Recenze Siemense S45i: hlavní inovací je e-mailový klient

Mobilní telefon Siemens S45i je vylepšením staré známé S45 o e-mailového klienta a několik dalších drobností. A právě o zkušenosti s e-mailem se s vámi podělíme.

Siemens S45i - vylepšený to bráška bezesporu kvalitního S45 - byl poprvé veřejnosti představen již na jaře na letošním veletrhu CeBIT. Až nyní se však oebjevil v nabídkách mobilních operátorů i prodejců a proto jsme se mu pořádně podívali na zoubek.

Hned úvodem se však pokusíme rozlousknout jeden oříšek - jako to vlastně s íčkem bylo? Je skutečně tak nové? Řekl bych, že příliš ne - a určitě mi dáte za pravdu, pokud jste majitelem staršího stříbrného mobilu S45. Vždyť podívejme se teď v bodech na vylepšení, které íčko přináší ve srovnání se svým předchůdcem:

  • S54i již obsahuje e-mailového klienta s podporou až pěti poštovních účtů,
  • synchronizace kontaktů a kalendáře je rychlejší,
  • přibyla nová závodní hra Formula One.

Ano, vidíte správně - to je vše a víc zde prostě nehledejte, protože nic nenajdete. Nemůžu se však zbavit pocitu, že modelem S45i Siemens snaží dohnat to, co u modelu S45 nestihnul. Také jsem si jej zakoupil a také jsem se již těhdy těšil na e-mailového klienta, který byl všude propagován a dokonce i v návodu k použití je uveden jeho popis. Mé zklamání (a troufnu si tvrdit, že nejen mé) bylo velké a stejně jako ostatní uživatelé jsem doufal, že se e-mailový klient objeví v některé z dalších verzí firmwaru tohoto jinak dobrého telefonu. Žel nestalo se tak doposud.

 

A nyní se s velkou pompou objevuje nový model - rozšířený pouze o malé písmenko za číselným názvem - a já se nemůžu ubránit dojmu, že se Siemens zhlédnul ve strategii jistého finského výrobce, který čas od času podobným způsobem vydává nové, inovované modely již současných mobilních telefonů. Tam, kde je tento postup běžný zřejmě uživatele nic nepřekvapí, nicméně u Siemensu jsme až doposud na tento postup nebyli zvyklí.

Poznámka: Abych však Siemensu příliš nekřivdil - nová je také doprovodná grafika, která se snaží o třírozměrné animace.

Má pošta je stále se mnou 

Protože velká novinka je pouze jediná, podívejme se proto na ní o to důkladněji. E-mailový klient nepůsobí jako samostatná aplikace v menu, ale je integrování do menu Zpráv, které až doposud sloužilo pouze pro práci s textovkami. Zatímco dříve jste po vstupu do této položky menu možnost psát pouze textovku, nyní můžete napsat i Nový e-mail.

 
E-mailový prohlížeč je čistě integrován do systémového menu Zpráv.

 
Při práci s elektronickou poštou vám nebude nic scházet - o všech akcích jste detailně informováni.

Editor e-mailů je jednoduchý a přehledný. Umožňuje zadat jak příjemce, tak i adresáta v kopii i slepé kopii, zadat předmět i text zprávy. Překvapila mne možnost vkládání příloh do e-mailové zprávy - v podstatě jakýkoli soubor uložený ve vnitřní paměti mobilního telefonu můžete vzít a poslat jej někomu jinému - takto můžete posílat například záznamy hlasového zápisníku, melodie, obrázky, fotografie či texty. Všechny příjemce lze samozřejmě zvolit z vestavěného vícepoložkového telefonního seznamu. Při zadávání textu zprávy můžete využít služeb českého slovníku T9 a po dokončení můžete e-mail buďto poslat okamžitě nebo jej uložit do Odchozí pošty, odkud se odešle při příštím zjišťování nové pošty.

 
Ikonky před názvem mejlu vás informují o stavu zprávy. Pokud je název zprávy příliš dlouhý, po označení na displeji roluje.

 
S češtinou ve zprávách se ale rozlučte.

Také v případě Doručené pošty máte k dispozici dva Inboxy - v jednom se ukládají běžné textovky, do druhého se sypou samotné e-mailové zprávy. V případě e-mailů máte názornou ikonkou před každým záhlavím (na displej se vejdou tři) indikován stav zprávy - tzn. zda je přečtena či nikoliv nebo zda obsahuje přílohu. Přijmuté e-maily je možné třídit vzestupně i sestupně jak podle názvu, tak podle odesílatele či časi doručení. Pokud je subject zprávy natolik dlouhý, že se nevejde na displej, po označení kurzorem začne text rolovat.

 
Stejně tak čeština v předmětu zpráv - zprávy bez diakritiky jsou však čitelné bez problémů.

 
Práce s přílohami je provedena na výbornou.

Povedená integrace

Při prohlížení zprávy se automaticky označují jak e-mailové adresy, tak hypertextové odkazy. V případě e-mailové adresy se jejím potvrzením spustí psaní e-mailu příslušné osobě, u hypertextového odkazu se otevře wapový prohlížeč, který se pokusí citovanou stránku otevřít. V případě HTM stránky se mu to pochopitelně nepodaří, nicméně pokud je cílem hypertextového odkazu stránka wapová, během několika okamžiku ji zobrazí. Právě za provázání e-mailu s ostatními aplikacemi ode mne dostává Siemens první dnešní pochvalu.

 
Přesýpací hodiny byly nahrazeny podivnými rotujícími koulemi. Možnosti nastavení jsou skutečně bohaté.

Pro připojování k e-mailové schránce lze použít buď rychlého paketového přenosu s využitím technologie GPRS nebo běžného (a pomalého) vytáčeného připojení. My jsem zkoušeli oba způsoby a oba fungovaly bezchybně - jen u GPRS byl nárůst rychlosti více než zřetelný.

 
Druhou (a poslední novinkou) je závodní hra. Je libo řídit Formuli 1 celé mistrovství? 

    
Přestože to tak na fotorafii nevypadá, je překreslování displeje ve hře plynulé.

Tak trošku s křížkem po funuse

Siemens S45i je již nyní v nabídkách našich mobilních operátorů za cenu pohybující se okolo deseti tísícovek. Je to kvalitní manažerský telefon, který však již přichází poměrně pozdě - pro mobilní telefon bez Javy, modrozubého připojení a barevného displeje již v této třídě není příliš místa. Raději měl Siemens přidat e-mailový prohlížeč do stávajícího modelu S45 jak bylo původně slibováno a nadále se již zabývat pouze řadou 55, která bude přeci jenom určovat směr více, než nostalgické vylepšení kdysi skvělého mobilního telefonu.

Pokud neznáte bratříčka recenzovaného telefonu, srovnatelný model S45, najdete další informace v těchto vybraných článcích:

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Siemens S45i
  • Zapůjčil: Eurotel Praha
  • Cena: 8 995 Kč (Eurotel)
Diskuze (78) Další článek: Šílená diskuse aneb potřebujeme šílené příslušenství?

Témata článku: , Siemens S45, Siemens S45i, E-mailový klient, Srovnatelný model, Klient, Velká novinka, Mail