Recenze filmu Naprostí cizinci: Naše mobily skrývají tajemství, která mění společnost

Italská hořká komedie Naprostí cizinci inspiruje hlavně svou zápletkou odhalující lži a tajemství v milostných i přátelských vztazích.

Znají se někteří s dobrými přáteli a drahými polovičkami tak dobře, že spolu mohou sdílet každou zprávu a každý telefonní hovor? Skupinka sedmi Italů to v novince Naprostí cizinci jeden večer vyzkouší, když se sejde u dlouhé večeře v bytě plastického chirurga a jeho ženy, v den zatmění měsíce.

Zatměno před očima bude mít ovšem později i několik postav. Hra na upřímnost spočívající v tom, že všichni položí mobilní telefon na stůl a podělí se s ostatními o cokoli, co se na něm objeví, samozřejmě odhalí řadu nepěkných tajemství. Nejen nevěry, jež jsou v portrétu tří manželských párů a jednoho svobodného kamaráda nabíledni.

Padesátiletý Říman Paolo Genovese ví, že ve vztazích jde o víc než o sex. Daří se mu proto přijít s řadou jiných malých problémů včetně studu za svou sexualitu nebo generačních rozporů.

Scénář sestavený pěti lidmi ovšem na druhou stranu chvílemi působí jako cvičení ve vymýšlení různých druhů lží, falší a černých skříněk, z nichž ne všechny znějí stejně přesvědčivě. Naštěstí alespoň dvě postavy mohou zůstat i na konci, jenž zaujme jedním překvapivým zvratem, stejně sympatické jako v úvodu (jednu hraje italská hvězda Alba Rohrwacherová, nejznámější člen obsazení).

Dynamiku své konverzační hořké komedii Genovese dodává pomocí pohyblivé kamery, někdy až zbytečně nervózní, a poněkud laciného hudebního doprovodu. Síla jeho novinky nicméně leží především v prvotním nápadu, jenž lehko může inspirovat k podobné zkoušce důvěry mezi diváky. Jakkoli se tato krutá hra natočená s lehkostí mohla ve filmu vydařit zajímavěji, k zamyšlení nad upřímností ve vašich vztazích postačí.

 

Naprostí cizinci

  • tragikomedie, Itálie, 93 minut
  • Originální titul: Perfetti sconosciuti, anglicky Perfect Strangers
  • Režie: Paolo Genovese
  • Scénář: Paolo Genovese, Paolo
  • Costella, Rolando Ravello, Filippo
  • Bologna, Paola Mamminiová
  • Hrají: Giuseppe Battiston, Anna
  • Fogliettaová, Alba Rohrwacherová,
  • Kasia Smutniaková
  • Hodnocení: 60 %
Váš názor Další článek: Android bude bezpečnější, stabilnější a úspornější. Věříte tomu?

Témata článku: , , Malý problém, Itálie, Telefonní hovor, Zatmění, Rav, Mobil, Tragikomedie, MOBI, Skupinka, Společnost, Milost, Film +, Jedna věc, Kter, Řím, Tajemství, F +, Chvíle, RIMA, Vymýšlení, Strange