Puzzlecluster: druhý život pro nepotřebné procesory

Modulárními smartphony to nekončí. Jak se vám líbí myšlenka z nepotřebných modulů skládat počítač. S každou součástkou by byl výkonnější.

Pokud by se na trhu jednou prosadily modulární telefony (mluví se především o Google Ara a Puzzlephone), měly by jednu obrovskou výhodu. Stejně jako u PC byste měnili pouze dílčí komponenty a nikoliv celé zařízení. Ušetřili byste tedy vy ale i životní prostředí.

Klepněte pro větší obrázek

Finští autoři Puzzlephonu nyní přišli s ideou, co by se vlastně dělo se starými součástkami – v tomto případě se starými procesory, které by byly v hlavním modulu. A zní to docela zajímavě. Pokud by vám už výkon telefonu nestačil, pořídili byste si rychlejší výpočetní modul a ten starý by mohl sloužit v Puzzleclusteru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Myšlenka Puzzleclusteru zatím jen na papíře

Puzzlecluster je zatím čistě hypotetický superpočítač složený právě ze starých výpočetních modulů Puzzlephonu. Existuje pouze na papíře, pokud by ale někdy skutečně spatřil světa, i ze starých výpočetních modulů se standardním rozhraním a stále slušným výkonem by se stala komodita, o kterou by mohl mít někdo zájem. Nebyl by to jen kus šrotu vhodný pro recyklaci primitivních kovů kdesi v Číně.

Autoři Puzzlephonu jdou tedy trošku dál než ostatní a vymysleli chytrý systém recyklace starých součástek, které mohou zvesela plnit další úkoly. Nutno ovšem podotknout, že modulární telefony jsou stále ve fázi experimentálního vývoje a není vůbec jisté, jestli by o něco takového měl skutečný trh a hlavně masoví výrobci, kteří určují směr, opravdu zájem. Puzzlephone chce přesto první komerční kusy představit už v průběhu letošního roku.

Diskuze (3) Další článek: Rekordní rok pro Facebook. Motorem byla mobilní reklama

Témata článku: , , , , Druhý život, Komodita, Puzzle, Modulární telefon, Starý procesor, Proces, Procesor, Život, Pro +, Druh