Roamingové statistiky Sazky: nižší spotřeba a v Praze je blaze

Virtuální operátor Sazka Mobil, který funguje od února letošního roku, zveřejnil některé roamingové statistiky. Ty jsou sice zatím časově omezeny, a to do června letošního roku, ale pár zajímavostí z nich přesto vyčíst můžeme. Pokud není sezóna, cestujeme nejčastěji k našim sousedům v pořadí Německo, Slovensko, Polsko, Rakousko. Ze statistik také plyne, že lidé mají silně zakořeněno, že používání mobilu v zahraničí rovná se drahota.

Nejvíce nevštěvované státy:

Země celkem (únor až červen) % z celkového roamingu
Německo 5133 30%
Slovensko 4316 25%
Polsko 1650 10%
Rakousko 1639 10%
Itálie 624 4%
Francie 618 4%
Velká Británie 519 3%
Belgie 343 2%

Průměrná délka hovorů ve vybraných státech:

Země délka hovoru z dané země na zákazníka za měsíc
Austrálie 0:05:00
Chorvatsko 0:06:36
Dominikánská republika 0:06:00
Německo 0:11:02
Slovensko 0:07:48

Mobilní internet využívá sotva každý pátý, a ti kteří ho mají pošlou v průměru jen třetinu SMS zpráv. Délka hovoru v zahraničí je oproti tuzemsku poloviční – 1:20. Statistika Sazky také říká, že nejvíce do zahraničí vyrážejí lidé z Prahy, Ostraváci a Brňáci jen z poloviny tolik jako obyvatelé hlavního města. Praha je rovněž město, kde se dobíjí nejvíc kreditu, v porovnání se zbytkem ČR v průměru o 20 Kč.

Může se hodit

Před výletem do zahraničí vždy zkontrolujte, do které zóny vaše destinace spadá. Nejlevněji vás mobilní telefon vyjde v zóně 1 zahrnující v podstatě celou EU, naopak z takové Kolumbie nebo Keni, které nespadají do eurotarifu, se při častém využívání roamingu dočkáte také tučného účtu. Pro jistotu zkontrolujte také to, zda váš telefon podporuje pásma, která jsou v cílové lokalitě používána. Například cestující z Evropy by měli zkontrolovat, zda jejich přístroj podporuje pásmo 850 MHz a 1 900 MHz (s většinou moderních mobilních telefonů můžete být v tomto ohledu v klidu).

Diskuze (15) Další článek: Apple si patentoval zařízení se skleněnou kostrou

Témata článku: , , , Délka hovorů, Spot, Spotřeba, Slovensko Polsko, Statistiky, Moderní mobil, Kolumbie, Vybraný stát, Sezóna, Dominikánská republika, Časté využívání, Polsko Rakousko