Recenze Sony Ericssonu T310: třístovka dospěla

K mobilu Sony Ericsson T310 jsem přistupoval s lehkou nedůvěrou; přece jen novinek oproti T300 není mnoho, takže jsem hledal důvody, proč je T310 vůbec na světě. Nakonec jsem je našel: elegantní vzhled a nízká cena.

Historie mobilního telefonu Sony Ericsson T310 sahá až k modelu T68m; od něj putuje k modelu T68i, následuje T300 a nakonec se objevuje T310. Mobil, který se v mnohém podobá svým předchůdcům, je ale v mnohém jiný. Právě vzhled ospravedlňuje existenci tétřistadesítky. Hned na začátku klidně přiznám, že se mi mobil opravdu líbí.

T310 = T300 + nový vzhled + 32 hlasů + nová hra

Už v prvním představení mobilu jsme psali, že rozdílů oproti stále prodávanému modelu T300 není mnoho - hra Tony Hawks Pro Skater, více hlasů v melodiích a vzhled. Sami asi uznáte, že nová hra, která by se navíc dala dohrát do staršího modelu, a o něco lepší zvonění asi nebude tím pravým důvodem, proč Sony Ericsson pustil do světa nový mobil. Hlavním důvodem je bezesporu vzhled, který je oproti T300 podstatně dospělejší a elegantnější, takže mobil nevypadá jako hračka koupená na tržišti u Vietnamců. 

   
Mobil je velmi elegantní, snad až na světlý pruh nad displejem. Dodává se v několika
barevných provedeních, kryt není výměnný.

Na obrázcích nevypadá tétřistadesítka tak dobře jako ve skutečnosti. Je hranatější než T300, přitom ale zachovává oblé motivy v horní a spodní části. Částečně rušivě působí světlý pruh nad displejem, kdyby okolo displeje nebylo tmavé orámování, nebyl by světlý pruh tak patrný. Takto mi mobil trošku připomíná dítě s velkou hlavou. Nicméně i přesto je T310 výborně vypadající mobil, kterým bych se na rozdíl od T300 klidně chlubil. Mobil se na první pohled zdá větší než T300, nicméně je o něco menší a také lehčí - hrany klamou. I přesto by T310 mohl být menší, kdyby chyběla světlá část nad displejem, byl by tak akorát.

   
Velikost mobilu je průměrná, mohl být však o něco menší.

Kvalitní konstrukce

Povrch mobilu je z matného a hodnotného materiálu, na němž nezůstávají otisky mastných prstů. Na omak působí tento materiál velmi dobře - ostatně už T300 a T68i z něj byly vyrobeny. Oproti T300 nemá novinka výměnné kryty, díky čemuž se snižuje možnost vrzání pohyblivých částí mobilu. Zadní kryt na baterii sedí rovněž dobře, baterie se pod ním ani nehne. Za to má T310 body k plusu.

 
Zadní kryt naterie se ani nepohne --- Detail na boční tlačítko a logo firmy vzadu

 
Vyjmutá baterie --- SIM se vkládá docela dobře

Dokolečka dokola

V dolní části mobilu se nachází datový konektor, který je stejný jako u T300, T68i či T610. K němu je možné připojit jak datový konektor, tak foťáček MCA-25, který jsem měl možnost rovněž testovat. Vzhledem k tomu, že jsme mu na MobilManii věnovali už dostatek prostoru dříve (viz dlouhý článek Marka Lutonského), nebudu se k němu již vracet. Stejně jako T300 i T310 má infračervený port, který se hodí nejen k datové komunikaci a tedy připojení počítače k internetu, ale také k odesílání fotografií z mobilu do počítače.

   

 
K mobilu lze připojit foťáček MCA-25 s hledáčkem

V horní části je pak otvor pro poutko, vlevo obvyklý posuvný jezdec, který zvyšuje a snižuje hlasitost zvuku v reproduktoru při telefonování. V pohotovostním stavu zobrazí aktuální profil, datum a případný čas buzení. Je škoda, že není zobrazen čas pohotovosti a hovoru, jako tomu bylo u mobilů této značky dříve. Při psaní SMS či jiných textů toto tlačítko slouží k psaní druhého nebo třetího znaku na klávese, takže odpůrci T9 mohou psát rychleji. Nicméně T9 je ještě rychlejší.

 

  Nahoře boční tlačítko a otvor pro šňůrku
--- Vpravo detail na infra --- Dole datový konektor

Velmi zajímavý je malý štítek v dolní části pod klávesnicí, který lze při použití většího násilí vyloupnout. Pod ním se skrývají útroby mobilu. Lze předpokládat, že slouží pro případnou perzonalizaci mobilu, kdy si uživatel může sehnat štítek s popiskem nebo obrázkem. V horní části mobilu nad nápisem Sony Ericsson je dioda, která ovšem nebliká zeleně jako u dřívějších modelů, ale pouze červeně v případě slabé baterie.

Témata článku: Sony, , , Sony Ericsson T310, Třetí znak, Posuvný jezdec, Nízký počet, DOS, Světlý pruh, Eri, Mastný prst, Son