Prestigio MultiPhone 7500: víc, než byste čekali [recenze]

Prestigio míří s modelem MultiPhone 7500 poprvé mezi smartphony vyšší třídy. Má se konkurence čeho bát?

Prestigio se svými telefony a tablety pohybuje většinou v nižších příčkách trhu. To mu však nezabránilo pokusit se vytvořit telefon, který by ve střední třídě nabídl maximum možných funkcí. PAP7500 toho nabídne ve své kategorii opravdu hodně, zvlášť pokud sáhnete po vybavenější variantě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prestigio MultiPhone 7500 na produktových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • FullHD displej vypadá pěkně
  • Originální design, telefon perfektně padne do ruky
  • Přibalený kryt na telefonu skoro není poznat
  • Blesk i na přední straně
  • Sice bez paměťových karet, ovšem s rozumnou velikostí vnitřního úložiště
  • Úpravy systému jsou proti čistému Androidu pouze kosmetické

Prestigio Multiphone 7500
rozměry a hmotnost: 144 × 71 × 9,9 mm, 146 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth null, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Mediatek MT6589T (4× Cortex-A7, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design, konstrukce

Na Prestigiu nenajdete jedinou ostrou hranu, všechny jsou více či méně zaoblené. Namísto designu s přímými rovnoběžnými stranami vsadili návrháři na zaoblené linky – telefon se velmi dobře drží v ruce, nikde netlačí, neřeže a nemá sklony vypadávat. Určitý podíl na tom má i zvolená povrchová úprava soft touch, která může vzdáleně připomínat pogumování. Ve stejné povrchové úpravě je vyveden i ochranný kryt, který nijak nenarušuje linie telefonu a z dálky ani nepostřehnete, že se jedná o kryt. Telefon s ním má ostřejší rysy a působí mohutněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední stranu lemuje po obvodu nápadný červený proužek

Relativní nudu matné černé unibody konstrukce narušují rudé linky kolem displeje a čočky fotoaparátu. Tu doplňuje dvojice přisvětlovacích diod, na zádech si pak může všimnout loga výrobce, značky NFC a ve spodní části mřížky reproduktoru. Po odlepení všech instruktážních samolepek zbyl po té největší (je dobře vidět při představení v rámci 228. Týdne mobilně) ve spodní části zad světlejší obdélník. Během testování se však zcela vytratil, pokud se tedy s podobným jevem setkáte u svého telefonu, nemusíte se bát, že by obdélník na telefonu „svítil“ trvale, po nějaké době sám zmizí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červená se dostala i na objektiv fotoaparátu, jinak zádům dominuje logo výrobce

Vypínač našel svoje místo na pravé straně, regulace hlasitosti pak na straně levé. K výškovému umístění tlačítek nelze nic namítnou, jsou přesně tam, kde je hledáte. Snad jen nemusela být ve stejné úrovni proti sobě a mohla být vůči sobě o kousek posunuta. Stávající rozložení při používání nijak nevadí, jak by se mohlo na první pohled zdát, tlačítka mají zřetelné hmatové zvýraznění, jasný stisk i odezvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prestigio je poměrně štíhlé a fotogenické

Konektory najdete na obvyklých místech, microUSB vespod a 3,5mm jack na horní straně. Tu sdílí se slotem pro SIM, který je řešen poměrně originálně. Znalejší uživatelé uvidí slot s malým otvorem, v balení najdou špendlík a po vzoru iPhonu a mnoha dalších telefonů zkusí zatlačením špendlíku vysunout krytku/šuplíček z těla telefonu. Po několika neúspěšných pokusech nahlédnou do manuálu, aby zjistili, že na to šli zcela špatně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šuplíček na microSIM kartu je ve skutečnosti jen krytka, kterou je potřeba vypáčit přibaleným špendlíkem

Špendlíkem je potřeba maličkou krytku „vypáčit“ – je to totiž tenký kovový pásek, který se na jedné straně otvoru zahákne a na druhé straně (s otvorem) jej u telefonu drží magnet. Po překonání síly magnetu krytka sama vypadne na stůl a odkryje slot pro jedinou SIM ve velikosti micro. Krytka drží na svém místě dobře, není důvod obávat se její samovolné ztráty, sama by mohla odskočit snad jen při větším rázu, například při pádu. Vzhledem k mizivé výrobně ceně však mohl výrobce přibalit aspoň jednu náhradní. V balení najdete kromě malé cestovní nabíječky a USB kabelu ještě zmíněný kryt, několik manuálů a pecková sluchátka.

Displej

Na přední straně se setkáte s několika překvapeními. V horní části se vedle senzorů schovává osmimegapixelový přední fotoaparát vyzbrojený přisvětlovací diodou, aby i autoportréty měly dostatečnou kvalitu. Nezapomnělo se ani na miniaturní notifikační diodu, jejíž svit je jasný. Díky tomu přehledně informuje, nijak ale neruší a neoslňuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kameru a blesk najdeme na přední i zadní straně telefonu

Prostor pod displejem je větší než nad ním a je vyhrazen trojici bíle podsvícených senzorových tlačítek. Zleva se jedná o Menu, Domů a Zpět, realizována jsou třemi nebo čtyřmi diodami. Toto provedení ladí s jednoduchým designem celého telefonu. Jedinou drobnou změnou oproti obvyklým nastavením je přístup k naposled spuštěným aplikacím. K nim se dostanete delším podržením tlačítka Menu namísto obvyklejší varianty s tlačítkem Domů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu se dodává zadní ochranný kryt. Skoro není poznat, když jej na telefon nasadíte

Pětipalcový fullHD displej je jedním z největších lákadel tohoto zařízení. Použitý IPS panel nabídne velmi široké pozorovací úhly s nepatrným ztmavnutím při větším vychýlení, pěkné, syté, věrné barvy a dobrou čitelnost i na slunci. Při přímém srovnání s jinými telefony se může zdát barevné podání nepatrně (opravdu sotva znatelně) chladnější, bez detailního porovnání si toho sotva všimnete. Použitý displej by nebyl propadákem ani v telefonu o polovinu dražším.

Témata článku: Prestigio, , , , Prestigio Multiphone 7500, Stejnojmenná aplikace, Gameloft, Velké úložiště, Multi, Existující systém, Síla signálu, Bluetooth nebo wi-fi, Použitý IPS, Malý otvor, EPUB, Mírný šum, Displejová strana, Každodenní nasazení, Náročný posluchač, Sezam, ES Fil Explorer, První položka, Odlepení, Fil Explorer, Předinstalovaná hra,