Qualcomm TOQ: konkurence pro Samsung Gear

Chytré hodinky připravuje také Qualcomm. Oproti Samsungu Galaxy Gear si odpustí některé funkce a přidají pětkrát delší výdrž baterie. Je tohle ta správná cesta?

Hodinky jsou hit! Tedy, zatím ještě ne, ale všichni velcí hráči si myslí, že brzy budou a pozadu nechce zůstat ani Qualcomm. Jeho hodinky se jmenují TOQ a mají být jiné. Od konkurence se budou lišit zejména displejem Mirasol, kterou Qualcomm už několik let vyvíjí. Je to jakýsi kompromis mezi elektronickým inkoustem (vyniká minimální spotřebou energie) a běžným barevným LCD, v případě potřeby může být podsvícený.

Zajímavé je dotykové ovládání. Ne vždy je vhodné si prsty zakrývat relativně malý displej, a tak je pod ním ještě jakýsi dotykový proužek (pro skrolování) s potvrzovacím středem. Hodinky se dobíjí bezdrátově (standard WiPower) a Qualcomm slibuje, že baterie vydrží pět dní. To je zásadně více, než jediný den Samsungu Gear. Přitom funkce jsou obdobné, jen si Qualcomm odpustil (dle mého názoru pro tento typ zařízení) zbytečné funkce, jako je telefonování, fotoaparát, či hlasové ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qualcomm TOQ s displejem Mirasol
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon a sluchátka budou, ale bezdrátově a samostatně.

Výrobce zmiňuje podporu Androidu, ale iOS nevyloučil. Hodinky TOQ by se měly začít prodávat ještě letos, cenu odhadujeme na 6 000 Kč (ale s příchodem na český trh to příliš optimisticky nevidíme). Qualcomm hodlá tento produkt nabídnout svým partnerům, kteří by jej v jiném designu prodávali pod svým jménem.

Diskuze (13) Další článek: Nokia Lumia 1020: 41× královnou jsem já [recenze]

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, WIPO, Gear, Sam, Samsun, Pro +, Konkurence, Skrolování