Rok 2013: Windows Phones válcují Android [prognóza]

Windows Phone 7 je dnes outsiderem, za dva roky má být na vrcholu. Ve strmém růstu má pomoct především spojení s Nokií. Alespoň tak soudí analytici.

Windows Phone 7 v roce 2013 převálcuje Android. Touto prognózou společnost Pyramid značně šokovala odbornou veřejnost. Poté se ve zběsilém tempu začala objevovat nesouhlasná stanoviska, a tak Pyramidu nezbylo nic jiného, než přispěchat s detailním vysvětlením své predikce.

„Původní zpráva Pyramidu hovořila o tom, že WP7 se stane lídrem na poli mobilních OS v roce 2015, kdy porazí Android. Nové události na poli mobilního byznysu ale ukazují, že by tomu mohlo být již o něco dříve, už v roce 2013.“


obr: Pyramid

Jak tedy v Pyramidu na toto přišli? Tím jednoznačně nejpádnějším důvodem je nedávno ohlášená kooperace Nokie s Microsoftem. O té už se popsaly stohy virtuálních papírů, ale kdo by přeci jen nevěděl oč se jednalo, nechť pročte tento článek.

"Přestože lze předpokládat růst tržního podílu Androidu v tomto roce, tak Pyramid zároveň věří, že právě Finsko-Americké přátelství bude představovat potřebnou hybnou sílu a tlak, které v budoucnu podíl WP7 na trhu razantně zvýší."  Dá se také předpokládat, že se Nokia bude snažit tlačit už nyní nízké ceny WP7 smartphonů ještě níž tak, aby se co nejvíce rozšířily. Konkurence se v tomto případě moc obávat nemusí, plánů na připravované telefony s Windows od ostatních výrobců je poskrovnu.

"Padající ceny a zvyšující se koncentrace WP7 telefonů budou Andoidu kousek po kousku ukrajovat z jeho „koláče“ a ruku v ruce s tím půjde určitá ztráta konkurenčních výhod."  Pyramid zároveň nepopírá, že Nokia ztratila velký tržní podíl díky tvrdošíjnému hájení Symbianu v dobách, kdy si trh žádal něco jiného. Zároveň ale vidí v Nokii velmi silného hráče. Silného natolik, že se dokáže poučit ze svých chyb a který se zároveň sveze na vlně nové kooperace vstříc „zářným zítřkům“.

Jeden z předních analytiků této společnosti přímo tvrdí : „Nokia je v dobré pozici, protože zná slabosti Symbianu, ví co je „špatně“ u Androidu a také dokáže zhodnotit objektivně výhody i nevýhody iOS. Z tohoto může vytěžit ohromný potenciál.“

Zajímavá tvrzení, že? Bez zajímavosti není ani fakt, že s podobnou prognózou krom Pyramidu přišly i další analytické společnosti. Něco málo jsme o tom také na MobilManii naťukli už dříve. Jak tomu bude doopravdy, na to si ale budeme muset počkat. Dle prognózy to nebude trvat zase tak dlouho...

Diskuze (145) Další článek: Galaxy S II zaútočí na ČR. Zatím bez NFC [video]

Témata článku: Nokia, , , #Android, Wind, Prognóza, Windows!, Andoid, Rok, Phone, Win, Pro +, Přátelství