Sagem my X-3d: GPRS za směšný peníz (test)

Testovací procedurou prošel nejnovější Sagem s IrDA portem a GPRS, který zastupuje třídu low-end v portfoliu francouzského výrobce. Výsledkem je levný mobil s přiměřenou nabídkou funkcí a zajímavým vzhledem.

Společnost Sagem se snaží odčinit svou nevalnou reputaci a v poslední době přichází s čím dál zajímavější nabídkou mobilních telefonů. Za všechny vzpomeňme alespoň vydařený model my X-5, jehož recenzi si můžete přečíst zde.

  

Model s označením my X-3d patří mezi dvojici low-endů v nabídce francouzského výrobce. Druhým zmiňovaným je model s označením my X-3. Chybějící písmeno „d“ (jako data) znamená, že na rozdíl od testovaného kousku nemá IrDA port a hardwarový modem. Na našem trhu se snaží nahradit model MW 3020, respektive 3040, který si zde našel poměrně početnou skupinu fanoušků.

  
Vzhled novinky je ve srovnání s předchůdcem modernější

Efektní ovládací klávesy

Nejdůraznější změnu prodělal vzhled mobilu. Ten je nyní modernější s integrovanou anténou a starší kolegy v žádném případě nepřipomíná. Jediným shodným prvkem zůstává jen velikost displeje, který ve své kategorii patří na pomyslný vrchol. Prodávat se bude v několika barevných variantách, vždy v kombinaci se stříbrnou. Vzhled si však můžete změnit i později, díky výměnným krytům. Systém výměnných krytů převzal od svého staršího kolegy X5 a můžete si být jisti, že nezavrže ani při silném promačkání. Přední kryt lze vyjmout až po sejmutí zadního krytu jištěného posuvným jezdcem. Celá operace je velmi snadná a rychlá.

  
Novinkou jsou výměnné kryty

Na levém boku telefonu naleznete sklíčko zakrývající diody IrDA portu a na spodní straně systémový konektor. Ten je totožný s modelem MW 3020 a můžete proto použít třeba shodnou nabíječku. Pod zadním krytem se nachází Li-Ion baterie s kapacitou 720 mAh, která podle výrobce zajistí až deset dní provozu. My jsme při testování dostali na interval pěti dní, kdy jsme však telefon intenzivně používali.

  
Nejzajímavější částí mobilu jsou ovládací klávesy

Designérský nejzajímavější částí telefonu je jeho střed, kdy se nachází „hnízdo“ ovládacích kláves. Kurzorovou klávesu obklopuje pět kláves umístěných téměř do kruhu. Takto umístěné klávesy jsou velmi efektní, ale s efektivností to tak slavné už není. Numerická klávesnice má tradiční rozložení a hlavně tlačítka vyrobena z tvrdého plastu. Oproti gumovým u svého předchůdce je o třídu lepší. I přes poměrně nízký zdvih se s nimi dobře, rychle a jistě pracuje. Nelze k nim mít žádnou výtku.

  
Klávesnice si zaslouží pochvalu

Displej jako koloděj

Displej se rozměrově shoduje s velikostí displeje u předchůdce. Na první pohled je vážně velký, ale zdání klame. Více než jednu pětinu zabírá prostor pro ikonky a stavové informace. Aktivní matrice, kterou opravdu využijete, je menší. Displej je dobře čitelný, ale písmo je místy velmi drobné. Podsvícení displeje je výborné. Téměř jednolité a jen pouze podle dvou světlejších částí na spodní okraji můžete poznat, že se o něj postarala dvojice diod. Při srovnání s modelem MW 3020, který měl světle zelené podsvícení, jednoznačně vítězí tyrkysové u X3d.

  
Tlačítka mají nízký zdvih

Témata článku: Sagem, , Matrice, Pen, Silné promačkání, Test, GPRS, Kosmetický rozdíl, Hnízdo, S Pen!, Pomyslný vrchol, S PEN, Infračervená komunikace, Zelené podsvícení