Sagem MW 93: s křížkem po funuse (test)

Sagem MW 936 je nejlepší mobil této značky. Bohužel i na něm se potvrdila nepříli dobrá pověst, která tuto značku provází. Pár dnů po uvedení byl totiž stažen z prodeje. Má však všechny důležité funkce a špičkový osmiřádkový displej.
Sagem MW 936 je funkcemi velmi dobrý mobil, který však byl pár dnů po uvedení stažen z prodeje. Prý má chyby ve firmwaru – tomu našemu nefungoval příliš dobře mikrofon. Má však všechny důležité funkce a špičkový osmiřádkový displej.

Pokud se podíváte do diskuze nad článkem Sagem wapuje s mobilem MW 939, zjistíte, že se uživatelé mobilů dělí na dvě skupiny. Jedna si mobil Sagem nikdy nekoupí a žádný argument je nepřesvědčí, ta druhá si naopak mobily této značky nemůže vynachválit. Pravdou však zůstává, že telefony Sagem jsou nejvíce poruchové ze všech značek – podle různých zdrojů jich končí v servisech 40 procent. To potvrzuje i včerejší zpráva, že Paegas ukončuje distribuce těchto mobilů, a to jak v sadách Twist, tak v běžném prodeji, kvůli blíže nespecifikované chybě. A to je v nabídce teprve tři týdny.

Raději barvičky než stříbro

Sagem MW 936 je svým vzhledem, barvou a velikostí trochu podobný mobilu Alcatel One Touch 501. Jde však o mobil z té nejnižší kategorie, za méně než polovinu peněz. Je tmavě stříbrný, což by mu mělo dodat nádech luxusu, ovšem spíš než luxus bych uvítal pestré barvy. Cílové skupiny obou telefonů jsou totiž úplně odlišné.

      Srovnání s kreditkou

Co tedy MW 936 umí? Má jako jediný Sagem prodávaný u nás WAP. Pro někoho je to důležité, pro většinu nikoliv. Daleko lepší vlastností je velký displej, na kterém lze zobrazit až osm řádků, a to i ve WAPu. Font lze navíc zvětšovat, takže pokud vám malá písmena vadí, můžete je při wapování až zdvojnásobit. Jinak telefon podporuje všechny dnes běžné funkce, nenabízí však žádnou specialitku. Spíše zajímavostí jsou dvouhlasé vyzváněcí melodie, které však nelze skládat. Celkem si můžete uložit pět svých vlastních melodií.

Hodně dobrý displej

Menu telefonu je graficky příjemnější než u starších Sagemů. Displej je plně grafický, z čehož vyplývá i možnost používat libovolně velké fonty i proporcionální písmo. Při běžném psaní i čtení SMS se zobrazují čtyři řádky, protože je však displej dostatečně široký, jsou řádky hodně dlouhé. Při wapování s nejmenším fontem jsem na něm napočítal až 40 znaků! Podsvětlení displeje je dostatečné, na druhou stranu však nijak výrazné. Zvláštní je také podsvícení kláves – pokud stisknete lehce prostřední kurzorovou klávesu, světlo pod klávesami zhasne. Při psaní ve tmě vám tedy klávesnice efektně bliká.

Srovnání se Siemensem S35i   Sagem zezadu   Vydělaná baterie

Co dalšího telefon může, resp. nemůže nabídnout? Pamatuje si až 100 telefonních čísel mimo kartu SIM, dvacet nepřijatých, volaných a přijatých hovorů, má kalkulačku, podporuje časové funkce (ale ne datum), budík a vibrace. Samozřejmostí je vibrační vyzvánění. Naopak mu chybí, a za tu cenu není divu, organizér, data a infraport.

Pěna místo kláves

Ovládání telefonu je docela pohodlné, středová kurzorová klávesu slouží pro pohyb v menu nahoru a dolů, potvrzování a zrušení volby, je tu tlačítko pro přijetí a položení hovoru, wapové tlačítko a další dvě funkční tlačítka, jimž lze přiřadit v pohotovostním stavu několik různých funkcí. Co však mobilu vytknout musím, je prohnutí středové části v oblastí kurzorového tlačítka. Kurzor je navíc velmi blízko tlačítek pro položení a zvednutí hovoru, která docela vadí při mačkání kláves „OK“ a „C“. Všechna tlačítka jsou navíc z jakési pěnové pryže, takže se nemačkají zrovna lehce, zejména kurzorová klávesa. Zdá se však, že je pryž docela odolná, ani mačkání nehtem na ni nezanechalo žádné následky.

Pohotovostní režim   Největší písmenka ve WAPu   Středně velká písmenka ve WAPu    Rekord - osm řádků na wapové stránce

Celkově je MW 936 dobrý mobil. Proč však byl stažen z prodeje? Možná s tím souvisí i chybka, která se vyskytla na našem kousku. Při volání mě totiž buď protistrana neslyšela, nebo slyšela hlas namíchaný s praskáním. Že by vadný mikrofon? Oficiální stanovisko RadioMobilu říká něco o blíže nespecifikované chybě ve firmwaru, nevíme však, zda právě tato chyba měla za důsledek špatně fungující mikrofon. Distribuce je tedy dočasně pozdržena a RadioMobil zatím neví, zda a kdy bude telefon vrácen do prodejní sítě.

Ve zkratce

Zapůjčil:RadioMobil

Cena: telefon je stažen z prodeje, původní cena sady Twist 5 999 Kč
Síť: GSM 900/1800
Rozměry: 117 x 46 x 19 mm
Hmotnost: 117 g
Baterie: Ni-MH 500 mAh
Udávaná pohotovostní doba: 165 hodin
Udávaná doba hovoru: 155 minut
Kapacita paměti: 100 míst v paměti telefonu, 10 pro SMS
Počet míst v seznamu: 20 volaných, 20 přijatých a 20 zmeškaných hovorů
Displej: 7 řádků pro WAP, 4 řádky pro SMS, až 47 písmen na řádku
Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce (bez data), EFR, kalkulačka, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, WAP, minutové pípání, vnitřní paměť pro SMS
Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: skupiny volajících, organizér, vyzváněcí profily, hlasové ovládání, IrDA, datové služby, hardwarový modem, hry
Diskuze (5) Další článek: Nesedí vám kredit na kartě Go?

Témata článku: Sagem, , Alcatel One Touch 501, F +, Kříž, Test