Připraví nás Evropská unie o mobilní telefony?

Česká republika se snaží o vstup do Evropské unie. Podle našich informací však tento vstup příliš veselý nebude, protože téměř všechny současné mobilní telefony do Unie nesmějí a skončí zřejmě na smetišti. Těšíte se na dobu, kdy si budete muset koupit nový, EU kompatibilní mobil?
Mohutný strašák blízkého vstupu naší republiky do Evropské unie nad námi visí jako pověstný Damoklův meč. Běžný řadový občan však ani neví, jestli do té Unie vlastně vůbec chceme – vždyť naši politikové se s vysvětlením možných výhod tohoto spojení vůbec neobtěžují a z hromadných sdělovacích prostředků slýcháme jen samé nevýhody a ústupky, které musíme přinést. Dozvěděli jsme se další zápor vstupu do EU. A protože se týká přímo mobilních telefonů, musíme vás s ním seznámit.

Ke kořenům

Problém vyzařování mobilních telefonů byl na stránkách (nejen) našeho magazínu mnohokrát probírán. Přestože vyzařování současných mobilních telefonů je téměř zanedbatelné, chytří pánové v Unii (přesněji Evropská komise pro elektrotechnickou standardizaci – CENELEC) připravili všem pěkné překvapení: vyzařování se bude snižovat.

Až doposud se vyzařování elektromagnetického záření řídilo všeobecně platnou normou 1995/5/EC. Nově přijatý standard EN 50360, který je závazný pro všechny zařízení, které využívají frekvenčních pásem v rozsahu od 300 MHz až do 3000 Mhz povoluje maximální limity vyzařování, které jsou o 50 % nižší než u stávajících telefonů.

Morová rána

Největší problém přináší zavedení této normy samozřejmě výrobcům mobilních telefonů, protože  Podle vyjádření Kurta Ogelsona z vývojového centra Ericssonu to prakticky znamená, že je tímto standardem v zemích EU odzvoněno mobilům s integrovanou anténou.

Problémy zřejmě nastanou i mobilním operátorům, kteří zřejmě (pokud chtějí zachovat současnou kvalitu pokrytí signálem) investovat další prostředky do výstavby nových základnových stanic.

Jak s námi

Stále však není vyřešen fakt, co se bude dít se stávajícími přístroji, kterých je v celém světě obrovské množství. Podle ustanovení této normy bude používání všech zařízeních nesplňujících limity zřejmě zakázáno – půjdou tedy miliony přístrojů do šrotu? Jednou jistě ano, protože pro výrobce mobilů je tato norma závazná a staré telefony tak postupem času zmizí úplně. Podobně nemožný by se stal i roaming v zemích EU: váš mobil nebudete moci za hranicemi legálně používat, a tudíž nebudete smět ani roamovat.

Na závěr si neodpustím malou poznámku: přijetí tohoto standardu je již hotovou záležitostí. Nabízí se jen otázka, zda toto snížení množství (prý) škodlivého záření je opravdu nutné s ohledem na naše zdraví, nebo se jedná jen o dohodu výrobců s EU, aby tak všichni uživatelé byli přinuceni zakoupit nové, vyhovující mobilní telefony?

 

Diskuze (128) Další článek: Naše Nokia 9210 již umí česky!

Témata článku: , , , , MOBI, Mobil, Mobilní telefon, Unie, Telefon