Sagem my300X: první na světě (test)

Ani v dnešní době není možné zapomínat na méně náročné uživatele. Neoslní je široká paleta funkcí, nýbrž jednoduchost, příjemný design a pohodlné ovládání. Pro tuto skupinu uživatelů je určen jednoduchý Sagem my300X. Funkcemi neoslní, ale ultratenký design se povedl a právě on by mohl být tahounem tohoto jednoduchého modelu.

Sagem my300X je naprosto neznámý mobilní telefon. Na světě o něm najdete jen pár útržkových zmínek. Bude se ale prodávat a my vám nabízíme jeho recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V jednoduchosti je síla

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • mobile phone in English catalogue 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • jednoduché rozhraní
  • infraport
  • podpora dlouhých SMS a multimediálních MMS

Hlavní nedostatky

  • malá podpora multimédií
  • absence e-mailového klienta
  • absence Bluetooth


Trochu nudné

Protože je my300X určen pro široké masy uživatelů, nechtěl si Sagem dovolit žádné módní výstřelky. Designéři se museli držet značně při zemi. My300X má klasickou obdélníkovou konstrukci, přičemž klávesnice a nejbližší okolí displeje je vyvedeno ve stříbrném plastu. Okolí tohoto plastového středu tvoří pevný tmavomodrý okraj. Boční strany jsou pak barvy bílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do ruky padne výborně

Pouhých čtrnáct milimetrů tloušťky řadí Sagem my300X k nejtenčím telefonům ve své třídě. Od toho se odvíjí i jeho hmotnost, která činí pouhých 88 g. Telefon výborně padne do ruky a díky větším klávesám je i ovládání jedním palcem vcelku pohodlné.

Displej nepřekvapuje

Displej nepřekvapí ničím novým. V této třídě je většina telefonů schopna zobrazit až pětašedesát tisíc barev na ploše o rozlišení 128 × 128 bodů a my300X není výjimkou. Vinou nízkého rozlišení jsou i obrázky a ikony v menu dosti hrubé. Reakce samotného displeje jsou navíc poměrně pomalé. Na druhou stranu si nemohu stěžovat na podsvětlení, které je rovnoměrně rozloženo po celém povrchu displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je jednoduchý, ale i za běžného denního světla bez problémů čitelný

Čtyřsměrka už je standardem

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa umístěná uprostřed pod displejem. I když je celá klávesa dosti zapuštěná, její stisk je, především v hlavních čtyřech směrech, pohodlný a přesný. Problémy nebudete mít ani s potvrzovacím tlačítkem uprostřed.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design čtyřsměrné klávesy je trochu atypický

Ostatní klávesy jsou klasického obdélníkového tvaru bez větších výchylek ze standardního uspořádání. Především numerické klávesy jsou docela velké, takže by s jejich používáním neměli mít problémy ani senioři a osoby s horším zrakem. Je však třeba se přizpůsobit jejich pevnějšímu stisku. Po čase si jistě zvyknete. Alespoň na začátku prstíky dostanou trochu zabrat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy jsou opravdu dost velké • podsvětlení není zrovna ideální

Jedinou speciální klávesu najdete na levém boku telefonu. Jejím dlouhým přidržením lze z pohotovostního režimu rychle spustit hlasový záznamník. Pod touto klávesou je umístěn infraport. Zdířka na pravém okraji telefonu slouží k připojení systémového konektoru a konektoru nabíječky baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro spuštění hlasového záznamníku • infraport • zdířka pro konektor

Celou zadní stranu pokrývá jeden kus plastu. Zadní kryt se snímá pohybem nahoru, přičemž je třeba postupovat odspodu a částečně jej „lámat“. Toto řešení je značně nepraktické, pro otevření je třeba trochu šikovnosti a navíc příliš neprospívá konstrukci telefonu. Už po několika otevřeních se začal zadní kryt vychylovat ze své standardní pozice a vrzal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dominantním prvkem zadního krytu je stříbrné logo Sagemu


Jak vypadá pracovní prostředí telefonu a jak je na tom s funkcemi pro telefonování a prací se zprávami se dozvíte v další kapitole

Témata článku: Sagem, , Sagem my300x, Výchozí vzhled, Test, Absence bluetooth, Svět, Minimální zpoždění, Infračervené rozhraní