Příští iPhone? Nejspíš větší a možná zakřivený

Vypadá to, že Apple po letech, kdy sám určoval trendy, poběží s davem. Příští iPhone by měl dostat větší displej, který může být i zakřivený.

Americký technologický gigant Apple pracuje na nových verzích svého populárního chytrého telefonu iPhone. Příští iPhone prý přinese větší displej, který bude zároveň zakřivený. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroj obeznámený s plány podniku. Apple by tak nadobro ztratil punc inovátora, protože velké pětipalcové smartphony dnes vyrábí každý a prvenství v zakřivených displejích drží jihokorejské firmy Samsung a LG.

Nové iPhony budou prý stejně jako letos dva a na trh se dostanou již tradičně v druhé polovině roku v předvánočním období. Lišit by se měly výrazněji než současné modely 5s a 5c, které odlišuje prakticky jen vnější šasi a použitý procesor. Menší z iPhonů má přinést obrazovku s úhlopříčkou 4,7 palce, větší iPhone bude dokonce zařízení spadající již do kategorie tabletofonů s 5,7palcovým displejem.

Klepněte pro větší obrázek
Jeden z konceptů zakřiveného iPhonu. Na rozdíl od konvexního zakřivení modelů LG a Samsungu naznačuje displej vydutý. K čemu by to bylo dobré, zatím nikdo netuší (ilustrace od MyVoucherCodes.co.uk)

Proti současným čtyřpalcovým iPhonům půjde o výrazné zvětšování, které ale dá na druhou stranu prostor i zvětšování baterií. O jejich kapacitách zdroje nehovoří. Naopak se zmiňuje domněnka, že displej alespoň jednoho z nových iPhonů by mohl být zakřivený. Z praktického hlediska by dával smysl větší z modelů s 5,7palcovým panelem.

Apple jako inovátor ztrácí

Ani v případě použití zakřiveného displeje by Apple nebyl první. Americkou firmu předběhl už v říjnu jeho největší konkurent Samsung, jehož zakřivený smartphone Galaxy Round používá displej zahnutý podél vertikální osy. Sériovou produkci zakřivených displejů pro chytré mobilní telefony už rozjelo také jihokorejské LG. Jeho model LG G Flex má displej zahnutý podle lidské tváře, tedy podle horizontály.

V žebříčku největších inovátorů, který sestavuje časopis Forbes, se letos Apple propadl až na 79. místo. V roce 2011, kdy časopis začal žebříček vydávat, Applu patřila pátá příčka. Už vloni se propadl na 26. místo. Jednou z inovací chystaných iPhonů by podle zdrojů Bloombergu mohl být alespoň panel, který by díky speciálním senzorům dokázal rozlišovat mezi slabými a silnými dotyky prstů. Tlakově odlišený vstup dnes funguje jen u zařízení se speciálním stylusem.

Diskuze (179) Další článek: Samsungu se nepovedl update pro Galaxy S III, má řadu chyb

Témata článku: Apple, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 7, LG G Flex, Příští iphone, Pátá příčka, Zak,