Qtek 8310: kterak prcek porazil obry (velký test)

Bude stačit vyjmenovat některé parametry: smartphone s nejnovějším systémem Windows Mobile, podpora Wi-Fi a EDGE, detailní displej 240 × 320 bodů, rozměry a hmotnost srovnatelná s běžnými telefony. To je Qtek 8310 – v současné době nejlepší mobilní telefon, který se prodává za hodně dobrou cenu.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • skvělá cena
  • malé rozměry a hmotnost
  • podpora Wi-Fi
  • výborný displej
  • bezproblémová synchronizace
  • rychlá práce s adresářem
  • dobrý e-mailový klient a prohlížeč internetu

Hlavní nedostatky

  • nepodporuje 3G
  • občas se zpomalí
  • paměťová karta pod baterií
  • horší česká lokalizace
  • nelze nahrávat hovor
  • relativně málo paměti
  • málo viditelných inovací v nové verzi operačního systému
  • T9 zkracuje zprávy nebo píše s otazníky
  • špatný fotoaparát

Qtek 8310: ve zkratce
cena 11 888 Kč
hodnocení výborný (90 %)
rozměry 108 × 46 × 18 mm, malý telefon
hmotnost 106 g, středně těžký telefon
hlavní displej 34 × 55 mm, 240 × 320 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 250 h (pohotovost), 180 min (hovor)
komunikace infraport, Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10),
EDGE (třída 10), Wi-Fi
paměť 64 MB, paměťová karta: miniSD
operační systém Windows Mobile 5.0
adresář sdílená, vícepoložkový, vyhledávání pomocí T9
vyzvánění polyfonní, 40 hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená), T9 zkracuje, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač,
fotoaparát 1 280 × 1 024 bodů, 1,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

 

Recenzi začnu podobně jako u komunikátoru Qtek 9100, o kterém jsem psal před několika týdny. Tentokrát mám totiž v ruce opět zařízení tchajwanského výrobce HTC, se kterým se na světě můžete setkat pod mnoha různými názvy. Qtek 8310 je ten základní, protože tuto značku používá samotný výrobce. Stejné zařízení, které se trochu liší nanejvýš vzhledem, však prodávají pod svojí značkou i další firmy. Mezi odborníky se často setkáte s názvem HTC Tornado, což je výrobní kódové označení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek 8310: na pohled takový normální telefon

U nás Qtek 8310 v současné době prodává Eurotel, který tentokrát sáhl k oficiálnímu produktu a nenechal si telefon upravit svými logy. Setkáme se s ním ale i v běžné distribuci – kromě kousku od Eurotelu máme půjčený i model, který prodává Sunnysoft.

K čemu je Qtek?

Qtek 8310 je smartphone – tedy zařízení s otevřeným operačním systémem, které vychází z mobilního telefonu, ke kterému přidává funkce kapesního počítače. Operačním systémem jsou kapesní Windows Mobile v aktuální verzi 5.0.


Prohlédněte si telefon na videu (AVI, DivX 5.2, 1,2 MB)

Jde o zařízení určené hlavně pro práci. Pokud nepotřebujete organizovat svůj čas, nemáte stovky kontaktů a nechcete se z telefonu připojovat k internetu, myslím, že nenajdete mnoho důvodů, proč Qtek nebo podobné smartphony pořizovat. Jestliže vás ale některá z vyjmenovaných oblastí zajímá, měli byste Qtek 8310 určitě vzít v úvahu.

Díky své funkční vybavenosti se Qtek 8310 dostal na úplný vrchol žebříčku mobilních telefonů seřazených podle redakční srovnávací metodiky od nejlepších k nejhorším. Je na špici více než dvou set srovnávaných mobilů. V této souvislosti je velmi příjemným zjištěním cena, protože za Qtek 8310 je třeba zaplatit méně než dvanáct tisíc korun.

Vzhled: hlavně nenápadně

Qtek je telefon klasické konstrukce. Přestože je „chytrý“, jeho rozměry jsou plně srovnatelné s běžnými mobily. Při srovnání velikosti 108 × 46 × 18 mm a hmotnosti 106 g dojdeme k nálepce „malý a středně těžký telefon“. Tak nízko se smartphony se Symbianem zatím nikdy nedostaly. Pro srovnání:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je opravdu malý

Design je velmi decentní, nenajdeme na něm žádné stopy výstřednosti. Mohlo by se dokonce říct, že je i nudný. Čelní tmavou plochu rozděluje displej a blok s tlačítky na dvě části. Černá v oblouku přechází přes čelo, oživení přidají jen světlé okraje telefonu. Displej je velmi lesklý, stejně jako černá ploška nad ním, otisky prstů jsou proto na denním pořádku. Klávesnice je naopak vyrobena z matného materiálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání s Nokií N70

Pohled zboku a zezadu je možná zajímavější. Zadní hrany jsou silně zakulaceny, což má vliv na pohodlné držení. Přestože všechny kryty jsou vyrobeny z plastu, ty zadní mají jemně bronzový metalický vzhled a příjemně působí i na dotek. Aby záda nebyla z výtvarné stránky tak fádní, zdobí je lesklý černý blok s objektivem fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černý lesklý plast • zajímavá záda • blok s fotoaparátem

Konstrukce telefonu je příkladná: pevná, nikde nic nevrže. Jen při stisknutí některých tlačítek se zpočátku ozýval skřípavý zvuk, nyní se ale už usadila.

Jeden z nejlepších displejů

Je pěkné, že telefony vyšší třídy začínají zdobit displeje s rozlišením QVGA, tedy 240 × 320 bodů. Toto rozlišení, které jsme dlouho znali jen z kapesních počítačů, se vměstnalo do mnohem menší plochy a důsledkem je extrémně jemné zobrazení.


V další kapitole najdete podrobný popis špičkového displeje. Zaměříme se také na klávesnici a na popis všech prvků, které na telefonu najdeme

Témata článku: Qtek, , , , , Nokia 6230i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P910i, Černá ploška, Telefon bluetooth, SIM Toolkit, Rychlá práce, Srovnatelná konkurence, Aktivní plocha, Spartánské prostředí, Hackování, Stavový lišt, Velký, Velký test, Detailní možnost, Vysílací modul, Klávesová zkratka