Sagem MW3020: změňte pohled na věc (test)

Sagem není u nás příliš populární značka. Přesto se nový MW3020 více než povedl. Je malý, lehký, má výměnné kryty, skupiny volajících a melodie si můžete poslat přes SMS. Je čas změnit na Sagemy názor.
Sagem není u nás příliš populární značka. Přesto se nový MW3020 více než povedl. Je malý, lehký, má výměnné kryty, skupiny volajících a melodie si můžete poslat přes SMS. Je čas změnit na Sagemy názor.

Pokud se podíváte do jakékoliv diskuse u článků o mobilech Sagem, zjistíte, že tato značku má zdaleka nejvíce odpůrců, kteří tvrdí, že by si mobil této značky nikdy nekoupili. Na druhou stranu jsou uživatelé, kteří si tyto mobily nemohou vynachválit. Proč? Sagemy devítistovkové řady byly totiž velmi poruchové a podle různých zdrojů jich skončí v servisech zhruba 40 procent.

Sagem MW3020 je prvním mobilem v naší redakci z nové třítisícové řady. Prodej devítistovkové řady byl u nás ukončen modelem MW936, který se prodával chvíli v sadě Twist. Kvůli chybám ale musel být z prodeje stáhnut. Nová řada je sice podobná té starší, ovšem je vylepšena a podle Sagemu by měla být o poznání méně poruchová. Že by se konečně změnilo vnímání této značky u nás?

Je jaký je

Sagem MW3020 je o poznání kratší než mobily ze starší řady. Velmi dobře se drží v ruce, i když je takový „tlusťoučký“. Mobil sice nemá integrovanou anténu, ale ta je tak malá, že nevadí. Protože je Sagem malý a tenký, v kapse netlačí. Vzhled sice opět lehce připomíná hrušku (alespoň z mého pohledu), ovšem je to stylizace této značky (nový model Nokie také poznáte, i když jste ho předtím nikdy neviděli).

Velmi zajímavou vlastností, zejména pro mladé lidi, jsou výměnné kryty; tuto vlastnost mají mobily Sagem vůbec poprvé. V základním balení dostanete kryty hned tři: stříbrný, tmavě a světle šedý. Výměna je bohužel trošku náročnější než třeba u Nokie 5110 nebo 3210 –musíte oddělat kryt baterie, baterii a vzít si na pomoc malý nožík. Při první výměně se mi podařilo zlomit jednu z paciček, která kryt drží.

     

Parádní displej

MW3020 má velký displej, jehož velikost je srovnatelná s Nokií 6210. Je také podobně detailní. Na horním řádku jsou zobrazeny ikony síly signálu, stavu nabití baterie, příchozí SMS apod. Tento řádek je matricový, nelze jej tedy využít jinak (např. pro psaní SMS apod.). Displej je podsvícen jasnou zelenou a je výborně čitelný. Diody zajišťující podsvícení jsou umístěny na horním okraji displeje, takže spodní část je o něco tmavší, ale toho si prakticky ani nevšimnete.

Klávesy dobré, ale tuhé

Stejně jako u všech Sagemů mobilu dominuje velká kurzorová klávesa, vedle které jsou tlačítka pro přijetí a položení hovoru. Ta se mačkají daleko lépe než u modelu MW936, protože mobil není v místě kurzorového tlačítka tak promáčknutý dovnitř. To je bezesporu velké plus a hodně to usnadňuje ovládání mobilu. Nad tímto tlačítkem jsou běžná dvě programovatelná a zároveň kontextová tlačítka a tlačítko pro spuštění wapového prohlížeče (@). Programovatelným tlačítkům můžete přiřadit jednu z těchto funkcí:
  • telefonní seznam,
  • zobrazit seznam volání,
  • číst textové zprávy,
  • volat schránku,
  • tichý chod (vypnutí zvonění).
Funkci přiřadíte krátkým stiskem, dvojitým stiskem nebo dlouhým podržením danou funkci vyberete. Všechna tlačítka jsou ze stejného pryžového materiálu jako u starších Sagemů a bohužel jsou docela tuhá. Proč? Kvůli tlustšímu krytu jsou vysoká, což se na pohodlí psaní muselo nutně podepsat.

     

Inovace animace

Co se ale oproti starším modelům změnilo, je menu. Zatímco dříve se ukazovala jedna položka menu na displeji sama, u MW3020 má každá položka vlastní obrázek, který se navíc animuje. Je to podobné jako u Nokií; kromě toho vidíte v obláčku číslo položky v menu. Animované ikony už ale nemají položky jednotlivých podmenu. Menu je prostě sympatické; funguje i rychlá volba.

