Recenze iOS 7: zcela nová chuť jablka

iOS 7 je největší změna jablečného mobilního systému od jeho uvedení v roce 2007. Přináší nové grafické prostředí i několik praktických novinek.
Kapitoly článku

Součástí systému iOS 7 je rovněž mnoho funkcí a nastavení, které jsou ukryty hluboko v nastavení nebo nejsou na první pohled vidět. Některé z nich jsou ryze kosmetické, jiné jsou však vcelku praktické. Z toho důvodu zde ty pro mne nejzajímavější zmíním, aby jste je (pokud je dávno neznáte) mohli používat i vy.

Blokování kontaktů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dali jste kdysi někomu své telefonní číslo, ale nyní vás jeho kontaktování obtěžuje? Otevřete si jeho kontakt v adresáři, sjeďte úplně dolů a přidejte ho na černý seznam. Podobně ho lze přidat na tento seznam skrze Nastavení > Telefon > Blokování.

Čas odeslání SMS

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Starší verze iOS neuměly v konverzaci s mnoha příspěvky zobrazit čas odeslání a přijetí jednotlivých zpráv. iOS 7 to na první pohled také neumí, stačí však v konverzaci přejet prstem zprava doleva a náhle se tento čas zobrazí.

Složka pojme neomezené množství aplikací

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Byli jste zvyklí, že předchozí verze iOS měli ve složce omezený počet míst? Nová verze již tato omezení nemá, tudíž si můžete do jedné složky vložit ten počet aplikací, jaký chcete.

Vlastní vibrace

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nelíbí se vám vibrace, které máte na výběr? Vytvořte si vlastní. Stačí jít do Nastavení > Zvuk > Vyzvánění a pro úplně nahoru, otevřete nabídku a vyberte Vytvořit vlastní vibraci.

Chraňte své soukromí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zařízení s iOS 7 odesílají o svém uživateli mnoho informací. Vy jim to však můžete zakázat. Informace pro cílení reklam dle vašeho chování v telefonu můžete vypnout v Nastavení > Soukromí > Reklamy.

Upravte si vzhled a písmo systému

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jsou pro vás písmenka moc malá, chcete, aby vám telefon předčítal, co je na obrazovce? Jděte do Nastavení > Obecné > Zpřístupnění a tam najdete mnoho možnoství, jak si celý systém přizpůsobit vlastním potřebám.

Naučte Siri vyslovovat

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud vyslovuje Siri nějaké jméno ve vašem adresáři špatně, naučte ji jak ho vyslovovat správně. Stačí pronést pouze: „That’s not how to pronounce that.“ Tato funkce však v našich končinách nefunguje úplně dobře. Přeci jen může být čeština pro Siri poměrně velký oříšek.

Všechno nejlepší!

Klepněte pro větší obrázek
Na závěr jeden slíbený bonus. Řekněte svému iPhonu, kdy jste se narodili a on vám v den vašich narozenin sám popřeje. Jinými slovy, synchronizujte svůj iPhone s Facebookem a až nastane ten pravý den, tak uvidíte.

Updatovat se vyplatí

Jak zhodnotit celou novou verzi iOS 7? To je poměrně těžká práce. Na jednu stranu se poslední update povedl a přinesl mnoho funkcí, které si uživatelé doslova vymodlili. Ovládací centrum je velmi praktické, stejně tak notifikační centrum. Otázka nového designu je z pohledu hodnocení vysoce subjektivní záležitost. Dle mého názoru se ale tato přeměna povedla a vzhledově systém působí uhlazenějším a utříděnějším dojmem. Pochválit lze rovněž novou podobu multitaskingu.

Současně se však nemůžu zbavit dojmu, že touto aktualizací Apple pouze dohnal své konkurenty. Rozhodně je totiž nepředehnal, jak bývalo do určité doby zvykem. Dále mi nejde na rozum neustálá ignorace NFC, protože AirDrop, která má NFC vynahrazovat, jeho kvalita zdaleka nedosahuje a je z pohledu použití velmi omezená. Dle webových diskuzí je nejnovější verze rovněž energeticky náročnější než ty předchozí, což může být velký problém. Není se však čemu divit, iOS 7 totiž přináší řadu nových animací. A konečně se mi také několikrát během používání stalo, že iPhone 5S s iOS 7 doslova zamrzl a nereagoval na žádná gesta ani tlačítka. To mě osobně u zařízení od Apple překvapilo vůbec nejvíc.

Přes to všechno ale lze říct, že přejít na iOS 7 se vyplatí, protože nové prvky a vzhled vysoce převáží jeho mírné neduhy.

Plusy:

  • Zcela nové grafické prostředí
  • Nové ovládací centrum a vylepšené notifikační centrum
  • Inovovaný multitasking
  • Vylepšený webový prohlížeč Safari
  • Jednoduché prostředí fotoaparátu a nový způsob třídění fotografií
  • Siri v plné verzi a novými možnostmi
  • Možnost blokování kontaktů
  • Více než 200 novinek oproti předchozí verzi
  • Sdílení souborů skrze AirDrop

Minusy:

  • Stále obrovská závislost na stolním iTunes (přidávání multimediálního obsahu atd.)
  • Vyšší spotřeba energie než u předchozích verzí
  • AirDrop funguje jen mezi vybranými iZařízeními s iOS 7
  • iTunes Radio funguje pouze na území USA
  • Novou verzi nedostanou modely iPhone 3GS a starší a ani nejstarší iPad

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Jablka, Ostatní společnost, Minimalismus, Poslední záložka, Konkurenční android,