Prestigio MultiPhone 4500 Duo: nejvyšší z rodu [recenze]

Nástupce populárního dualSIMu od Prestigia doputoval do naší redakce. Jaký je MultiPhone 4500 Duo, stojí za to uvažovat o koupi?
Kapitoly článku

Poločeské menu

Klasický Android verze 4.0.4 snad netřeba představovat. Prestigio v něm udělalo několik málo změn, ne všechny se ale povedly. Tím mám na mysli především jazykově ne zcela korektně skloubené, či vůbec nepřeložené nabídky menu, zejména v sekci pro dvě SIM karty. Opět se tedy setkáváme se zvláštním mixem češtiny a angličtiny, který jsme pozorovali už u minulého modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředím je klasický Android, pouze velmi lehce upravený

Prostředí celého telefonu je velmi svižné, záškuby a zpomalení se díky použitému Androidu bez jakékoliv nadstavby nekonají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prestigio dává ke svým telefonům do zákaldní výbavy velké množství použitelného softwaru

V Prestigio do svých telefonů dále implantovali bonusové aplikace. Jsou jimi kupříkladu eReader, či OfficeSuite. Oproti klasickému Androidu byla upravena také notifikační lištička, která v tomto případě obsahuje ikonky pro rychlé spuštění ovládacích prvků telefonu. Rovněž uzamykací obrazovka doznala změn, ikonky pro rychlé spuštění aplikací jsou už dnes samozřejmostí, integrace panelu hudebního přehrávače ale potěší. Hlavních obrazovek je v telefonu přítomna pětice. Počet bohužel nelze měnit, takže si těchto pět budete muset chtě nechtě uspořádat tak, jak nejlépe dovedete. V tom vám může napomoci sdružování zástupců do složek, jednoduchým přetažením jedné ikonky do druhé.

Klávesnice

Vzhledem k velikosti telefonu nás nepřekvapí fakt, že na virtuální klávesnici se píše opravdu dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Integrovaná klávesnice nabízí pohodlné ovládání jak na výšku, tak na šířku

Tlačítka jsou dostatečně velká pro prsty všech rozměrů a reagují přesně tak, jak mají.

Zvukové profily v základu

Funkce, která se ze základní výbavy z mobilních telefonů vytratila před nějakým časem a kterou mnozí do dnes oplakávají, je v případě Prestigia zpět. Stejně jako u postarších hloupých Nokií si lze přednastavit několik profilů a využít je v případě potřeby. V éře chytrých mobilních telefonů toto tak trochu ztrácí svůj lesk, nicméně vzhledem k přítomnosti v základní výbavě telefonu lze Prestigio opět pochválit.

DualSIM

Telefon umožňuje mít obě SIM karty aktivní zároveň, což už v dnešní době není žádnou výjimkou. Na datování se ale můžete spolehnout pouze v prvním SIM slotu, druhý obstarává pouze klasické telefonní a textové služby. Obě karty mají v menu telefonu nastavitelné parametry, přičemž vhod přijde především jejich barevné odlišení a pojmenování.

Klepněte pro větší obrázek
Dvojice slotů pro SIM karty, vlevo slot pro rozšiřující microSD kartu

Příchozí hovor/SMS je tak vyveden v barvě takové, na kterou SIM je směřován. Nastavení jako takové je velmi široké, prioritizovat lze jak SIM kartu pro příjem hovorů, nebo datování. Sloty pro SIM a microSD kartu jsou umístěny vedle sebe, což je oproti stupňovitému uspořádání u předchůdce jednoznačné plus.

Multimédia

Po multimediální stránce telefonu s operačním systémem Android nic nechybí. V případě Prestigia je gro celého telefonu představováno 8Mpix fotoaparát s autofocusem a LED přisvětlením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Důvěrně známé prostředí integrovaného fotoaparátu

Fotoaparát opět jako u předchůdce vzhledem k pořizovací ceně telefonu nefotí vůbec špatně, dalo by se dokonce říci, že fotí velmi pěkně. V šeru a při snížených světelných podmínkách však narazíte.

Testovací momentky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací momentky potěšily svou kvalitou

Testovací video v mamimálním rozlišení:

Natáčené video lze s určitou mírou sebezapření označit za použitelné, za pořizovanými fotkami při běžném osvětlení kvalitativně velmi zaostává. V dané cenové kategorii se tak jedná o horší průměr, z telefonu lze vyždímat video v rozlišení maximálně 720p s 29 snímky za sekundu.

Témata článku: Prestigio, , , , , Prestigio Multiphone 4300 Duo, Prestigio Multiphone 4500 Duo, Elegantní linie, Dnešní povídání, Povedený kousek, Rod, Napodobenina, Duo, Zadní kamerka, Slušný fotoaparát, Stupno, Natáčené video, Velký plus, Moderní smartphone, Multi, Výhodný poměr, Pře, Rozporuplný dojem,