Sagem my400V: levná stylovka od Vodafonu (test)

Vodafone má ve své nabídce několik mobilních telefonů, které nikde jinde nenajdete. Jedním z nich je i Sagem my400V, který vás jistě na první pohled zaujme svým stylovým stříbrným tělem. Při dalším zkoumání ale zjistíte, že nejde o tak drahý model, jak by se mohlo zdát. S cenou nad dvěma tisíci korunami patří k nejlevnějším telefonům na trhu.

Prostředí a ovládání: pod taktovkou Vodafonu

Uživatelské prostředí je přizpůsobeno operátorovi Vodafone. Pohotovostní displej kromě běžných ikonek zobrazuje i aktuální datum a čas ve formě analogových nebo digitálních hodin a funkce přiřazené kontextovým klávesám. Jméno operátora lze vypnout. Na jeho pozadí si lze umístit libovolný obrázek nebo fotografii uloženou v telefonu. Obrázky se také můžou sami automaticky přepínat po každém vstupu do nabídky.

  
Vzhled pohotovostního displeje • jméno operátora lze vypnout

Hlavní nabídka je tvořena devíti ikonami, které již známe z jiných telefonů upravených pro Vodafone. Další úrovně menu jsou pak již jen textové. Na mnoha místech nabídky samozřejmě naleznete odkazy směřující na wapový portál Vodafone live!.


Hlavní nabídku tvoří matice devíti ikon • nižší úroveň nabídky

Do nabídky se vstupuje levým kontextovým tlačítkem nebo středem navigační klávesy. Všem jejím čtyřem směrům i potvrzovacímu středu ale můžete přiřadit rychlý přístup k vybrané funkci z nabídky. Pravá kontextová klávesa je pak napevno nastavena na domovskou stránku portálu Vodafone live!. Pohyb v nabídce je vcelku svižný, telefon ve většině případů reaguje bez čekání.

  
Telefon nabízí i praktickou nápovědu • jazykový mix v nabídce je způsoben nefinálním firmwarem

Fotoaparát zvládne i text

Kromě displeje se nízká cena negativně projevila i na kvalitě fotoaparátu. Někteří lidé by ho asi raději oželeli, ale v telefonu ho přesto najdete. Nelze od něj očekávat zázraky. Umí vytvářet fotografie jen ve VGA rozlišení, což znamená 640 × 480 bodů. Bohužel při běžném držení telefonu nastojato pořizuje snímky s orientací na výšku. Musím ale říct, že jejich kvalita mě příjemně překvapila. Snímky jsou dostatečně ostré a mají i přijatelné podání barev. Fotoaparát překvapivě nemá problémy ani s focením textu.


Hledáček fotoaparátu • nastavení velikosti fotografie • hledáček videokamery

Fotoaparát lze kromě běžných způsobů přes nabídku aktivovat i stiskem bočního tlačítka, které společně se středem navigační klávesy slouží také jako spoušť. Hledáček při snímání využívá celý displej. V nabídce si pak můžete nastavit samospoušť, trojici barevných efektů, vyvážení bílé, noční režim, kvalitu a velikost fotografií. K dispozici je i čtyřnásobný digitální zoom, který snímanou scénu interpoluje, a zachovává tak VGA rozlišení.

Ukázkové snímky vytvořené vestavěným fotoaparátem:

   

   

  
Digitální zoom nezmenšuje velikost fotografie

  
Ukázka barevných efektů

 
Účinnost nočního režimu

Pořízené snímky se ukládají do vnitřní paměti o velikosti přibližně 12 MB. Z telefonu je dostanete přes MMS, infraport nebo datový kabel. Telefon překvapivě podporuje i standard PictBridge pro přímý tisk fotografií.

Ve správci souborů pak najdete všechny multimediální soubory v telefonu rozděleny na obrázky, zvuky a videa. Zde lze fotografie prohlížet přes celý displej, ale také v editoru upravovat jejich ostrost, ořezávat je nebo na ně aplikovat několik barevných efektů.

 
Správce souborů • výběr a prohlížení fotografie • ukazatel stavu paměti

Nechybí ani možnost natáčení videa v maximálním rozlišení 128 × 96 bodů ve formátu 3GP. Jeho maximální délka je ovšem omezena přibližně na půl minuty.

Ukázkové video natočené Sagemem my400V:

Telefonování: bez vyzváněcích profilů

Sagem my400V nabízí dostatečně propracovaný telefonní seznam. Kromě jména a příjmení si ke každému kontaktu můžete uložit až tři telefonní čísla, dva e-maily, webovou a poštovní adresu, společnost, poznámku, vyzváněcí melodii, obrázek a narozeniny, na které vás telefon v ten den upozorní. Takovýchto kontaktů lze do telefonu uložit až pět set. V telefonním seznamu přitom mohou být zobrazeny kontakty jen z paměti telefonu, ze SIM karty nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním.

 
Telefonní seznam a jeho nabídka • editace kontaktu • skupiny volajících

Na druhé záložce telefonního seznamu se vypisují skupiny volajících, které slouží pro hromadné odesílání zpráv. Filtrovat hovory telefon neumožňuje. Při telefonátu je zvuk ve sluchátku dostatečně hlasitý a má i dobrou kvalitu. Můžete zapnout i hlasité handsfree. Sagem my400V podporuje GSM pásma 900 a 1800 MHz.

 
Voláme • výpis volání • nastavení vyzváněcích melodií

V telefonu bohužel chybí vyzváněcí profily. Zastupuje je jen tichý režim, který se aktivuje podržením klávesy s křížkem. Telefon umí vyzvánět dvaatřicetihlasou melodií ale i soubory MP3, AMR a AAC. Vibrace ovšem mohou být aktivní jen před vyzváněcí melodií nebo samostatně.


Další kapitola: zprávy, další dovednosti, zhodnocení

Témata článku: Sagem, , Sagem my400V, Test, Denní opakování, Svižný telefon, Styl, Voda, , Digitální hodina,