Reportáž z uvedení Panasonicu GD87: opravdu nemáte rádi véčka?

Doslova před několika hodinami v byl v Londýně uveden nový Panasonic GD87. Už znáte véčko s obrovským barevným displejem, vestavěným digitálním fotoaparátem, podporou MMS, vícehlasým zvonění a navrch třeba s infraportem? Oživeno: nové fotografie

V Londýně je zrovna nejtypičtější anglické počasí, neboli občasný déšť doprovázený větrem, a v hotelu na rohu Hyde Parku Panasonic oficiálně uvedl svůj nový mobilní telefon s označením GD87. Nejedná se o žádný blesk z nebe, japonský výrobce prototyp telefonu ukazoval už na jarním veletrhu CeBIT, kde jsme si ho prohlédli, i tak se ale jedná o přinejmenším zaznamenáníhodnou událost.

Pro mlaďochy

V úvodu prezentace byl ještě krátce zmíněn mobilní telefon Panasonic GD67, který se už nějakou dobu prodává i u nás. Chystáme jeho recenzi. Při představování u něj byla pochopitelně nejvíc vyzdvihována možnost personalizace. Pod průhledný kryt lze totiž vložit jakýkoli obrázek, vystříhnutý podle šablony. Cílová skupina uživatelů tím určitě musí být nadšena.

Panasonic pro testování svých nových telefonů vybral čtyři mladé páry, které byly sledovány, jak soutěží a plní různé úkoly s mobilem: najít nejlepší kryt, stáhnout z WAPu novou tapetu na displej (ten je u GD67 mimochodem barevný), nahrát nové zvonění. Můžeme spekulovat, jestli víc než o marketingový průzkum nešlo o akci public relations, nahrané klipy při různých činnostech ale prostupovaly celou dnešní prezentací, proto se o nich zmiňuji.

 

Nový Panasonic je velké véčko

Ale nyní jsme konečně tam, kde jsme chtěli být: u uvedení Panasonicu GD87. Je to tzv. velké véčko, tedy třída, kam řadím například také novou Motorolu T720, Samsungy Q200, snad i T100 a S100. Telefony Samsung ostatně nový Panasonic připomíná i po stránce designu.

V zavřeném stavu je na víku vidět malý displej, který mimo jiné ukazuje, kdo volá (výborně!), a najdeme zde i dva netradiční prvky. Panasonic GD87 má jako první véčko u nás (doufám, že jsem na nějaký model nezapomněl) infračervený port a nad displejem se na nás ještě směje čočka digitálního fotoaparátu.

Abych byl důsledný, nemohu zapomenout ani na tlačítko kterým se můžete sami vyfotit. Důležité: telefon je dokonale pevný, lze jej bez přimhouření očí přirovnat k Samsungům, u kterých je kvalita konstrukce pověstná.

   

Rozevírám obě části od sebe a vidím snad největší displej, jaký jsem kdy na mobilu viděl. Větší je snad jen na Nokii 7650. Displej je aktivní typu TFT, dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev a vypadá naprosto skvěle. Obrázek při focení vidíte přes celou plochu, celá plocha je také vyhrazena na tapetu, kterou lze uložit na pozadí hlavního displeje. Ikonky jsou animované, vše je barevné.

Kromě digitálního fotoparátu a barevného displeje Panasonic vyzdvihuje podporu multimediálních zpráv MMS. Zajímavou funkcí je slideshow, kdy můžete vybrat až pět obrázků a poslat je v MMS jako prezentaci. Kromě toho nový Panasonic obsahuje i e-mailový prohlížeč.

Do telefonu se vejde dvě stě jmen s více položkami, jak se ale zdá, nemá paměť pro SMS. Zvonění je vícehlasé, nové melodie lze do Panasonicu dostat prostřednictvím webu www.panasonicbox.com. Wapový prohlížeč je klasika, k němu ale patří GPRS 4+1 a hlavně zmíněný infraport. Véčka jsou konečně i k práci, nejen k chlubení.

Pár dalších parametrů:

  • rozměry: 98 x 49 x 23 mm
  • hmotnost: 103 g
  • doba hovoru: 1,6-7 h
  • pohotovostní doba: 75-220 hodin
  • baterie: Li-Ion 720 mAh
  • telefon je triální

Musí stihnout Vánoce

Panasonic o svém novém výrobku tvrdí, že jde o zatím jediný telefon s MMS, barevným displejem a vestavěným digitálním fotoaparátem v kompaktním designu. Dobře, řekněme, že Nokia 7650 není kompaktní.

S telefonem jsem si mohl dostatečně pohrát a vypadá opravdu velmi dobře. Věřme, že se u nás objeví před Vánocemi, jak Panasonic plánuje. Cena by se předběžně a spíš neoficiálně mohla dostat pod dvacet tisíc. Zatím jsem neměl možnost přidat parametry GD87 do své databáze mobilních telefonů a porovnat jej s ostatními mobily, odhaduji však, že by se bez problémů měl dostat do první desítky. Recenzi Panasonicu GD87 najdete na MobilManii už brzy. včetně srovnání s jinými podobnými modely.

Oživeno: fotografie z představení


Zatím poloprázdný taneční sál v hotelu Grosvenor House


Začíná se stručnou historií telefonů Panasonic


První část prezentace je věnována modelu GD 67


Jeden ze zmiňovaných videoklipů. Tento pár nakonec soutěž vyhrál.

 
Paul Ashton (vlevo) je odpovědný za produkty, jména japonských
zástupců Panasonicu se mi ale bohužel nepodařilo zachytit

Diskuze (47) Další článek: Nokia 6650 - nové programy a spousta obrázků displejů

Témata článku: Panasonic, , Nokia 7650, Panasonic GD67, Panasonic GD87, Report, Uvedení, Pán, Panasonic GD, Pan