Projekt Ara: skládanka od Motoroly se blíží realitě

Sestavte si mobil na míru. Dáte přednost větší paměti, nebo raději věnujete místo kapacitnější baterii? Pojďte si s Motorolou složit mobilní Lego.

Před nějakým časem jsme na MobilManii psali o konceptu telefonu, který si uživatel může poskládat doslova podle své fantazie. Funkčně se jednalo o symbiózu uživatelsky výměnných elektronických bloků na předem dané kovové kostře. Koncept směřoval k tomu, že sám uživatel si dle svého rozhodne o tom, co vše v telefonu chce. Upřednostní obrovskou hardwarovou výbavu? Pak bude telefon doslova praskat ve švech. Upřednostní váhu přístroje a rozměry? Pak zase některé funkční bloky vynechá úplně. Něco jako mobilní Lego.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Původní koncept PhoneBlocks vzbudil mezi veřejností velký ohlas

Pokud jste mysleli, že se jedná o nerealizovatelný koncept, pak jste neměli tak úplně pravdu. Motorola totiž do mobilního kolbiště hodlá během následujících měsíců vypustit svou modulární záležitost, tzv. Project Ara.


Tak takhle nějak by to mělo vypadat, mobilní kutilové si přijdou na své

Od původního konceptu se telefon samozřejmě mírně liší. Funkční bloky nelze na záda telefonu vkládat libovolně, nýbrž do předem připravených šachet v hliníkovém šasi a o možnosti výměny kupříkladu CPU lze směle pochybovat. I tak ale Ara reprezentuje velmi zajímavou technologickou novinku, jejíž prototyp je dle slov ředitele mobilní divize Motoroly takřka hotov.


Ara se reálnému telefonu blíží daleko více než původní koncept, bloky mají předem definované rozměry a padnou přímo do šachet v hliníkovém šasi telefonu

Bližší informace firma samozřejmě drží pod pokličkou, vyzrazeny byly pouze indície o tom, že vývojářský kit bude dostupný ještě během prosince a na 100 nejaktivnějších kodérů čeká telefon zdarma.

 
Telefon nezapře svou mírně futuristickou příslušnost, nicméně z funkčního hlediska se jedná o skvělý nápad

Pokud vám angličtina na komunikační úrovni nedělá potíže, pak můžete celý záznam rozhovoru o tomto projektu s ředitelem Motoroly, Dennis Woodsidem, zhlédnout na následujícím videu.

Diskuze (33) Další článek: 10 tipů: Mobilní aplikace jako dárek [Vánoce 2013]

Témata článku: Motorola, , , , , , Real, Realitě, Skvělý nápad, Motor, Pro +, Motorol, Marques Brownlee, Projekt, Vývojářský kit, Google Ara, Velký ohlas, Hliníkové šasi, Skládanka, Funkční blok, Sklad, Původní koncept,