Recenze phoneBuddy: posíláme SMS z pevné linky

Společnost Fincom uvedla na náš trh terminál phoneBuddy. „Kámoš“ jak lze název „buddy“ volně přeložit, umožňuje zasílání i příjem krátkých textových zpráv a emailů na pevnou linku. Dále nabízí identifikaci volajícího, paměť na čísla i upozornění na nepřijaté hovory. Má to však jedno ale.

Co je phoneBuddy

PhoneBuddy je telefonní terminál rozšiřující funkce a schopnosti klasického telefonu na pevné lince. Připojuje se mezi zástrčku ve zdi a samotný telefonní aparát. Mrkněte na obrázky: zařízení má rozměry 175 × 155 × 32 a váží 435 gramů. Díky těmto rozměrům si phoneBuddy může dovolit plnohodnotnou klávesnici a velký displej.

Tlačítka jsou vyrobena z gumy a při stisku kladou přiměřený odpor. Jejich rozložení je stejné jako u počítačové klávesnice, jen speciální znaky jsou trochu rozházené. Popisky tlačítek jsou bílé a dostatečně velké, což je pozitivní informace pro uživatele s horším zrakem, kteří neholdují stále miniaturnějším mobilním telefonům. Ovládání probíhá pomocí čtyř směrových a dvou softwarových tlačítek. Jejich úkoly se zobrazují na displeji a je třeba je sledovat – často se mění. Nesmíme opomenout dvě tlačítka pro přímý vstup k výpisu volání a textovým zprávám. Menu i ovládání nápadně připomíná telefony Nokie.

     

Displej si zaslouží pochvalu za svou velikost a dobrý kontrast, není však u modelu Expert podsvícený (u verze Comfort ano). To může způsobovat problému u uživatelů, kteří budou mít phoneBuddy umístěn na špatně osvětleném místě. Absence podsvícení je pochopitelná z důvodu energické náročnosti s ohledem na způsob napájení v podobě čtyř tužkových baterií. Displej nabízí tři řádky pro menu a psaní zpráv plus jeden řádek pro stavové informace.

  

Telefonujeme aneb trable s CLIPem

PhoneBuddy má pamatováka na padesát (Comfort) respektive sto (verze Expert) čísel. Velmi se mi líbí způsob vyhledávání: v pohotovostním stavu vyťukám na klávesnici první písmena jména, načež jsou vyhledány všechny odpovídající položky. PhoneBuddy neobsahuje sluchátko ani mikrofon s reproduktorem, po vytočení čísla musím zvednout sluchátko klasického telefonu.

PhoneBuddy dále nabízí funkci známou z mobilních telefonů, a to výpis zmeškaných hovorů. Tato funkce však vyžaduje aktivovanou funkci CLIP (identifikace volajícího), kterou bohužel k dnešnímu dni nabízí Český Telecom jen pro digitální linky ISDN. Blýská se však na lepší časy – o zprovoznění CLIPu pro klasické linky ČT uvažuje, a to v horizontu dvou měsíců. Bohužel se však předpokládá měsíční poplatek v řádu desetikorun.

     

SMS z a na pevnou linku

PhoneBuddy umožňuje zasílání textových zpráv, a to jak na další pevné linky, tak i na mobilní telefony. Při odesílání phoneBuddy „zavolá“ na speciální číslo SMS centra. To hovor zvedne a terminál odešle zprávu podobně jako modem při přenosu dat. PhoneBuddy volá při odesílání na tzv. duhovou linku, zprávu si tedy nepošlete, budete-li mít volání na duhové linky zakázáno. Testovací zpráva z phoneBuddyho dorazila na mobilní telefony všech operátorů během několika vteřin. Cena za jednu zprávu byla k dnešnímu dni stanovena na 2 Kč včetně DPH. Za odeslané zprávy budete platit v běžném měsíčním vyúčtování od vašeho operátora pevné linky, cenu hledejte v rámci služeb duhových linek.

Příjem textových zpráv v textové podobě je opět podmíněn fungující službou CLIP. Jak jsem se zmínil v odstavci o telefonování, CLIP zatím nefunguje na analogových linkách. V tomto případě bude zpráva doručena v hlasové podobě. Navíc není s mobilními operátory dojednáno zasílání z mobilu na pevnou linku.

Umí i emaily

PhoneBuddy umí odeslat email i bez počítače a internetu. Email odešlete stejným způsobem jako textovou zprávu, jen na začátek vložíte email oddělený mezerou. Například "mobilmania@cpress.cztestovací zpráva z phoneBuddy". Tuto zprávu je nutno odeslat na číslo 6245. Emaily však nelze přijímat, na což je příjemce v těle emailu upozorněn. Zpáteční lístek musí mít podobu textové zprávy.

Pro koho je phoneBuddy určen?

Velký displej a plnohodnotná klávesnice bude jistě vyhovovat uživatelům, kteří považují dnešní mobilní telefony za příliš malé, nepohodlné a složité. Přiznejme si, že to je podstatná většina dnešních mobilů. PhoneBuddy může být odpovědí na otázku položenou ve článku Výrobci! Postrádáme mobily pro babičky a dědečky!. Naše dědečky a babičky jen z těží přesvědčujeme o výhodách mobilních telefonů a marně vysvětlujeme psaní textových zpráv. PhoneBuddy je z tohoto pohledu jednoduchý: jeden stisk tlačítka spustí editor a psaní je díky velké klávesnici jednoduché. PhoneBuddy dám babičce a uvidíme, jak se skamarádí.

  

Kámoš vašeho telefonu

PhoneBuddy je zařízení s dobrou myšlenkou i provedením. Jeho funkčnost je však v tuto chvíli poloviční díky nedostupnosti identifikace volajícího (CLIP) na analogových linkách. S koupí doporučuji vyčkat do doby, než se Český Telecom rozhoupe a CLIP nabídne v plném rozsahu. Cena terminálu phoneBuddy Expert se pohybuje okolo tří tisíc korun.

Ve zkratce: telefonní terminál phoneBuddy
aktuální informace: www.phonebuddy.cz
cena: cca 3000 Kč
rozměry: 175 × 155 × 32
hmotnost: 435 gramů
napájení: čtyři tužkové baterie
displej: tři textové řádky plus stavový řádek s ikonami, nepodsvětlený
vlastnosti a funkce: odesílání a příjem SMS na pevné linky i mobilní telefony, odesílání emailů a faxů bez internetu a PC, záznam zmeškaných hovorů, paměť na 50 respektive 100 pozic telefonního seznamu.

Diskuze (16) Další článek: Nokia 9210i: čteme eknihy s programem Mobilpocket Reader

Témata článku: , , , , Link, Posila, Phone