Project Ara dospívá, první mobil složíme ještě letos

Google stále pracuje na modulárním smartphonu. Prohlédněte si nový model Spiral 2. Výkon mu dodá špičková Nvidia Tegra K1. Do prodeje jde na podzim.

Když jsme naposledy slyšeli o Projektu Ara, proslýchalo se, že první modely by se na trh mohly dostat již v lednu letošního roku. Nyní jsme se však na konferenci DevCon2 dozvěděli, že se tak nestane. Krom toho jsme viděli nový model Spiral 2, jehož největší novinkou je podpora 3G modulu. Do prodeje se dostane v druhé polovině roku, testovací zemí pro uvedení tohoto projektu bylo zvoleno Portoriko.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekGoogle vybral Portoriko i z toho důvodu, že tamější obyvatelstvo přistupuje k internetu v 70 % z telefonu.

Neviditelnou, ale užitečnou novinkou modelu Spiral 2 je zabudování magnetů, které drží jednotlivé moduly, do endoskeletu. Tím se ušetří trocha místa, kterého budou moci využít vývojáři při vytváření modulů. Mnohem viditelnější změnou je vzhled malých dílků. Ten totiž bude možné přizpůsobit tištěním (sublimační metodou) vlastních obrázků na polykarbonátové krytky. Za pomoci Configurator app si přitom budete moci nejprve prohlédnout, jak vámi zamýšlený vzhled bude na telefonu vypadat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekVývojáři uvažovali i o možnosti 3D tisku celých modulů, ale prozatím to označili za příliš riskantní.

Dle týmu ATAP, který stojí za projektem Ara, je v současné době k dispozici 11 různých modulů. Nechybí mezi nimi displej s HD rozlišením, 5Mpx fotoaparát nebo adaptér Wi-Fi a Bluetooth. Tento počet by se měl do konce roku zvýšit na zhruba 20 až 30. Na konferenci jsme se také dozvěděli, že momentálně pro Spiral 2 existují dva procesory. První je čtyřjádrová Nvidia Tegra K1 a druhým pak rovněž čtyřjádrový Marvell PXA1928. Později v tomto roce by se měl přidat i čínský Rockchip. Modul s procesorem bude mít rozměry 2x2, přičemž takové jsou na telefonu jen dva. Ten zbývající logicky zabere baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekModuly bude možné měnit za chodu telefonu. Celé to prý funguje na principu USB flashky. Jejich výměna však nesmí trvat déle než 30 vteřin, jinak se telefon vypne. V budoucnu by se tento interval měl prodloužit až na 1-2 minuty.

Ačkoliv se stále hovoří o možnosti osazení telefonu až dvěma bateriemi. V praxi je to kvůli omezenému počtu a velikosti místa téměř nemožné, respektive by taková baterie musela mít menší velikost než ta primární. Výdrž je obecně pro současný Spiral 2 dost velký problém. Dle autorů projektu by telefon měl mít o až pětinu nižší výdrž než současné smartphony, což může hrát významnou roli při rozhodování o koupi. Příčinou je nutnost udržovat spojení mezi jednotlivými moduly, která si vyžádá právě až 20 % z výdrže baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekOtázka je, co se stane, když telefon spadne na zem. Jsou magnety natolik silné, aby se telefon nerozpadnul na mnoho částí?

Současně bylo řečeno, že ve vývoji je již i model Spiral 3, který bude obsahovat možnosti k připojení LTE modemu, vysoce kvalitních fotoaparátů nebo baterie, která vydrží minimálně celý den. Jak bylo uvedeno výše, model Spiral 2 se dostane na trh v druhé polovině letošního roku, přičemž jedinou zemí, kde bude oficiálně dostupný, se stane Portoriko.

Ačkoliv se tak jedná o velmi zajímavý projekt, je zřejmé, že ho čeká ještě dlouhá cesta. Bohužel se zatím nedá očekávat, že by telefon byl do jednoho až dvou let schopen konkurovat vlajkovým lodím ostatních výrobců. Spíše půjde o netradiční alternativu.

Diskuze (40) Další článek: Samsung Galaxy S6: 64bit Exynos, dotykové snímání a QHD displej

Témata článku: Google, , , , , , , Mobil, Google Ara, Project, První mobil, Jednotlivý modul, MOBI, DOS, Let, Celý modul, Pro +, Portoriko, Zajímavý projekt, Dlouhá cesta,