Recenze Arago Homestation: GSM brána do domu

Přijdete domů, vložíte mobilní telefon do stojánku a všechny hovory, jak z pevné sítě, tak z mobilu, směřují do jednoho sluchátka. Taková malá domácí GSM brána.

Pořídit si domů běžnou GSM bránu není zrovna ekonomicky výhodné. Arago Homestation je cenově přijatelné zařízení, které má funkce běžné GSM brány, a díky ceně neudělá díru v rozpočtu. Navíc jej lze docela dobře použit i v malé kanceláři.

Jednoduchá instalace

Ve své podstatě je to pouze krabička, kterou pomocí kabelu připojíte k mobilnímu telefonu (v současné době jsou podporovány značky Siemens a Sony Ericsson), k telefonní lince, pevnému telefonu a do elektrické sítě a je to. Ke stanici je dodáván i malý stojánek na mobil.

Jakmile je celý komplet takto zapojen, směřují příchozí hovory do telefonního sluchátka domácího telefonu, a to i v případě, že někdo volá na připojený mobil. K GSM bráně lze připojit jakýkoliv domácí telefon, jak levnou stanici bez jakýchkoliv funkcí a sluchátkem na drátě, tak i přenosný telefon se základnovou stanicí. Pokud tento telefon podporuje CLIP, tedy možnost zobrazení čísla volajícího, zobrazí se toto číslo při volání na mobil na displeji.

Konfigurace skrz tónovou volbu

Protože zařízení nemá žádná tlačítka ani displej, provádí se konfigurace kompletně pomocí pevného telefonu. Nejprve se zapne programovací kód, poté zadáte svoje heslo (to lze samozřejmě uživatelsky nastavit) a pak můžete tlačítky měnit chování stanice. Asi nejvýznamnějším konfiguračním krokem je nastavení předvoleb, které se mají používat pro volání přes mobilní telefon. Standardně jsou všechna volání uskutečňována přes pevnou linku.

ARAGO HOME STATION
GSM ani pevný telefon nejsou součástí balení. Homestation je uprostřed.

Stanice umí kromě toho také nastavit pevnou předvolbu, což se hodí, pokud používáte např. pouze alternativního operátora (to je od začátku tohoto roku možné). Je možné také nastavit různá zvonění pro hovory z pevné linky a mobilu. Funkcí je samozřejmě více a všechny je najdete v manuálu, který lze stáhnout z webu výrobce.

Z mého pohledu lze Arago Homestation dobře využít tehdy, pokud máte doma přenosný telefon. Nemusíte tak používat dvě sluchátka, ale pouze jedno. Pokud máte běžný drátový telefon, tedy sluchátko připojené telefonní šňůrou, je už využitelnost tohoto zařízení nižší, protože pokud vám někdo volá na mobil, musíte běžet k telefonu. Zařízení se hodí i do malé kanceláře, kde je jedna telefonní linka.

Ve zkratce:

  • Arago Homestation
  • Zapůjčil: Arago
  • Cena: 4 868 Kč s daní
Diskuze (1) Další článek: Podíly mobilních operátorů na B2B trhu

Témata článku: , , , Google Ara, GSM, Brána, Přenosný telefon, Domů