Při použití GPS hrozí cizincům v Číně kriminál

Pokud se chystáte do Číny, GPS přijímač nechte doma a na mobilu jej raději ani nezapínejte, jako cizinec totiž při aktivním příjmu satelitního signálu a mapování tamních míst snadno porušíte zákon a skončíte ve vězení, nebo odjedete s tučnou pokutou. Nejedná se o nic nového a podobné varování prolétne internetem vždy, když některý z výrobců fotoaparátů integruje do zařízení právě i GPS přijímač. Aktuálně se ale mluví o poněkud větší rybě – o Coca Cole.

Globální sodovkárnu zmiňuje třeba magazín Vice, který cituje případ z čínského regionu Yunnan. Coca Cola zde má jedno z lokálních zařízení a zdejší úředníci obvinili společnost, že při cestách po regionu používá k mapování GPS. Podle firmy se jednalo o běžný komerční mapový software pro výpočet ideální trasy pro kamiony, tedy běžnou logistiku provozu. Čínské ministerstvo vnitra ale kontruje, že se cizí příslušníci mohli dopustit špionáže. Vysoký úředník z oddělení pro mapováni a geoinformatiku dokonce prohlásil, že cizí příslušníci a zahraniční firmy takto citlivá data mohou předávat výzvědným službám a nepřátelům Číny, kteří by mohli přesné souřadnice použít třeba pro navádění balistických střel.

Nutno ale podotknout, že Američané mají Čínu detailně zmapovanou už od dob studené války a i jakákoliv civilní osoba může po tyto účely použít běžně dostupné satelitní snímky třeba z Google Maps. Jen ve zmíněném regionu Yunnan každopádně v tuto chvílí probíhá 21 podobných vyšetřování.

Nebezpečí by vám s aktivní GPS mohlo hrozit i na sporném ostrůvku Woody Island, který si nárokují Čína, Tchajwan a Vietnam. Žije tu několik rybářů, ale především je zde vojenská posádka pevninské Číny, které asi ještě nikdo neřekl, že kapesní GPS není potřeba, poněvadž na Google Maps jsou detailní satelitní snímky.


Zvětšit mapu

Diskuze (10) Další článek: Samsung: pouzdra, kryty a stylus, který volá [test]

Témata článku: , , , , Woody, Cin, Čínské ministerstvo, Ministerstvo vnitra, Použití, Aktivní GPS, Motherboard, Podobné varování, Motherboard Vice, Navádění