Upravte si vlastní skupiny volajících

Mobil má paměť na padesát čísel v telefonu a deset SMS kromě těch na kartě SIM. Novinkou jsou skupiny volajících – každá skupina má vlastní ikonu, zvonění a možnost nastavit typ vyzvánění (vibrace, kombinace zvonění a vibrací apod.). Standardně má mobil šest skupin, přidat si však můžete i svoje vlastní. Můžete si upravit i ty původní.

  

Textovky: rotujte znaky dokola

K psaní textovek na mobilech Sagem mají uživatelé vždy výhrady. Pokud držíte klávesu, písmenka rotují; pokud je mačkáte jako obvykle, píšete pouze první písmeno na klávese. Při čtení textovky vidíte až sedm řádků, pokud si aktivujete lupu, je to polovina (tedy čtyři). Malé písmo je ale opravdu špatně čitelné, takže lupa se hodí, nicméně při malém písmu se vám na displej vejde prakticky celá textovka.

Co ale překvapí, je česká T9! Sagem si konečně všiml malé zemičky uprostřed Evropy. Je ale zvláštní, že firma, která u nás prodá tak málo mobilů, má rychlé psaní SMS v češtině dříve, než třeba takový Alcatel nebo Nokia v lowendových mobilech. S českou T9 zmizí také problém podivného psaní SMS.

Kwapík na sedm

Pro wapování máte k dispozici sedm řádků při nejmenším písmu. MW3020 má stejně jako starší wapové Sagemy lupu, takže si můžete velikost písma zvětšit až na tři řádky. Při spuštění wapového prohlížeče se ihned nepřipojujete, ale můžete si vybrat, zda se připojíte k domácí stránce, zadáte adresu nebo zda se připojíte k nějaké oblíbené stránce. Celkem si můžete nastavit tři wapové profily, což bohatě stačí – více operátorů stejně u nás nemáme. Wapovat můžete také offline – z menu vyberete odpojení a stránka zůstane zobrazena. Červeným tlačítkem ukončíte prohlížeč.

     

Zvoním vícekrát

Sagem MW3020 má velmi dobré zvonění – nejde o klasické pípání, ale přehrávání velmi hezkých zvuků. Melodie jsou navíc vícehlasé, složit se mi však podařilo jen jednohlasou melodii. Složenou písničku můžete dokonce poslat jako SMS na jiný mobil Sagem, který je umí přijímat. Samozřejmostí jsou vibrace včetně inteligentního vyzvánění; nejprve mobil vibruje a poté zvoní.

Další funkce jsou již veskrze standardní: budíček, stopky, hodiny a datum, hlasité hands-free (při hovoru stiskněte zelené tlačítko), kalkulačka, převodník měn. Zajímavé jsou hry – ty máte tři a jednou z nich je – a teď se podržte – minigolf. Ideální pro dlouhé chvíle v autobusu.

Zkrátka povedený

Tento Sagem se Francouzům bezesporu povedl. Podle výrobce by tato řada měla být podstatně méně poruchová než starší řada s devítkou na začátku. Kromě tužších kláves a některých drobností (které jsou spojeny s jinou logikou věci) k němu nemám výhrady. Dobře se ovládá, je malý, lehký, v kapse se ztratí. Plusem jsou určitě výměnné kryty, i když jejich výměna není zrovna snadná. Je to lowendový mobil, který si určitě najde místo v některé předplacené sadě. Cenu bych viděl někde pod pěti tisíci.

Takže, změníte na mobily Sagem názor?

  

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Sagem MW3020
  • Sítě: GSM 900/1800 MHz
  • Velikost: 105 x 50 x 22 mm
  • Hmotnost: 112 g
  • Baterie: Ni-MH
  • Pohotovostní stav: 170 hodin
  • Doba hovoru: 130 minut
  • Paměť: 50 míst pro čísla, 10 pro SMS
  • Displej: sedm řádků plus jeden řádek ikon, zelené podsvícení, možnost nastavit kontrast
  • Zvonění: 40 + 5 vlastních, vibrace
  • Další funkce: časové funkce, budík, stopky, skupiny volajících, WAP, SIM Toolkit, kalkulačka, konvertor měn, hlasité handsfree, tři hry, hardwarový modem, datové přenosy, skupiny vyzvánění
  • Zvláštní znamení: vyměnitelné kryty (v balení jsou tři)

Diskuze (63) Další článek: VisorPhone: telefonujte s běžným kapesním počítačem

Témata článku: Sagem, , Sagem MW3020, Test, Pohled, Populární značka, Věc