Qtek S200: skvělé funkce v malém kabátku (velký test)

MDA Compact má konečně pořádného nástupce. Qtek S200 přináší nový operační systém, podporu EDGE i Wi-Fi a navíc přidává skvělý displej. Chcete plnohodnotný komunikátor velikosti chytrého mobilu? 2× video

Klíčové vlastnosti

  • rozšířený operační systém Windows Mobile 5
  • spousta dostupného softwaru
  • příjemné rozměry
  • velmi jasný displej
  • vylepšené ovládání jednou rukou
  • podpora EDGE, Wi-Fi
  • bezproblémová synchronizace
  • skvělý 2 Mpix fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • pomalejší procesor
  • 2,5 mm jack pro sluchátka
  • pouze plastové šasi
  • ve srovnání s MDA Vario vysoká cena
  • zadávání znaků pouze prostřednictvím displeje
  • T9 píše s diakritikou

Když na podzim roku 2004 spatřil světlo světa MDA Compact, komunita okolo platformy Windows Mobile zajásala. Po hardwarově-technologické stránce nepřinesl Compact nijak výjimečné funkce, všichni ale žasli nad skvělými rozměry. V době, kdy byly na trhu MDA II a III byl Compact takovým Davidem mezi Goliáši.

Novinky se ale netýkaly jen rozměrů. Tento prcek přinesl několik drobností, které výrazně zpříjemnily ovládání. Díky DialPadu a virtuální klávesnici mobilního telefonu bylo konečně možné vytáčet kontakty i psát textové zprávy bez nutnosti vytažení pera. Compact každopádně běžel ještě na operačním systému Windows Mobile 2003, jehož ovládání bylo velmi nemotorné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Qteku S200

Nástupce Compactu jsme se dočkali teprve na podzim minulého roku. Exklusivně pro T-Mobile vyrobil HTC model s kódovým označením Charmer, u T-Mobile nabízeným pod názvem MDA Compact II. Dvojka se po stránce vzhledu a rozměrů nikterak nelišila od jedničky, hlavní změny se ovšem udály uvnitř. Samozřejmostí se stal nový operační systém Windows Mobile 5, přibylo tolik vytoužené EDGE. Slůvko bohužel ale musím vyřknout v souvislosti s procesorem, HTC vsadilo na Texas Instruments OMAP 850 na frekvenci 195 MHz, tolik známý z MDA Vario.

V prvním seznámení s tímto komunikátorem jsem Compactu II odmítnul, vzhledem k absenci Wi-Fi, připsat titul nástupce Compactu. Nyní uznávám, že jsem mu možná trochu křivdil. Nicméně je zde Qtek S200, jakožto pokračovatel rodu Compactů. Proč se nejmenuje Compact? Inu, T-Mobile jej do své nabídky zatím nezařadil a v nezávislé prodeji jej pak můžete najít právě pod tímto názvem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek S200 ze všech stran

MDA Compact II není na trhu tak dlouho, určitě se najde mnohem víc majitelů původního Compactu. Sám také MDA Compact vlastním už více jak rok, a tak se nevyvaruji častého srovnání. Rozdílů je více než dost.

Černá mu sluší

PO stříbrné, tmavě modré a dokonce růžové variaci přichází na řadu uhlazená a elegantní černá. Rozměry se změnily jen nepatrně, Qtek narostl do šířky zhruba o milimetr, další rozměry doznaly změn v řádu zlomku milimetru. Hmotnost zůstala zachována i přes výraznou změnu v použitých materiálech.

Tělo Compactu tvořila lehká kovová slitina, Qtek je již vyroben kompletně z plastu. Zde tedy krok zpět. Kovová slitina má své opodstatnění. Viděl jsem například Compact, jenž spadl na beton po nepřesném zasunutí do pouzdra na opasku, a i přes pár škrábanců fungoval bez problémů dál. U čistě plastového šasi bych se obával naprasknutí. Nutno ovšem podotknout, že plasty Qteku nevypadají nikterak lacině a křehce. Dílenské zpracování je na výborné úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek S200 v praxi, černá mu opravdu sluší

Většina internetových obchodů zobrazuje Qtek se stříbrnou náprsenkou okolo ovládacích tlačítek. Námi testovaný model však měl tuto náprsenku i prstenec pětisměrného ovladače černý. Osobně se mi líbí naše varianta, každý má ovšem jiný vkus. Z šasi černého jako noc vykukují do tmy jen tři stříbrná tlačítka a okolí reproduktoru. Fazónu dolaďují stříbrné prvky na zadní straně – zrcátko pro pořizování autoportrétů, okruží okolo čočky fotoaparátu a podklad nápisu hrdě ohlašujícího 2 megapixely.

Poznámka k videu: Videopohled Qteku S200 byl pořízen ještě před samotnou recenzí přístroje. Měli jsme jej v tu chvíli pár minut v ruce, některé jeho vlastnosti jsme neznali podrobně.

Tlačítková revoluce

Na těle Qteku lze nalézt mnoho ovládacích prvků, jejich rozložení se ale od Compactu nijak výrazně neliší. Hlavní změnou prošla skrumáž tlačítek pod displejem. Pětisměrný ovladač se zakulatil, oddělené středové tlačítko zůstalo zachováno. Zpracování ovladače a jeho používaní hodnotím na výbornou, oddělené středové tlačítko zajistí, že se nepřekliknete do strany. Nechybí dvě obligátní tlačítka se sluchátky, jenž mírně vystupují nad povrch, čímž zajišťují pohotovou dostupnost při příchozím hovoru. Mnohem zajímavější jsou ovšem nenápadná tlačítka mezi ovladačem a tlačítky se sluchátky.

