom celkově byli rádi za HD video a fotografie s nižším počtem megapixelů, zato ve vyšší kvalitě.

Ukázková videa ve Full HD rozlišení (1920 × 1080, 30 fps):

Vzhled až na prvním místě

Vzhled, design a ještě jednou vzhled, o to Prestigiu u modelu Grace šlo a tomu se také vše muselo podřídit. Magická tloušťka 5,5 mm musela notně ovlivnit uložení vnitřností a možná také právě proto se nedostalo na NFC, paměťovou kartu a další. O to ale Prestigiu vůbec nešlo, stejně jako nikdo nechtěl nejvyšší výkon, největší baterii, nejjemnější displej a nejvíce megapixelů u fotoaparátu. Grace je o stylu, o vzhledu, o kovovém rámečku a skle na přední i zadní straně. V tom je Grace výborné, bezkonkurenční, za cenu okolo 8 200 korun neporazitelné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodejním balení najdete adaptér do zásuvky, USB kabel a špuntová sluchátka s plochým kabelem, ovládacím panelem a konektorem v jedné přímce. Výměnné špuntíky, stejně jako špendlík na vysunutí šuplíku na SIM kartu, v balení přítomny nebyly.

Samozřejme se v jeho cenové hladině prodávají mnohem vybavenější smartphony, ale nejsou tolik stylové. Opravdu pěkné kousky, například s kovovým rámečkem atp., začínají zhruba o tisíc korun dráž. V tomto Prestigio Grace prostě vede, i když suma sumárum zase tak dokonalé není. Strádá hlavně v optimalizaci, na poli fotografií a videa a časem bude trpět na nedostatečné úložiště. Naopak mu neschází surový výkon, dobrá konstrukce, povedený displej a dlouhá výdrž na baterii. Prestigio Grace prostě není pro každého, proto doporučuji si ho před koupí někde pořádně osahat a ujasnit si, jestli mi jde o výkon, nebo o styl.

Plusy:

  • osobitý a líbivý design
  • dobré konstrukční zpracování
  • dostatek výkonu
  • jemný a povedený displej
  • dobrá výdrž na baterii
  • možnost ovládání v rukavicích/mokrými prsty

Mínusy:

  • ostré hrany po přiložení k uchu
  • chybí notifikační prvek
  • podprůměrné fotografie a video
  • malá velikost úložiště
  • horší optimalizace prostředí
  • zbytečný instalovaný bloatware

Témata článku: Prestigio, , , , Prestigio Grace, Vystupující modul, Malá velikost, Pěkný telefon, Surový výkon, Nejjemnější displej, Senzorová výbava, Testovací fotografie, Pře, Plochý kabel, Černá linka, Dobrá konstrukce, Netradiční řešení, OfficeSuite, Luxusní telefon, Sprosté slovo, Normální používání, Nízká tloušťka, Exmor RS snímač, Nejvyšší výkon, Skleněné tělo,