Pushbullet: Pište SMS a ovládejte mobil z počítače

Čtěte notifikace z mobilu včetně SMS na počítači, sdílejte schránku a posílejte soubory. To vše umí drobný a mocný program Pushbullet.

Apple v loňském roce začal s velkou pompou propojovat mobil, tablet a svůj desktop OS X. Svému systému říká Continuity a nabízí třeba příjem hovoru nikoliv na telefonu, který je pár metrů od vás, ale přímo na jablečném počítači, u kterého sedíte. Pár malých krůčků loni udělal i Google a nabídl alespoň chytré odemykání počítačů s Chrome OS, pokud je poblíž (v dostupnosti Bluetooth) váš telefon. Rozdíl mezi oběma hráči je tedy zatím propastný, snaží se jej ale zacelit alespoň komunita.

Mocný Pushbullet

V posledních letech se tedy vyrojila celá skvadra aplikací, které se pokoušejí napříč vašimi zařízeními (a případně i dalšími uživateli) synchronizovat alespoň notifikace a data. Tou nejpopulárnější je dnes nejspíše Pushbullet. Pokud znáte lepší řešení, určitě nám i ostatním dejte vědět v diskuzi pod článkem.

Pushbullet se skládá z mobilní aplikace pro Android a iOS a z desktopových doplňků pro prohlížeče a také samostatných aplikací pro Windows a OS X. Vývojáři třetích stran pak s pomocí API připravili programy pro další platformy včetně Linuxu (Ubuntu), Windows Phone a BlackBerry.

Notifikace a SMS v počítači

Když vše nainstalujete a přihlásíte se skrze svůj účet na Googlu, nebo Facebooku, na počítači vám budou vyskakovat stejné notifikace jako na telefonu. Když vám tedy dorazí nový e-mail, zmínka na Twitteru, SMS nebo třeba informace o zameškaném hovoru, Pushbullet vám ji skrze své servery zašle i na počítač, u kterého sedíte a informace si tedy všimnete, i když budete mít telefon kdesi zašantročený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na telefonu vyskočily dvě nové notifikace – SMS a Messenger od Facebooku. Pushbullet je prakticky okamžitě zobrazil i na mém počítači s Windows.

A co víc, na příchozí SMS zprávy můžete rovnou odpovědět a stejně tak vytvářet nové v jednoduchém editoru, který pomocí našeptávače nabídne i kontakty z telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na SMS můžete z desktopu rovnou odpovědět, případně skrze klient napsat zcela novou – kontakty se načtou z telefonu

Obousměrné zasílání, adres, textu i souborů

Přeposílání notifikací z mobilu do počítače ale zdaleka není jedinou schopností Pushbulletu. Je také výborným řešením pro rychlé zasílání odkazů a souborů. Když tedy nainstalujete doplněk do prohlížeče, do mobilu můžete rychle odeslat odkaz nebo třeba označený text, obrázek na stránce aj. Když nainstalujete desktopovou aplikaci do Windows, získáte i integraci do systémové kontextové nabídky, takže můžete do vybraného mobilního zařízení zaslat třeba soubor přímo z otevřeného Průzkumníku.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odeslání odkazu a textu z prohlížeče do libovolného zařízení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zaslání souboru z PC do telefonu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zaslání textu, adresy nebo souboru pomocí aplikace pro Windows

Samozřejmě to funguje i naopak, takže pokud jste si doposud posílali soubory z telefonu do počítače pomocí e-mailu, Dropboxu aj., Pushbullet to zvládne také a pro podobné dočasné soubory snad i elegantněji a podle mé osobní zkušenosti i rychleji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zaslání obrázku z mobilu do počítače. Zobrazí se v aplikaci a uloží do předdefinované složky

Sdílená schránka mezi mobilem a PC

Pushbullet zvládne i sdílet vaši systémovou schránku s mobilem. Funkce Universal copy & paste není ve výchozím stavu aktivní, protože zatěžuje linku a může být potenciálně nebezpečná, pokud ji ale aktivujete v desktopovém klientu a telefonu, jakýkoliv text, který zkopírujete na jednom zařízení, bude i ve schránce druhého zařízení. Když jsem tedy zkopíroval odstavec textu ve Wordu, byl text prakticky okamžitě dostupný i ve schránce mého Galaxy Nexusu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povolení okamžité schránky a ukázka v praxi. Zkopíroval jsem text z Wordu a prakticky okamžitě jsem jej mohl vložit na telefonu

IFTTT

Pushbullet lze nakonec použít i jako příjemce automatizovaných operací ze služby IFTTT.  Ta má dnes k dispozici i svoji mobilní verze IF pro Android a iOS, které umějí reagovat na různé podněty telefonu. Princip IFTTT spočívá v tom, že když se něco stane (IF This), pak se něco udělá (Than That). Tím něčím jsou v případě IFTTT buď změny na různých webových službách, nebo na telefonu.

Pomocí IFTTT jsem si tedy vytvořil akci, která mi skrze Pushbullet zašle na počítač notifikaci pokaždé, kdy se telefon odpojí od Wi-Fi. Propojení Pushbulletu s IFTTT má sice některé mouchy -- nelze vybrat konkrétní zařízení, do kterého se má notifikace zaslat, ale i tak nabízí zcela nové možnosti, jak využít notifikace trošku netradičním způsobem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
IFTTT + Pushbullet v praxi: Když ztratím Wi-Fi, dorazí mi notifikace na počítač

Kdy to někdo koupí?  

Pushbullet funguje, je rychlý a je zdarma. Neplatíte žádné měsíční předplatné a nikde se ani nezobrazují žádné reklamy, veškerý obchodní model tedy momentálně stojí a padá na financích od investorů. Skoro bych se vsadil, že provozovatelé jen čekají, kdy je schlamstne některý z velkých hráčů. Ostatně přesně taková funkčnost by slušela i samotnému Androidu, případně některému z mnoha současných webdisků, ať už by se jednalo o Dropbox nebo třeba právě Drive od Googlu. Uvidíme tedy, jak dlouho ještě bude Pushbullet hrát pouze sám za sebe. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompletní přehlídka: webové rozhraní s archivem, mobilní klient, desktopová aplikace a doplněk pro prohlížeč Chrome
Diskuze (19) Další článek: Skládací telefony nejsou fikcí. Displeje zvládnou 73 tisíc složení

Témata článku: , , , , , , , Měsíční předplatné, Mobil, Počítač, Velký hráč, Linux Ubuntu, Nový e-mail, PUSH, Osobní zkušenost, IFTTT, Desktopová aplikace, Messenger od Facebooku, MOBI, Netradiční způsob, Obchodní model, Přehlídka, Příchozí SMS, Libovolné zařízení, Průzkumník,