Nahoře se nachází dvě tlačítka s čárkami jenž složí jako soft-klávesy nového operačního systému. Nic nového pod sluncem, zajímavější věci se dějí pod ovladačem. Zde se poprvé objevují tlačítka s piktogramem vlaječky (spuštění nabídky Start) a OK, jenž slouží k potvrzení či minimalizaci aplikace. Jaký vliv měla tato tlačítka na celkovou ovladatelnost si povíme v samostatném odstavci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka: všimněte si voleb Start a OK

Další prvky se drží osvědčeného rozložení původního Compactu. Začněme třeba pravou hranou. Zde, v dolní části, má své místo infračervený port. Zastaralý to způsob bezdrátového přenosu dat, prim si ovšem drží (ve srovnání s Bluetooth) v jednoduchosti a přímočarosti přenosu malých souborů. V horní části má své místo tlačítko pro zapnutí a hned za ním ústí ovládací pero.

Rád se rozplývám nad praktickými maličkostmi a tahle je jedna z nich. Pero nedrží na svém místě nikterak urputně, stačí přejet bříškem palce po horní části pravé hrany a máte jej v ruce. Okamžitě si také zvyknete při té příležitosti komunikátor zapnout. Jednoduché, rychlé, elegantní. Mnohem lepší než u Varia, kde se bez nehtu při vytahování teleskopického pera neobejdete, a tlačítko pro zapnutí musíte hledat na opačném konci zařízení.

Tady slot, támhle sluchátko

Horní hrana zeje takřka prázdnotou. Své místo zde má pouze slot pro paměťové karty typu Secure Digital / Multi Media Card. Očko pro přichycení šňůrky se přestěhovalo na levou hranu. V přední části nad displejem je umístěn reproduktor, z hora i zdola ohraničeného dvěmi LEDkami. Ta horní, zelená, bliká při příjmu signálu.

Jakožto obyvatel zapadlé vesničky s nejistým příjmem signálu jsem takovou signalizační diodku oceňoval už u starých dobrých Ericssonů. Přijde-li textová zpráva, zmeškáte-li hovor nebo se ozve připomínka, dioda začne blikat oranžově. Stejnou barvou svítí i při dobíjení. Spodní dioda signalizuje Bluetooth (modrá) a Wi-Fi (zelená). Zapnete-li obě bezdrátové technologie, zelená a modrá se spravedlivě v blikání střídají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní hraně je umístěn slot pro paměťové karty

V levé hraně se nachází dvě tlačítka a jeden dvoupolohový posuvník. Ten slouží k úpravě hlasitosti sluchátka (při hovoru) nebo reproduktoru. Posunem zcela dolů lze komunikátor přepnout do vibrací nebo jej utišit úplně. Pod posuvníkem se nachází tlačítko primárně přiřazené spuštění rozhraní pro bezdrátové přenosy dat. Tlačítko nad posuvníkem pak spouští fotoaparát. Tuto volbu jsem ovšem po čase vypnul, tlačítko jsem mačkal omylem až příliš často. U původního Compactu mi přitom nevadilo, zřejmě proto, že zde bylo mnohem menší a ne tolik vystouplé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na levou hranu Qteku S200

Zadní stranu zdobí čočka dvoumegapixelového digitálního fotoaparátu, ke kterému se vrátím v samostatné kapitole. Nechybí zrcátko pro pořizování autoportrétů a také konektor pro připojení externí antény. Pod plastovou skořepinou se nachází velký, Li-ion Polymer (doslova opsáno) akumulátor o kapacitě 1200 mAh. Drobnou novinkou je, že po odstranění krytu baterie nedojde automaticky k resetu komunikátoru. SIM karta se opět vkládá pod baterii, a opět stejným způsobem jako u Compactu. Tam jde jako po másle, ven ji ovšem dostanete jen za pomoci hrotu pera. Kartu je třeba nejprve nadzvednout a druhým palcem vysunout z úchytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čočka digitálního fotoaparátu, velký akumulátor a standardní mini USB konektor

Synchronizační konektor, již tradičně standardu miniUSB se nachází ve spodní hraně. Prostřednictvím USB lze Qtek nejen synchronizovat, ale i dobíjet. A to třeba i z USB HUBu standardu 2.0 s vlastním napájecím adaptérem. Za dobu testování jsem napájecí adaptér z krabice vůbec nevytáhnul, na dovolenou se ale bude hodit.

Vedle synchronizačního konektoru je umístěn výstup na sluchátka, a sice velikosti 2,5mm Jack. Slouží k připojení dodávané lehké stereo hands-free sady. Máte li vyšší hudební nároky, vlastní kvalitní sluchátka připojíte prostřednictvím redukce. Z vlastní zkušenosti doporučuji provedení se samcem do L a samicí na krátkém kablíku (třeba od Hamy za necelou stokorunu). Ve spodní části je dále otvor pro soft-reset a mikrofon.


Ve druhé kapitole se podíváme na displej, operační systém a novoty kolem (video)

Témata článku: Qtek, , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Moderní standard, Počítač připojený, Velký test, Hlavní síla, Neomezená kapacita, Známý procesor, Slunečný den, Test, Secure Digital, Energetický nárok, Náročná aplikace, Vysoká intenzita, Červík, Dostupná kapacita, Malý soubor, Velký, Goliáš