Rodičovská (ne)recenze vesnického LTE od Vodafonu

Jak to dopadne, když LTE netestuje odborný redaktor, ale jeho rodiče? Co znamená LTE od Vodafonu pro malé vesnice kdesi v lesích?

Otestoval jsem LTE od Vodafonu a zkusil jsem to udělat jinak, než takové věci obvykle děláme. Hodil jsem to na rodiče. Z našich obvyklých rovin se tak posouváme někam do laického vnímání technologií: funguje/nefunguje, dobré/špatné, používám/nepoužívám.

Proč zrovna Vodafone? Vždyť také O2 a T-Mobile staví LTE… Protože spolupracující dvojka začíná klasicky v Praze a Brně, Vodafone to vzal z druhé strany a staví na venkově (ostatně se tím dost nahlas chlubí v ratměřické sérii reklam).

Rodiče bydlí na malé vesnici, kam je problém dostat slušnou konektivitu. ADSL má daleko k ústředně, a tak z něj nevymáčknete více než megabit na downloadu. Jedinou alternativou je místní „wifinář“, který je podobně pomalý a ještě k tomu nespolehlivý. Do toho přichází Vodafone, LTE a modem K5150. Žádná anténa na střechu, jen USB stick zastrčený do obstarožního počítače.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
LTE USB modem Vodafone K5150. Pro operátora jej vyrábí Huawei.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Signál je uprostřed domu mizerný, přesto internet funguje lépe, než dosud dostupné technologie. S vhodně umístěným LTE routerem (operátor nabízí typ B3000) by měly být výsledky lepší a stabilnější, také půjde připojit více zařízení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dosud: ADSL internet po telefonním kabelu. Jedinou výhodou oproti LTE je stabilita a latence.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stejné místo, stejný čas, těsně po instalaci LTE modemu. Slabší čísla jsou naměřená ve spodním patře uprostřed domu, silnější v horním patře přímo u okna.

Abych tento „test laikem“ nějak vyhodnotil…

  1. Za celé tři týdny na LTE se rodiče neozvali s problémem (a to si pište, že by se ozvali, kdyby nějaký byl).
  2. Dříve jsme rodičům volali přes Skype pouze hlasově, teď se přidalo i video.
  3. Na můj dotaz „Jak to funguje?“ odpovídá otec: „Jo, asi je to rychlejší.“ Odpovídá matka: „Co že jsi to vyměnil?“

Vodafonské LTE na 900 MHz není z technického pohledu žádná pecka, ve městě byste asi ohrnuli nos, ale na vesnici, kde jiné možnosti nejsou... Jinými slovy, objektivní zlepšení konektivity zde je (až na latenci). Mapa pokrytí nelhala, signál v místě opravdu je. Z uživatelského hlediska je technologie natolik jednoduchá, že ji zvládnou i méně zdatní (připojení je automatické, stačí zapnout počítač). Zbývá už jen cena, a tu Vodafone nastavil právě proti ADSL (aktuálně 353 Kč). Připojení bez kabelu stojí 499 Kč měsíčně, s úvazkem je o stovku levnější. Pro náročnější uživatele může být zádrhelem 30GB FUP, konkrétně mým rodičům „giga“ na den stačí více než bohatě.

Diskuze (50) Další článek: Nemáte modrý Samsung Galaxy S5? Zadní kryt se již dá dokoupit

Témata článku: , , Stejné místo, Stejný čas, Voda, Rod,