Qtek 8500: chytrá véčková placka

Tento měsíc se na náš trh dostalo elegantní ploché véčko, které překvapí především tím, že se jedná o smartphone s operačním systémem Windows Mobile. Kombinuje v sobě sílu operačního systému a luxusní design, který by mu mohl leckdo závidět.
Kapitoly článku

Škoda té plochy

V tenkých stylovkách je plochá klávesnice nepsanou nutností. Výrobce tak musí zvolit mezi kvalitnějším zpracováním tlačítek nebo ultratenkým designem. Obě vlastnosti zatím dohromady nejdou. V případě Qteku 8500 padla volba na design, a tak se budete s klávesnicí ze začátku trochu trápit. Řešení numerické části ještě ujde, mezi jednotlivými klávesami jsou alespoň minimální drážky. Funkční tlačítka jsou však oddělena jen obvodem kruhových kláves, a tak působí celá funkční část trochu chaoticky. Obecně ale mohu říci, že s klávesnicí Razru jsem se trápil více.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jakoby mu z oka vypadla • uspořádání funkčních kláves je z počátku trochu chaotické

Tlačítka najdete také po obvodu mobilu. Na levé straně se nachází kolébka pro korekci hlasitosti reprodukce příp. tlačítko pro hlasové záznamy. Pravá strana je vyhrazena rychlospoušti fotoaparátu. Pod externím displejem vynikají klávesy pro ovládání multimediálního přehrávače. Mimo práce s hudbou poslouží tlačítka také při fotografování autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka čelní a bočních stran

Pro modely nestačí

Oproti původním předpokladům disponuje Qtek 8500 pouze 1,3 megapixelovou optikou a ve srovnání s lepšími fotomobily spíše podprůměrnými dovednostmi. Přehledné uživatelské rozhraní fotoaparátu nenabídne žádné nadstandardní funkce. K dispozici je kompenzace expozice, samospoušť, noční režim nebo dvojnásobný digitální zoom.

Kromě standardního rozlišení 1 280 × 1 024 bodů zvládá fotoaparát i menší formáty 640 × 480, 320 × 240 a 160 × 120 bodů. Pokud spustíte fotoaparát v zavřeném stavu v režimu snímání autoportrétů, optimalizuje se velikost snímku pro uložení fotografie ke kontaktu v adresáři. Qtek 8500 zvládá i videozáznamy ve formátu AVI, MPEG-4 nebo H.263 o rozlišení 176 × 144 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Pohled na fotografie v nejvyšším rozlišení zrovna nenadchne. Nezapomeňte však, že testovaný model stále není finálním vydáním a kvalita fotografií se vychytáním drobných softwarových chyb může zlepšit.

Windows všude stejně

Zajímají-li vás podrobnější informace o prostředí operačního systému Windows Mobile 5.0, doporučuji vám nahlédnout do megarecenze Qteku 8310. Jak rozlišení displeje, tak operační systém jsou totiž totožné. Testovaná „osmtřidesítka“ byla navíc vybavena finální verzi softwaru s českou lokalizací, v Qteku 8500 máme k dispozici pouze anglickou verzi.


Windows Mobile 5.0

Melodie pro vaše uši

Protože by měla být k telefonu jako standardní příslušenství dodávána i stereofonní sluchátka, pozastavím se krátce nad multimediálním přehrávačem. K přehrávání hudby se dostanete dvěma způsoby. Jednak přímo z aplikace Windows Media Player a jednak lze využít zrychleného přístupu k multimediálním funkcím pomocí tlačítek pod čelním displejem.

Odblokováním kláves a stisknutím prostředního tlačítka Play se automaticky spustí přehrávání hudebního obsahu telefonu. Pokud nejsou připojena sluchátka, využívá telefon reproduktoru umístěného napravo od loga Qtek. Na kabelu od sluchátek najdete malý dálkový ovladač s regulátorem hlasitosti, mikrofonem a tlačítkem pro hlasové příkazy (lze je tedy využít pro telefonování jako head-set). Stereo zvuk ve sluchátkách je poznat hned při prvním spuštění. Kvalitu reprodukce bych však nechal na posouzení někoho zkušenějšího.


Video ve Windows Media Playeru

K připojení sluchátek, datového kabelu i nabíječky používá Qtek rozhraní USB. Zdířka USB v telefonu má však nestandardní tvar, a tak nepočítejte s možností využití obyčejného USB kabelu. Škoda, standardní miniUSB konektor je rozměrově podobný a výrobce jej u svých modelů běžně používá. Komunikace s počítačem probíhá již standardně pomocí aplikace ActiveSync, která zajistí bezproblémovou a hlavně rychlou synchronizaci s osobním organizérem.

Klepněte pro větší obrázek Zdířka pro dobíjení a komunikaci s okolím

Sviští rychle

Na rozdíl od Qteku 8310 nenabídne 8500 integrovaný modul pro příjem Wi-Fi. Pro rychlé datové přenosy si tak budete muset vystačit s GPRS nebo rychlejší variantou EDGE. Sympatické je, že Windows Mobile dokáží EDGE v síti detekovat a ve stavovém řádku místo standardní ikony s písmenem „G“ zobrazí alternativní „E“. Obé samozřejmě s nejvyšší možnou třídou 10.

Na hodnocení Qteku 8500 jako finálního telefonu je stále ještě brzy. I když už je v některých českých obchodech k dostání, v redakci na finální verzi ještě čekáme. Kombinace tenkého stylového designu a operačního systému Windows Mobile ale zaujme nejednoho uživatele. Vybrat si navíc můžete mezi standardní černou a vyzývavou červenou variantou.

Qtek 8310 Nokia N70 

Největší konkurenci bude mít Qtek 8500 ve svém bratrském modelu 8310 a Nokii N70. O vaší volbě rozhodne především souboj Symbian vs. Windows Mobile a celkové zpracování. Díky designu se má 8500 určitě o co opřít.

Zapůjčil: RRC, www.rrc.cz


V poslední kapitole naleznete rozsáhlou fotogalerii. Jsou zde všechny snímky z textu, ale i fotografie, které jste dosud neviděli

Témata článku: Qtek, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Qtek 8310, Qtek 8500, Finální telefon, Levý okraj, PLA, Pláč, Placka, Vroubkovaný povrch, Plac, Nešťastné řešení, Chytrá,